Στους 20.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία από τους σεισμούς - Απελπισία και πόνος για τους αστέγους
Οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία ανέρχονται πλέον σε περίπου 20.000, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους προς τα επάνω απολογισμούς των τοπικών Αρχών. Επιβεβαιώνονται οι φόβοι και το εφιαλτικότερο σενάριο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι νεκροί ανέρχονται σε 16.546. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το κρύο, η πείνα και η απελπισία έχουν κατακλύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία. Διασώστες στη συριακή πόλη Τζανταρίς ανέσυραν ζωντανό τον τρίχρονο Τάρεκ Χαϊντάρ από τα συντρίμμια του σπιτιού του, σχεδόν 42 ώρες αφότου χτύπησε ο σεισμός. Δυστυχώς, η οικογένειά του δεν τα κατάφερε.
Το μικρό αγόρι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το αριστερό πόδι και δίνουν μάχη για να σώσουν το δεξί.
«Μόλις ξύπνησε και μας είδε μπροστά του ρώτησε: «Πού είναι η Μιράλ;». Εμείς ρωτήσαμε ποια είναι η Μιράλ και μας είπε: «Η αδελφή μου, κοιμόταν δίπλα μου αλλά δεν μου απαντούσε», αφηγήθηκε η Μάλεκ Κασίντα, η νοσηλεύτρια που τον φροντίζει. Πριν από τον Τάρεκ, οι διασώστες έβγαλαν νεκρούς από τα συντρίμμια τον πατέρα του και δύο από τα αδελφάκια του, εξήγησε η νοσοκόμα, από τη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύεται ο μικρός.
Λίγο αργότερα, ανασύρθηκαν νεκροί η μητέρα και ένα τρίτο αδελφάκι του Τάρεκ, είπαν οι γείτονες της οικογένειας.
Η Τζανταρίς υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.930 άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία, μια περιοχή που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Πολλές οικογένειες παραμένουν ακόμη θαμμένες στα ερείπια, σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.
«Υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά ακόμη κάτω από τα χαλάσματα» είπε η Κασίντα.
Με την οργή να σιγοβράζει για την αργή παράδοση της βοήθειας και τις καθυστερήσεις στην έναρξη της προσπάθειας διάσωσης, η καταστροφή είναι βέβαιο ότι θα παίξει ρόλο στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές τον Μάιο.
Εν τω μεταξύ, η πρώτη αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών που μετέφερε βοήθεια στους πληγέντες Σύρους πέρασε τα σύνορα από την Τουρκία.
Στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, η Munira Mohammad, μητέρα τεσσάρων παιδιών που είχε εγκαταλείψει το Χαλέπι μετά τον σεισμό, είπε: «Είναι όλα παιδιά εδώ, και χρειαζόμαστε θέρμανση και προμήθειες, χθες το βράδυ δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε επειδή έκανε τόσο κρύο. Είναι πολύ κακό.»
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και στις δύο χώρες έχουν μείνει άστεγοι στη μέση του χειμώνα. Πολλοί έχουν κατασκηνώσει σε αυτοσχέδια καταφύγια σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ, τζαμιά, παρυφές δρόμων ή ανάμεσα στα ερείπια, συχνά απελπισμένοι για φαγητό, νερό και ζέστη.
Σε ένα βενζινάδικο κοντά στην τουρκική πόλη Κεμαλπάσα, οι άνθρωποι μάζεψαν από χαρτόκουτα ρούχα που δώρησαν. Στην πόλη-λιμάνι του Iskenderun, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να στριμώχνονται γύρω από φωτιές στις άκρες των δρόμων και σε κατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες.
Οι αρχές λένε ότι περίπου 6.500 κτίρια στην Τουρκία κατέρρευσαν και αμέτρητα άλλα υπέστησαν ζημιές.
Στο Maras της Τουρκίας, άνθρωποι κατασκήνωσαν μέσα σε μια τράπεζα, κολλώντας ένα σεντόνι στο παράθυρο για προστασία της ιδιωτικής ζωής. Άλλοι είχαν στήσει στη μέση ενός κεντρικού δρόμου, ζεσταίνοντας στιγμιαία σούπα στις φωτιές και τυλιγμένοι σε κουβέρτες.
Στην Αττάκεια, λίγα πρατήρια υγρών καυσίμων είχαν καύσιμα και ουρές μήκους χιλιομέτρων από εκείνες που είχαν.
Στην κατεστραμμένη συριακή πόλη Τζαντάρης, ο Ιμπραήμ Χαλίλ Μενκαουίν περπάτησε στους γεμάτους ερείπια δρόμους κρατώντας μια λευκή τσάντα. Είπε ότι έχασε επτά μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και δύο από τους αδελφούς του.
Θερμοκρασίες υπό το μηδέν
Στην πόλη Adiyaman, τα συνεργεία διάσωσης αναζήτησαν επιζώντες στο σημείο ενός κτιρίου που κατέρρευσε στο σκοτάδι και με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, έδειξαν τουρκικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς.
Πολλοί στην Τουρκία έχουν παραπονεθεί για έλλειψη εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υποστήριξης για τη διάσωση των εγκλωβισμένων - μερικές φορές ακόμη και καθώς μπορούσαν να ακούσουν κραυγές για βοήθεια.
Αφού αντιμετώπισε την κριτική για την αρχική απάντηση, ο Ερντογάν είπε σε επίσκεψή του στην περιοχή την Τετάρτη ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν πλέον κανονικά και υποσχέθηκε ότι κανείς δεν θα μείνει άστεγος.
Ωστόσο, η καταστροφή θα αποτελέσει μια πρόσθετη πρόκληση για τον επί μακρόν κυβερνών πρόεδρο στις εκλογές.
Ένας αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι ήταν πολύ νωρίς για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τις εκλογές, σημειώνοντας ότι είχε κηρυχτεί τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι περίπου το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας ζούσε στην πληγείσα περιοχή.
«Θα δούμε τις εξελίξεις αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ σοβαρές δυσκολίες για τη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου», είπε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πίεσε για περισσότερη ανθρωπιστική πρόσβαση στη βορειοδυτική Συρία, λέγοντας ότι θα ήταν «πολύ χαρούμενος» εάν τα Ηνωμένα Έθνη μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερες από μία συνοριακές διελεύσεις για να προσφέρουν βοήθεια.
Η συριακή κυβέρνηση θεωρεί την παράδοση βοήθειας στους αντάρτες βορειοδυτικά από την Τουρκία ως παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Από το 2014, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία του επιτρέπει να προσεγγίζει εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη στην περιοχή μέσω μιας διέλευσης.
Η πολιτική άμυνα της Συρίας ανέφερε ότι τουλάχιστον 1.930 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από την αντιπολίτευση και η κυβέρνηση έχει αναφέρει 1.347 θανάτους.