Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Τα στάδια απελευθέρωσης των ομήρων
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συμφωνία η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (...) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το Ισραήλ θα παρατείνει χρονικά την εκεχειρία για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται.
Με βάση τη συμφωνία, η οποία κλείστηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ και του Κατάρ, προβλέπεται επίσης διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Σύμφωνα με το Channel 12, το Γραφείο του Πρωθυπουργού Νετανιάχου έχει αναπτύξει μια καθορισμένη διαδικασία μέσω της οποίας οι όμηροι θα απελευθερωθούν και θα μεταφερθούν στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα:
- Αρχικά, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό.
- Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στους εκπροσώπους των IDF.
- Κατόπιν, οι όμηροι θα υποβληθούν σε αρχικό ιατρικό έλεγχο και στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
- Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον ορισμένοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν ενημέρωση για όσα βίωσαν.
- Στο τελικό στάδιο, οι όμηροι θα υποβληθούν όντως σε εξέταση από τους αξιωματούχους ασφαλείας.
Τρεις υπήκοοι των ΗΠΑ, ανάμεσά τους τρίχρονο κοριτσάκι, μεταξύ των ομήρων που θα απελευθερωθούν
Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που προβλέπει ανταλλαγή ομήρων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με παλαιστίνιους φυλακισμένους συμπεριλαμβάνει τρεις υπηκόους των ΗΠΑ, ανάμεσά τους κορίτσι τριών ετών, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι γονείς του παιδιού αυτού –διευκρίνισε πως το μικρό του όνομα είναι Αμπιγκέιλ–, το οποίο θα κλείσει τα 4 του χρόνια την Παρασκευή, ήταν ανάμεσα στους 1.200 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην έφοδο μαχητών της Χαμάς εναντίον τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, την πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Στους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.100 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 5.840 παιδιά και πάνω από 3.900 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Το Ισραήλ παρουσίασε τον κατάλογο με τους Παλαιστίνιους που θα απελευθερώσει
Από την πλευρά του το Ισραήλ παρουσίασε σήμερα λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 50 από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο κατάλογος που αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς και την κήρυξη τετραήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραήλ/Χαμάς
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που πήραν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος όταν εξαπέλυσαν έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Τα μέρη συμφώνησαν –με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ– να υπάρξει τετραήμερη «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές –κυρίως γυναίκες και παιδιά–, καθώς και να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο.
Ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως η συμφωνία προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων αμερικανών ομήρων». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.
«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Επιβεβαιώνει το Κατάρ
Η διπλωματία του Κατάρ επιβεβαίωσε τη σύναψη συμφωνίας για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή ισραηλινών και αλλοδαπών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς, σε πόλεμο από την 7η Οκτωβρίου.
«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X (του πρώην Twitter) αναφερόμενο στη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του εμιράτου, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
Διαβεβαίωσε εξάλλου πως «ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής της συμφωνίας».
Ισραήλ: Ο πόλεμος με τη Χαμάς θα συνεχιστεί
Ο ισραηλινός στρατός θα «συνεχίσει τον πόλεμο» εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς μετά την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε να κηρυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας, διεμήνυσε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Ικανοποίηση δηλώνει η Χαμάς
Η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ και προβλέπει την ανταλλαγή τουλάχιστον 50 ισραηλινών και αλλοδαπών ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα με παλαιστίνιους φυλακισμένους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
«Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.
Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.
Η φον ντερ Λάιεν καλωσορίζει τη συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών
Τη συμφωνία για απελευθέρωση 50 ομήρων και την παύση των εχθροπραξιών χαιρετίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Συμμερίζομαι τη χαρά των οικογενειών που σύντομα θα μπορούν να αγκαλιάσουν ξανά τους αγαπημένους τους. Είμαι τόσο ευγνώμων σε όλους εκείνους που εργάστηκαν ακούραστα μέσω της διπλωματικής οδού τις τελευταίες εβδομάδες για να μεσολαβήσουν σε αυτήν τη συμφωνία», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε γραπτή δήλωσή της. Ταυτόχρονα, καλεί «την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια».
Η ίδια επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για ένα ανθρωπιστικό κύμα στη Γάζα».
«Ζήτησα από τον Επίτροπο Γιάνες Λέναρσιτς να ενισχύσει περαιτέρω αποστολές στη Γάζα το συντομότερο δυνατό για να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση», καταλήγει η Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία για την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την βοήθεια που παρείχαν.
Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιηθεί αυτή η παύση στις εχθροπραξίες για να επιτραπεί η μέγιστη ανθρωπιστική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη».
Υγειονομική τραγωδία
Στη Λωρίδα της Γάζας παίρνει μορφή «τραγωδία» από υγειονομική σκοπιά, καθώς η «τρομερή» έλλειψη νερού και καυσίμων υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε κατάρρευση τις υπηρεσίες αποχέτευσης, προειδοποίησε χθες το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
Στο Ισραήλ, σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, οι περισσότεροι αυθημερόν, όταν εξαπέλυσε την έφοδό της η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζει έκτοτε ακατάπαυστα σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός κι άρχισε την 27η Οκτωβρίου χερσαία επιχείρηση, έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.100 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 5.840 παιδιά και πάνω από 3.900 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Η ισραηλινή ηγεσία ορκίζεται πως θα «αφανίσει» τη Χαμάς, παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Με 1,7 εκατ. εκτοπισμένους και τις ανθρωπιστικές ανάγκες να είναι πελώριες, η βοήθεια στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο συνεχίζει να φθάνει με το σταγονόμετρο μέσω Αιγύπτου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Νοσοκομείο υπό πολιορκία
Την ώρα που παθήσεις όπως οι διάρροιες ή οι λοιμώξεις του αναπνευστικού γνωρίζουν τεράστια εξάπλωση στη Λωρίδα της Γάζας, κάπου 900.000 από τους εκτοπισμένους έχουν βρει καταφύγιο σε ασφυκτικά γεμάτες εγκαταστάσεις του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
Στη Ράφα, όχι μακριά από τα σύνορα με την Αίγυπτο, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου αναζήτησαν καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι σε άκρως επισφαλείς συνθήκες, ο Χάμζα Άμπντελ Ράζεκ, κάτοικος, ελπίζει η εκεχειρία «να αμβλύνει τα δεινά των Παλαιστινίων που υπομένουν 45 ημέρες πολέμου, καταστροφής και σκοτωμών».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) ανακοίνωσαν πως τρεις γιατροί, ανάμεσά τους δύο που εργάζονταν για τη ΜΚΟ, σκοτώθηκαν σε πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια.
Εξάλλου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το ινδονησιακό νοσοκομείο, στα όρια αυτού του καταυλισμού, συνέχιζε χθες να πολιορκείται από ισραηλινά άρματα μάχης και τουλάχιστον «50 νεκροί» κείτονταν στο προαύλιό του.
Η Χαμάς δεν σταματά να καταγγέλλει πως το Ισραήλ διεξάγει «πόλεμο εναντίον των νοσοκομείων» στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς σχεδόν όλες οι δομές υγείας στο βόρειο τμήμα του θυλάκου έχουν πάψει να λειτουργούν.
Το Ισραήλ, που έχει καταλάβει από τη 15η Νοεμβρίου το νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορεί από την πλευρά του τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, για να κρύβει υπόγειες σήραγγες, και χρησιμοποιεί τους άμαχους και τους τραυματίες ως «ανθρώπινες ασπίδες», κάτι που το παλαιστινιακό κίνημα διαψεύδει.
Δυτική Όχθη, Λίβανος, Ιράκ
Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε πλήγμα ισραηλινού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος στην περιοχή του καταυλισμού προσφύγων της Τουλκαρέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε εξάλλου σε έφοδο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο της Τουλκαρέμ, κατά την ίδια πηγή.
Πάνω από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Στον νότιο Λίβανο, οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε ισραηλινά πλήγματα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.
Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για πυρά τη νύχτα από τον Λίβανο εναντίον βόρειων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, την ώρα που η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο η σύρραξη να εξαπλωθεί.
Μετά τη συμφωνία για τη Γάζα, ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε πως η Ουάσιγκτον ελπίζει να δει «πλήρη παύση» των εχθροπραξιών και ανάμεσα στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τον ισραηλινό στρατό.
Στο Ιράκ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τρία πλήγματα εναντίον φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σε «ανταπόδοση» για τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού από τη 17η Οκτωβρίου.