Στρατιωτικά νοσοκομεία: Κακοδιαχείριση, «χαμένες προσλήψεις» με ακέφαλη την ιατρική σχολή
Σημεία και τέρατα στη λειτουργία Στρατιωτικών Νοσοκομείων - Πώς «χάθηκαν» οι προσλήψεις γιατρών στο μοιραίο «424».
Με τις χρόνιες παθογένειες των Στρατιωτικών Νοσοκομείων ήρθε αντιμέτωπη, από τους πρώτους κιόλας μήνες των καθηκόντων της, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με καλά πληροφορημένες πηγές να κάνουν λόγο για «πολλά στραβά» τα οποία εντοπίστηκαν άμεσα και οδήγησαν, λίγους μήνες αργότερα, στην κατάρτιση του Σχεδίου Νόμου για τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και την καρατόμηση δέκα ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ιατρικά λάθη, καθυστερήσεις, ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, παραιτήσεις και γραφειοκρατία συνθέτουν μια μελανή εικόνα, με αποκορύφωμα το μπαράζ καταγγελιών για το 424 ΓΣΝΕ που «σάλπισε» την εντολή για τις έκτακτες κρίσεις, σε συνέχεια της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που έχει διαταχθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.
«424»: Ένας γιατρός για βιοψίες, «χάθηκαν» οι προσλήψεις
Μεταξύ άλλων, στο 424 ΓΣΝΕ, μέχρι και λίγους μήνες πριν, υπηρετούσε μόνο ένας παθολογοανατόμος, ο οποίος είχε αναλάβει τις βιοψίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, την περασμένη Άνοιξη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με εντολή του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, έδωσε εντολή για προσλήψεις επικουρικών γιατρών μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Υγείας σε όλα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
Ωστόσο, δεύτερος παθολογοανατόμος στο «424» προσελήφθη μήνες αργότερα, την περίοδο της καταγγελίας του 55χρονου αστυνομικού, χωρίς μέχρι ώρας να έχει διευκρινιστεί αν αυτό είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενδιαφέροντος για απασχόληση στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία ή οφείλεται σε καθυστέρηση και γραφειοκρατικές διαδικασίες εκ μέρους της διοίκησης του 424 ή των αρμοδίων Διευθύνσεων Υγειονομικού, των οποίων οι Διευθυντές, μετά τις έκτακτες κρίσεις της Δευτέρας, αποστρατεύτηκαν.
Για την περίπτωση της αποστρατείας του υποστράτηγου που είχε τα ηνία στο πρώτο τη τάξει Στρατιωτικό Νοσοκομείο της χώρας, το 401 ΓΣΝ Αθηνών, οι λόγοι που βάρυναν στην απόφαση αφορούσαν στις μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού για εξετάσεις, όπως και στην παράδοση των αποτελεσμάτων τους, αλλά και σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης.
Ο αρχηγός της Ιατρικής Σχολής προτίμησε την καλοπληρωμένη θέση στη Γερμανία
Για τον Διοικητή της ΣΣΑΣ, που αποτελεί το φυτώριο της στρατιωτικής ιατρικής, κριτήριο για την απομάκρυνσή του αποτέλεσε και το πρωτοφανές γεγονός της αποχώρησης του αρχηγού της Σχολής πριν από την ορκωμοσία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απόφοιτος πριν την Τελετή Επίδοσης Ξιφών γνωστοποίησε στους ανωτέρους του ότι έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να εργαστεί στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, με ιδιαίτερα υψηλές οικονομικές απολαβές.
Όπως σχολίαζαν στον Flash.gr πηγές που έχουν γνώση, μοναδική συνέπεια για τον απόφοιτο της ΣΣΑΣ είναι το γεγονός ότι θα κληθεί μετά από χρόνια να καταβάλλει στη Σχολή τα τροφεία της συνολικής φοίτησής του, ποσό τα οποίο ανέρχεται σε περίπου 25.000 ευρώ, το οποίο, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, θα έχει καλυφθεί μέσα σε λίγους μήνες εργασίας του εκτός Ελλάδας.
Έμπειροι στρατιωτικοί γιατροί, με χρόνια υπηρεσίας στην πρώτη γραμμή, εκτιμούν πως «υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο απαξίωσης του κλάδου» και αντιτείνουν ότι «όταν στην Ελλάδα ένας νεοδιοριζόμενος στρατιωτικός γιατρός αμείβεται με 950 ευρώ, ο δεκανέας στη Βουλγαρία λαμβάνει 1100 ευρώ μισθό…».
Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικό των στρεβλώσεων που έχουν παρατηρηθεί, και τις οποίες καλείται να επιλύσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω των μεταρρυθμίσεων που προωθεί στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, είναι το γεγονός ότι στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών φέρονται να υπηρετούν τουλάχιστον τρεις γιατροί με την ειδικότητα του Παιδίατρου, χωρίς ωστόσο το ΝΝΑ να διαθέτει Παιδιατρική Κλινική.
Σαρωτικές αλλαγές
Το Σχέδιο Νόμου, το οποίο εντάσσεται στην «Ατζέντα 2030», στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών και στην παροχή ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης. Τα προβλήματα που επιλύει σχετίζονται με τις ανάγκες διαχείρισης του υγειονομικού προσωπικού, ώστε τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία να λειτουργούν με την καλύτερη δυνατή στελέχωση και επάρκεια.
Επιπρόσθετα, στοχεύει στην αύξηση των εσόδων, αντιμετωπίζει το ζήτημα της μεγάλης αναμονής των στρατιωτικών ιατρών για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας, προκειμένου να καθίσταται περισσότερο ελκυστικό το λειτούργημα του στρατιωτικού ιατρού, ενώ οι σταδιοδρομικές παρεμβάσεις φιλοδοξούν να ανακόψουν τις παραιτήσεις και του υγειονομικού προσωπικού, δεδομένου ότι παρέχεται το δικαίωμα άσκησης επιστημονικού εξω-υπηρεσιακού έργου στο σύνολο των υγειονομικών στελεχών, κάτι το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημά τους.
Για τον λόγο αυτό προβλέπει:
- Μείωση του χρόνου διοίκησης των στρατιωτικών ιατρών.
- Μείωση του χρόνου αναμονής για τη λήψη ειδικότητας των στρατιωτικών ιατρών σε 2,5 έτη και μηδενική αναμονή σε «άγονες» ειδικότητες, οι οποίες θα θεσμοθετηθούν για πρώτη φόρα, μεταξύ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται αυτές της παθολογοανατομίας και της αναισθησιολογίας.
- Οι στρατιωτικοί φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, ψυχολόγοι και νοσηλευτές αποκτούν το δικαίωμα άσκησης επιστημονικού εξω-υπηρεσιακού έργου.
- Η διαδικασία μεταθέσεων γίνεται πιο διαφανής και αντικειμενική, με στόχο αφενός την αξιοποίηση των γνώσεων και δυνατοτήτων των στελεχών και αφετέρου την κάλυψη των κενών των στρατιωτικών νοσοκομείων.
- Παροχή δυνατότητας άσκησης διοίκησης και απόκτησης αντίστοιχης εμπειρίας σε στρατιωτικούς νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, κτηνιάτρους, κ.λπ., ενώ σήμερα την άσκηση διοίκησης είχαν μόνο οι ιατροί.
- Θεσπίζεται η αποζημίωση των εφημεριών των στρατιωτικών ιατρών, όπως στο ΕΣΥ.
- Θεσπίζεται η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των νοσηλευτών, όπως στο ΕΣΥ.
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί εδώ και μήνες μέσω νομοσχεδίου, ωστόσο τα τελευταία περιστατικά έρχονται να προσθέσουν επιπλέον μέτρα. Αυτό το οποίο φέρεται να προωθείται είναι η «αξιολόγηση» ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μέσω του Δείκτη Ποιότητας Ιατρικών υπηρεσιών που θεσπίζεται για πρώτη φορά, με τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία να αναλαμβάνει την παρακολούθηση.
Το Σχέδιο Νόμου, το οποίο υπόκειται στις τελευταίες αλλαγές και αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της κοστολόγησης των υγειονομικών υπηρεσιών στο πρότυπο του ΕΣΥ με στόχο την αύξηση των εσόδων τους και την αποδοτικότερη λειτουργία τους, αλλά και την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των στρατιωτικών νοσοκομείων με απόδοση ΑΦΜ και υποχρέωση τήρησης διπλογραφικού συστήματος και έκδοσης ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων.