Στρατιωτική θητεία: Προ των πυλών το νέο μοντέλο - Τι και από πότε αλλάζει σε στράτευση και εφεδρεία
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αλλαγές στη θητεία στον ελληνικό στρατό, στη βάση του φινλανδικού μοντέλου.
Με σημαντικά νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας να έχουν προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr το «Θητεία - Ευκαιρία» αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι από την Γ΄ ΕΣΣΟ του επόμενου έτους (Μάϊος 2025) και μέσα από τα κέντρα δια βίου μάθησης του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Ναυτικού να μπορούν να παρέχονται όλες οι δεξιότητες στους στρατεύσιμους, με τις ίδιες πηγές σε κάθε περίπτωση να οριοθετούν χρονικά την επίσημη έναρξη του προγράμματος το αργότερο μέχρι την Ε΄ ΕΣΣΟ (Σεπτέμβριος 2025).
Τι αλλάζει με τη «Θητεία - Ευκαιρία»
Με το πρόγραμμα «Θητεία – Ευκαιρία» η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επιδιώκει να μετατρέψει τη θητεία των στρατεύσιμων σε ποιοτικό χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποίησης που θα αξιοποιείται στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.
Οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία θα κινούνται σε δυο κατευθύνσεις. Αρχικά, στην συστηματική αξιοποίηση της τεχνοκρατικής και επιστημονικής εξειδίκευσης των στρατευσίμων για την απόκτηση αποτρεπτικών ικανοτήτων που θα βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις να κατανοήσουν την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των σύγχρονων στρατιωτικών συγκρούσεων σε πεδία και την άσκηση τους σε πεδία όπως η κυβερνοάμυνα και οι πληροφοριακές επιχειρήσεις.
Δεύτερη κατεύθυνση είναι η απόκτηση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων την οποία οι στρατεύσιμοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν στην αγορά εργασίας με την ολοκλήρωση της θητείας τους, ακόμη και με μοριοδότηση για απορρόφηση στον Δημόσιο Τομέα, όπως για παράδειγμα στην Πολιτική Προστασία.
Μάλιστα, οι Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς από την αγορά εργασίας, σε πρώτη φάση έχουν επικεντρώσει σε ειδικότητες που έχουν σημαντική ζήτηση όπως χειριστής μηχανημάτων έργου, βοηθός αναλυτή εργαστήριου τροφίμων, μάγειρας, ναυαγοσώστης, τεχνίτης τηλεπικοινωνιών, βοηθός φαρμακοποιού, διασώστης και αυτοδύτης.
Αλλαγές και στην Εφεδρεία
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την ορθή αξιοποίηση του στοιχείου της Εφεδρείας, με στόχο το καλύτερο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας.
Η στρατιωτική ηγεσία έχει καταλήξει στις αλλαγές που θα παρέχουν έναν αυξημένο ρόλο στους εφέδρους στην υπεράσπιση της χώρας, με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει ότι στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να παρουσιαστεί ένας συνολικός τρόπος αντιμετώπισης της Εφεδρείας.
Οι αλλαγές που επιδιώκονται αποσκοπούν - μεταξύ άλλων - στη στελέχωση μονάδων σε ποσοστά άνω του 70% να καλύπτεται το υπόλοιπο 30% από την εφεδρεία και παράλληλα στρατιωτική εκπαίδευση σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε ο έφεδρος να διατηρείται σε επίπεδο ετοιμότητας, αλλά να είναι γνώστης και των τεχνολογικών εξελίξεων επί του πεδίου.