Στρεπτόκοκκος: Αυξημένα τα κρούσματα στα σχολεία - Τα συμπτώματα
Αυξητική τάση υπάρχει στα κρούσματα του στρεπτόκοκκου Α’ στα σχολεία της χώρας, ο οποίος ήδη από το Δεκέμβριο βρίσκεται σε έξαρση σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως ίσως αυτό να οφείλεται στην παρατεταμένη καραντίνα των δύο περασμένων ετών, η οποία άλλωστε οδήγησε και σε αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος, είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Ο στρεπτόκοκκος προκάλεσε έντονη ανησυχία και στην Ελλάδα, όταν ένα κοριτσάκι 6,5 ετών από τη Θεσσαλονίκη, πέθανε από σηπτικό σοκ, μετά από επιπλοκές που τής προκάλεσε ο στρεπτόκοκκος, στις 20 Φεβρουαρίου.
Αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας για έξαρση στη χώρα μας, όμως σε ορισμένα σχολεία της Αττικής έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.
«Όλοι έχουμε περάσει μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Η πιο κοινή είναι αυτή της αμυγδαλίτιδας, για την οποία χρειάζεται να πάρουμε και αντιβίωση. Το περιστατικό αυτό αποτελεί μία σπάνια μορφή της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης. Στην Ελλάδα με ένα περιστατικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε ότι έχουμε αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές, είμαστε απλά σε αναμονή για να δούμε αν θα δούμε και άλλα περιστατικά. Προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση. Είναι απλά μία αύξηση της συχνότητας σε άτομα που δεν εκτέθηκαν σε προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο», είχε δηλώσει με αφορμή το θάνατο του κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γ. Μαγιορκίνης, στην ΕΡΤ.
Στρεπτόκοκκος: Συμπτώματα – Πώς αντιμετωπίζεται
Δείτε τα βασικά συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α, όπως τα αναφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS):
- Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως: υψηλός πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες, έντονοι μυϊκοί πόνοι
- Πονόλαιμος, ερεθισμένες ή πυώδεις αμυγδαλές και δυσκολία στην κατάποση
- Εξάνθημα που δίνει μια τραχιά αίσθηση στο δέρμα
- Ναυτία ή εμετός
Σύμφωνα με το ΕΟΔΥ, εάν ο πυρετός επιμένει, ή εάν συνοδεύεται κάποιο εξάνθημα, τότε θα πρέπει να πάτε άμεσα το παιδί σας στο γιατρό. Το ίδιο ισχύει και για πόνο στο λαιμό, ιδίως όταν το παιδί καταπίνει.
«Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Συνεπώς, εάν υπάρχει πυρετός ο οποίος επιμένει, θα πρέπει οι γονείς να μιλήσουν με τον παιδίατρο για να δουν εάν χρειάζεται να κάνουν το ειδικό τεστ, το streptest που θα κρίνει κι αν πρέπει ο ασθενής να πάρει αντιβίωση», είχε εξηγήσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ.