Στυλιανίδης για Novartis: «Εργαλειοποιήθηκε το σκάνδαλο για να σπιλωθούν συνειδήσεις»
«Εφόσον η νομοθεσία μας το επιτρέπει βεβαίως να αποκαλυφθούν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων»
Για το σκάνδαλο της Novartis και το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αμοιβές που έχουν λάβει οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τοποθετήθηκε το πρωί της Δευτέρας (15/7) μιλώντας στο Action 24, ο βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, «το σκάνδαλο αυτό έχει δύο διαστάσεις. Μία είναι η πολιτική και η άλλη είναι η παρανομία της εταιρείας που καταπάτησε βασικούς κανόνες του δικαίου και της αγοράς.
Όσον αφορά τις παράνομες πράξεις της εταιρείας νομίζω ότι είναι εμφανές πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο. Όσον αφορά, όμως, την πολιτική εκμετάλλευση, το σκάνδαλο παίρνει άλλες διαστάσεις γιατί εδώ πήγε να εργαλειοποιηθεί το σκάνδαλο και να σπιλωθούν συνειδήσεις».
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι δεν πρόκειται για χρηματισμό αλλά για την αμοιβή που δίνουν οι αμερικανικές αρχές στους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως πρόκειται «για ένα σύστημα που λειτουργεί στην Αμερική για την εξάρθρωση διαφόρων δικτύων αλλά η ελληνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να το δει με την ίδια λογική, όταν αποτέλεσμα αυτών των μαρτυριών υπήρξε η άδικη σπίλωση συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων διότι η έκβαση της διαδικασίας έδειξε πως οι άνθρωποι ήταν αθώοι, χωρίς να έχουν τις ευθύνες που συγκεκριμένοι άνθρωποι προσπαθούσαν να τους αποδώσουν».
«Εκτιμώ ότι βεβαίως η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της αλλά και οι πολιτικοί θα πρέπει να βοηθήσουν για τη διαλεύκανση του ζητήματος για να μπορέσουμε, έστω για λόγους ιστορικούς πλέον, να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη και να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο φαινόμενο γιατί δυστυχώς δεν σταματούν τέτοιου είδους πρακτικές», συμπλήρωσε.
Απαντώντας στην ερώτηση αν συμφωνεί να αποκαλυφθούν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε θετικά. «Εφόσον η νομοθεσία μας το επιτρέπει βεβαίως να το κάνουμε. Πρέπει όμως με πολύ προσεκτικά βήματα και να μην αφήνουμε πίσω προηγούμενα που μπορούν να τινάξουν την ισορροπία ενός δικαιϊκού συστήματος στον αέρα».