«Pink Panthers»: Δύο συλλήψεις για τα «ριφιφί» σε κοσμηματοπωλεία της Αθήνας
Οι δύο Σέρβοι που συνελήφθησαν ήταν μέλη της διεθνούς σπείρας με την ονομασία «Pink Panthers»
Εξιχνιάστηκαν από την Αστυνομία τα δύο «ριφιφί» σε κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας, με λεία που ξεπερνά τα 315.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε δύο Σέρβους υπηκόους, έναν 53χρονο και έναν 50χρονο, οι οποίοι φέρονται να είναι μέλη της διεθνούς σπείρας με την ονομασία «Pink Panthers».
Οι δύο Σέρβοι είχαν και στο παρελθόν συλληφθεί για τη δράση τους ως μέλη των «Pink Panthers» και εξετάζεται πλέον η συμμετοχή τους και σε άλλες εγκληματικές πράξεις, ενώ ήδη οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Πρόκειται για τον JOVANOVIC ή MANGALOV (ον) ZORAN ή ANGEL του ZIVAN ή STOIMENOV (γεν.1971) και τον TESIC ή PESIC (ον) SLADJAN του SVETOZAR (γεν. 1974).
Κατά την έρευνα στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα, ρολόγια, κάρτες SIM και πλήθος εργαλείων που χρησιμοποιούνται για διαρρήξεις, ενώ κατασχέθηκαν επίσης ένα αυτοκίνητο και μία μοτοσυκλέτα ως μέσα τέλεσης των διαρρήξεων.
Οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023, είχαν συστήσει συμμορία και διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας με τη μέθοδο του «ριφιφί», μεταξύ των οποίων και αυτή στο γνωστό κοσμηματοπωλείο Prigipo. Από επικοινωνία με τις διεθνείς διωκτικές Αρχές αλλά και από το ποινικό τους παρελθόν, εξακριβώθηκε ότι επρόκειτο για μέλη της ευρύτερης διεθνικής εγκληματικής ομάδας, με την κωδική ονομασία «Pink Panthers».
Ποιοι είναι οι Pink Panthers
Το εν λόγω Διεθνικό Εγκληματικό αυτό δίκτυο (Pink Panthers) έχει όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις καλά δομημένες και ιδιαίτερα δραστήριες διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις και είναι σύμφωνα με τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Διωκτικές Αρχές (INTERPOL-EUROPOL) δομημένο στα πλαίσια των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων των Βαλκανικών χωρών. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από άτομα που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και παρουσιάζουν διεθνή δράση, στοχοποιώντας κυρίως κοσμηματοπωλεία, στα οποία διαπράττουν είτε κλοπές είτε ληστείες, με διαφόρους τρόπους και μεθόδους ανάλογα με τις δεξιότητες, τεχνικές και ικανότητες των μελών τους που βρίσκονται σαν πυρήνες σε κάθε χώρα.
Οι ομάδες αυτές δρουν συνήθως σε μικρούς αυτόνομους επιχειρησιακούς πυρήνες σε κάθε χώρα, στους οποίους συμμετέχουν αποκλειστικά ομοεθνείς τους (Σερβία, Μαυροβούνιο κλπ) που έχουν μόνιμη διαμονή στην χώρα που βρίσκεται το κοσμηματοπωλείο. Είναι επαγγελματίες κακοποιοί και στο σύνολο των επιθέσεών τους, χρησιμοποιούν τακτικές αυτοψίας και παρακολούθησης του καταστήματος που έχουν στοχοποιήσει ακόμα και αρκετές ημέρες πριν το «χτύπημα».
Για τις μετακινήσεις τους, χρησιμοποιούν πλαστά ή πλαστογραφημένα έγγραφα, ενώ ταξιδεύουν ξεχωριστά και με διαφορετικούς τρόπους για να αποφύγουν το ενδεχόμενο της από κοινού σύλληψής τους. Για τις οδικές μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν είτε οχήματα με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας διαφόρων χωρών είτε οχήματα της εκάστοτε χώρας, τα οποία είναι καταχωρημένα στα ονόματα άλλων ατόμων, συνήθως με καθαρό ποινικό παρελθόν. Τα μέλη των συγκεκριμένων ομάδων είναι συνήθως άτομα με μεγάλη εμπειρία στην συγκεκριμένη δραστηριότητα διεθνώς και άτομα που έχουν επίσης, απασχολήσει τις διεθνείς αρχές.
Ως προς την δράση τους, αξίζει να αναφερθεί ότι εντόπιζαν τα καταστήματα - στόχους τους, πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις αυτών και ακολούθως κατάστρωναν το σχέδιο δράσης τους προκειμένου να εισέλθουν σε αυτά και να αφαιρέσουν κοσμήματα και χρυσαφικά. Εν συνεχεία, διέθεταν το κατάλληλο δίκτυο διοχέτευσης των κλοπιμαίων αντικειμένων, αποκομίζοντας μεγάλο οικονομικό όφελος.
Πώς έγιναν τα ριφιφί
Η προσέγγιση στα κοσμηματοπωλεία γινόταν βραδινές ώρες. Στην μία περίπτωση κινούμενοι πεζή, ενώ στην άλλη, προσέγγισαν την περιοχή με αυτοκίνητο, το οποίο στάθμευσαν αρκετά μέτρα πιο μακριά, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τη σύνδεσή τους με το αυτοκίνητο και την ανακάλυψή τους. Η επιλογή των κοσμηματοπωλείων δεν ήταν τυχαία, καθότι και στις δύο περιπτώσεις ακριβώς δίπλα υπήρχε κενό - εγκαταλελειμμένο κτίριο, στο οποίο αρχικά εισέρχονταν οι δράστες, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να γίνουν αντιληπτοί από οποιοδήποτε άτομο, αφού επρόκειτο για κτίρια στα οποία δεν υπήρχε επισκεψιμότητα.
Πολύ βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ομάδας ήταν ο τρόπος διάρρηξης. Συγκεκριμένα, τα άτομα προέβαιναν στη διάρρηξη των κοσμηματοπωλείων με τη μέθοδο του «ριφιφί», ανοίγοντας δηλαδή οπή στον τοίχο μεταξύ του εγκαταλελειμμένου κτιρίου και του κοσμηματοπωλείου, από την οποία εισέρχονταν στο κατάστημα. Στο εσωτερικό των καταστημάτων εισερχόταν ένας μόνο εκ των δραστών, ο οποίος έρποντας αρχικά στο πάτωμα, κατάφερνε με αυτό τον τρόπο να μην ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές κίνησης του συναγερμού και αφαιρούσε τα κοσμήματα-χρυσαφικά. Τέλος, και στις δυο περιπτώσεις, στο σημείο των παρακείμενων των κοσμηματοπωλείων καταστημάτων όπου άνοιγαν την οπή οι δράστες, τοποθετούσαν στο πάτωμα κομμάτια ύφασμα, προφανώς για να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος από τα κομμάτια του τοίχου που έπεφταν στο πάτωμα. Αφού ολοκλήρωναν τις ενέργειές τους, εξέρχονταν από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και απομακρύνονταν πεζή, φέροντας μαζί τους τις τσάντες με τα κλοπιμαία.
Χαρακτηριστικό της προσοχής που επιδείκνυαν αλλά και του επαγγελματισμού που τους διακρίνει, είναι η επαναλαμβανόμενη κατόπτευση των κοσμηματοπωλείων – στόχων τα οποία ήθελαν να διαρρήξουν. Με αυτό τον τρόπο, παρατηρούσαν τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ελαχιστοποιώντας έτσι το ενδεχόμενο να γίνουν αντιληπτοί. Επίσης, όλες οι κατοπτεύσεις τους γινόταν βραδινές ώρες κατά τις οποίες τα καταστήματα ήταν κλειστά και η εμπορική κίνηση περιορισμένη.
Η στιγμή της σύλληψης
Το μεσημέρι της Τετάρτης (24/04) Αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας εντόπισαν τους δύο Σέρβους να κινούνται επί της οδού Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας και αφού τους δήλωσαν την ιδιότητά τους, προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αστυνομικό έλεγχο. Τότε ο πρώτος, μην υπακούοντας στις εντολές των Αστυνομικών, προσπάθησε να διαφύγει, αλλά ακινητοποιήθηκε λίγα μέτρα πιο κάτω. Κατά την δέσμευση του προέβαλλε σθεναρή αντίσταση σπρώχνοντας τους Αστυνομικούς.
Ο δεύτερος σε σχετική ερώτηση των Αστυνομικών για τα στοιχεία του, επέδειξε μία πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης Κροατικών Αρχών, που έφερε τη φωτογραφία του. Δεσμεύτηκε και αυτός και οδηγήθηκε στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής και ιδιοκτησίας.
Κατά τη σωματική έρευνα του (α), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
1. Μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου,
2. Το χρηματικό ποσό των πενήντα (50) ευρώ,
3. Μία (1) κάρτα OPAP PLAY.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του επί της οδού Αριστοτέλους αρ. 67 στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
1. Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων χειρός,
2. Τρία (3) ρολόγια,
3. Δέκα (10) χρυσά και ασημένια κοσμήματα, καθώς και ψευδοκοσμήματα.
Έξωθεν της οικίας του βρέθηκε σταθμευμένη και κατασχέθηκε, ως μέσο διάπραξης αξιόποινων πράξεων, η υπ’ αριθ. ΧΥΤ-912 Ι.Χ.Ε. μοτ/τα, μάρκας HONDA SH.
Κατά τη σωματική έρευνα του (β), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
1. Δύο (2) συσκευές κινητών τηλεφώνων,
2. Το χρηματικό ποσό των εκατό (100) ευρώ,
3. Μία (1) κάρτα OPAP PLAY,
4. Μία (1) πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης Αρχών Κροατίας.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του σε δωμάτιο του Ξενοδοχείου «ALBION» επί της οδού Ακομινάτου αρ. 20 στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
1. Στελέχη καρτών SIM,
2. Μία (1) κάρτα OPAP PLAY,
3. Ένα (1) σακβουαγιάζ περιέχον πλήθος ενδυμάτων.
Πλησίον του ξενοδοχείου βρέθηκε σταθμευμένο και κατασχέθηκε, ως μέσο διάπραξης αξιόποινων πράξεων, το υπ’ αριθ. ΥΗΝ-4460 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μάρκας OPEL ASTRA.
Η δράση τους
Μέχρι στιγμής από την έρευνα, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει τις κατωτέρω διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων:
1. Την 05:48 περίπου ώρα της 29-12-2023, διέρρηξαν με τη μέθοδο του «ριφιφί» κοσμηματοπωλείο με την επωνυμία «PRIGIPO» που βρίσκεται επί της οδού Κολοκοτρώνη αρ. 34 στην Αθήνα, ιδιοκτησίας της ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Καλομοίρας - Μαρίνας του Ιωάννη, από όπου αφαίρεσαν πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών, που η συνολική τους αξία ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 169.000 ευρώ.
2. Την 06:07 περίπου ώρα της 21-03-2024, διέρρηξαν με τη μέθοδο του «ριφιφί» το κοσμηματοπωλείο με την επωνυμία «N. BILLIS» που βρίσκεται επί της Πλατείας Ομονοίας αριθ. 18 στην Αθήνα, ιδιοκτησίας του ΜΠΙΛΗ Νικόλαου του Γερασίμου και αφαίρεσαν πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών που η συνολική τους αξία ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 147.000 ευρώ.
Γίνεται μνεία ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα. Έχουν εκτίσει ποινές κράτησης σε διάφορα καταστήματα της χώρας μας και τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.