Στον Ιαπωνικό Οργανισμό Nihon Hidankyo απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2024
Για τις προσπάθειές του να επιτύχει έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα και για την απόδειξη μέσω καταθέσεων μαρτύρων.
Στον Ιαπωνικό Οργανισμό Nihon Hidankyo απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2024.
«Αυτό το κίνημα βάσης επιζώντων ατομικής βόμβας από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, γνωστό και ως Hibakusha, λαμβάνει το βραβείο ειρήνης για τις προσπάθειές του να επιτύχει έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα και για την απόδειξη μέσω καταθέσεων μαρτύρων ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής.
Σημειώνεται ότι 286 υποψήφιοι προτάθηκαν για το φετινό βραβείο.
Τι είναι το Νόμπελ Ειρήνης
Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ένα από τα πέντε Βραβεία Νόμπελ, που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ. Με βάση τη διαθήκη του Νόμπελ το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».
Έχει απονεμηθεί 104 φορές από το 1901. 111 φυσικά πρόσωπα και 27 Διεθνείς οργανισμοί έχουν τιμηθεί με το εν λόγω βραβείο. Δυο διεθνείς οργανισμοί το έχουν λάβει πάνω από μια φορά το βραβείο.
Το νεότερο τιμώμενο πρόσωπο ήταν η Μαλάλα Γιουσαφζάι, από το Πακιστάν σε ηλικία 17 ετών ενώ ο γηραιότερος άνθρωπος που έλαβε το βραβείο ήταν ο Γιόσεφ Ρότμπλατ, από την Πολωνία, σε ηλικία 86 ετών.
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται σε ετήσια βάση στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο της πόλης σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βραβεία που απονέμονται στην Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης.
Η επιλογή των βραβευθέντων δημιουργεί κατά καιρούς αντιδράσεις, καθώς επιλέγονται πρόσωπα που παλαιότερα είχαν προωθήσει τη βία σαν μέσο επίλυσης διαφορών και στη συνέχεια ακολούθησαν επιλεκτικά ειρηνικές μεθόδους για να επιτευχθεί η ειρήνη.