Survivor: «Πονοκέφαλος» στο ΓΕΣ με τη Γεσθημανή - Τι λέει η δικηγόρος της
Η Γεσθημανή, μέλος του ελληνικού στρατού, φέρεται να μην είχε την απαραίτητη έγκριση για να παραμείνει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του ριάλιτι.
Σάλος έχει προκληθεί με τη συμμετοχή της Γεσθημανής Κουτούζογλου, της υπαξιωματικού των Ειδικών Δυνάμεων, στο ριάλιτι επιβίωσης του Survivor, καθώς όπως φαίνεται δεν έχει πάρει άδεια από το Υπουργείο Άμυνας.
Συγκεκριμένα, η 36χρονη Γεσθημανή Κουτούζογλου είναι υπαξιωματικός που υπάγεται στη διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, η παίκτρια δεν έχει ζητήσει ποτέ άδεια για να συμμετάσχει στο ριάλιτι επιβίωσης από το ΓΕΣ, αλλά ούτε και να βγει από τη χώρα, καθώς για οποιοδήποτε στέλεχος του στρατού χρειάζεται ειδική άδεια για να φύγει για προσωπικούς λόγους εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία άσκησης πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος της παίκτριας. Εάν ο εισαγγελέας κρίνει ότι ισχύουν αυτά για την περίπτωση της Γεσθημανής, τότε θα της ασκήσει δίωξη.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες η Γεσθημανή Κουτούζογλου επέστρεψε χθες Σάββατο (21/9) στην Ελλάδα από το Survivor και τον Άγιο Δομίνικο, καθώς ειδοποιήθηκε από την οικογένειά της να αποχωρήσει από το ριάλιτι επιβίωσης του ΣΚΑΪ.
Νωρίτερα σήμερα (22/9) σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice η δικηγόρος της παίκτριας, Μαριέττα Μωραϊτη που έχει αναλάβει την υπόθεση, εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων « η κυρία Κοντούζογλου έχει ασκήσει τα δικαιώματα που κατά την αντίληψή της παρέχει η κείμενη νομοθεσία στο σύνολο του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού».
Παράλληλα αναφέρεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο λέγοντας πως διαστρεβλώνουν τον δικαιοκρατικό χαρακτήρα της διαδικασίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
«Η κυρία Κουτούζογλου, έχει υπηρετήσει με ζήλο και αφοσίωση την πατρίδα συμμετέχοντας σε απαιτητικές στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και αποκομίζοντας σειρά διεθνών διακρίσεων. Η πολυετής προσφορά της στην υπηρεσία και η αδιάκοπή αφοσίωση στους ανωτέρους και στους συναδέλφους της αποτελούν μαρτυρία της ακεραιότητας και του ήθους της.
Εντούτοις, παρά την άριστη υπηρεσιακή της πορεία και ενώ στο παρελθόν έχουν σημειωθεί περιπτώσεις συμμετοχής στελεχών των ενόπλων δυνάμεων σε τηλεοπτικά προγράμματα χωρίς την πρόκληση αυτής της αναστάτωσης, οι διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα της υπηρεσιακής κατάστασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρίσταται ανησυχητική» αναφέρει η δικηγόρος Μαριέττα Μωραϊτη.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Ενόψει δημοσιευμάτων και τοποθέτηση σε τηλεοπτικές εκπομπές αναφορικά με τη συμμετοχή της που αξιωματικού Κουτούζογλου Γεσθημανής στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Survivor που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣKAI, διευκρινίζεται ότι η κυρία Κοντούζογλου έχει ασκήσει τα δικαιώματα που κατά την αντίληψή της παρέχει η κείμενη νομοθεσία στο σύνολο του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, ενώ η τελική κρίση περί της νομιμότητας των ενεργειών της ανήκει αποκλειστικά στα αρμόδια όργανα και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο σχολιασμού από τρίτα πρόσωπα, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα στοιχεία της υπόθεσης.
Σημειώνεται ότι, λόγω της εμπιστευτικότητας των εγγράφων και των εσωτερικών διαδικασιών των ενόπλων δυνάμεων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να αντιμετωπίζουν και να προβάλουν σχετικές πληροφορίες με κάθε επιφύλαξη και με απαρέγκλιτη την τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Υπογραμμίζεται πως τα ζητήματα που αφορούν την υπηρεσιακή της κατάσταση, καθώς και η έκδοση κάθε είδους διοικητικών πράξεων σχετιζόμενων με αυτή, συνιστούν προσωπικά και απόρρητα δεδομένα που ανάγονται στη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων.
Η κυρία Κουτούζογλου, έχει υπηρετήσει με ζήλο και αφοσίωση την πατρίδα συμμετέχοντας σε απαιτητικές στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και αποκομίζοντας σειρά διεθνών διακρίσεων. Η πολυετής προσφορά της στην υπηρεσία και η αδιάκοπή αφοσίωση στους ανωτέρους και στους συναδέλφους της αποτελούν μαρτυρία της ακεραιότητας και του ήθους της.
Εντούτοις, παρά την άριστη υπηρεσιακή της πορεία και ενώ στο παρελθόν έχουν σημειωθεί περιπτώσεις συμμετοχής στελεχών των ενόπλων δυνάμεων σε τηλεοπτικά προγράμματα χωρίς την πρόκληση αυτής της αναστάτωσης, οι διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα της υπηρεσιακής κατάστασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρίσταται ανησυχητική.
Η υπερπροβολή δεν πρέπει να αλλοιώσει τον δικαιοκρατικό χαρακτήρα της διαδικασίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ούτε να απολήγει, ηθελημένα ή αθέλητα, σε παραπληροφόρηση και δημιουργία εντυπώσεων έναντι της κοινής γνώμης.
Αυτή τη στιγμή, καλούμαστε όλοι να σταθούμε με κατανόηση απέναντι σε μία γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα της στις ένοπλες δυνάμεις και η οποία με αίσθημα βαθύτατου σεβασμού προς τους θεσμούς και την ιεραρχία των ΕΔ επιδίωξε την συμμετοχή της σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα για λόγους προσωπικούς».
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με το άρθρο 36 του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, λιποτάκτης στο εξωτερικό είναι ο στρατιωτικός ο οποίος: Διαβαίνει τα ελληνικά σύνορα χωρίς ειδική άδεια και παραμένει σε χώρα του εξωτερικού πάνω από τρεις ημέρες.
Εάν ο εισαγγελέας κρίνει ότι ισχύουν αυτά για την περίπτωση της Γεσθημανής, τότε θα της ασκήσει δίωξη. Ο υπαίτιος λιποταξίας στο εξωτερικό τιμωρείται σε ειρηνική περίοδο, με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών ή με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.
Πάντως υπάρχει και το ενδεχόμενο να αναγνωριστούν ελαφρυντικά και άλλα στοιχεία που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει υπέρ της και να μην υποστεί βαριά τιμωρία. Αυτά φυσικά είναι απόφαση του δικαστηρίο