Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπέγραψε η ΕΕ με την Mercosur – Ποιες χώρες αντιδρούν
Η συμφωνία θα δημιουργήσει αγορά 700 εκατομμυρίων με την πτώση των δασμών σε περισσότερο από το 90% των αγαθών
Συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Λατινοαμερικανικός οργανισμός συνεργασίας Mercosur προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, με προεξάρχουσα τη Γαλλία.
Την Mercosur, αποτελούν οι Αργεντινή, η Βολιβία, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη. Η Βενεζουέλα είναι πληρες μέλος, αλλά η συμμετοχή της έχει ανασταλεί από τον Δεκέμβριο του 2016. Χιλή, Κολομβία, Ισημερινός, Γουιάνα, Περού και Σουρινάμ, είναι συνεργαζόμενες χώρες.
«Αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Περισσότερες δουλειές. Περισσότερες επιλογές. Κοινή ευημερία», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο «Χ», από το Μοντεβιδέο όπου βρίσκεται από χθες, έπειτα από ένα ταξίδι που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.
Οι διαπραγματευτές του εμπορικού μπλοκ της Λατινικής Αμερικής συγκεντρώθηκαν στο Μοντεβιδέο με την ομάδα εμπορικών διαπραγματεύσεων της ΕΕ για να διευθετήσουν τη συμφωνία, η οποία θα καλύπτει 780 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ των δύο ζωνών. Ωστόσο, η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Μπλόκο στη συμφωνία βάζουν χώρες της ΕΕ
Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από το Συμβούλιο της ΕΕ (κράτη-μέλη) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την έγκριση του Συμβουλίου χρειάζεται ειδική πλειοψηφία. Ωστόσο, η Γαλλία, η Αυστρία και η Πολωνία έχουν αντιταχθεί ρητά με τη συμφωνία αυτή, ενώ και η Ιταλία θα μπορούσε να ενταχθεί στο μέτωπο αυτό, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Ιταλίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα. Τέσσερις χώρες που αντιπροσωπεύουν το 35% του πληθυσμού της ΕΕ σχηματίζουν μειοψηφία αποκλεισμού.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Παρισιού με την υπηρεσιακή υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου, Σοφί Πριμάς - μετά την πτώση της γαλλικής κυβέρνησης - να λέει ότι η συμφωνία «είναι δεσμευτική μόνο για την Επιτροπή».
«Σήμερα σαφώς αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας για τη συμφωνία αυτή. Αυτό που συμβαίνει στο Μοντεβιδέο δεν είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας, αλλά απλώς η πολιτική ολοκλήρωση μιας διαπραγμάτευσης. Αυτό δεσμεύει μόνο την Επιτροπή, όχι τα κράτη μέλη», ανέφερε η υπουργός.