Κύκλωμα επιχείρησε να δηλώσει 45 κατοικίες στον Σαρωνικό που δε τους άνηκε - Μήνυση από Κυρανάκη
Θα καταθέσει μήνυση για υπόθεση απάτης από πιθανό κύκλωμα πολιτών και επαγγελματιών με πλαστογραφημένα έγγραφα.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μαζί με τον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», Στυλιανό Σακαρέτσιο, θα μεταβεί σήμερα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για υπόθεση απάτης από πιθανό κύκλωμα πολιτών και επαγγελματιών με πλαστογραφημένα έγγραφα.
Η συγκεκριμένη αναφορά, η οποία υποβάλλεται κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κτηματολογίου, σχετίζεται με πιθανή πλαστογραφία και απάτη κατά τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου και την προστασία των εννόμων συμφερόντων των πολιτών.
Επιχείρησαν να δηλώσουν 45 κατοικίες σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες που δε τους ανήκουν
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε δηλώσεις του σχετικά με τη μήνυση που κατέθεσαν για το κύκλωμα απάτης και πλαστογραφίας σε 3 νησιά του Σαρωνικού, ανέφερε: «Ενημερώσαμε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη μήνυση που καταθέσαμε ένα πιθανό κύκλωμα απάτης και πλαστογραφίας σε 3 νησιά του Σαρωνικού.
Από έρευνα που έχει διερευνήσει το προσωπικό του κτηματολογίου που ευχαριστώ για τη συνεργασία, έχουμε εντοπίσει ένα πιθανό κύκλωμα πολιτών και επαγγελματιών επιχείρησε να δηλώσουν 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες συνολικής έκτασης πάνω από 550.000 τετραγωνικά μέτρα, για τα οποία προσκομίστηκαν τροποποιημένες δηλώσεις Ε9. Εκ των υστέρων προσκομίστηκαν ένορκες βεβαιώσεις από τα ίδια συγκεκριμένα πρόσωπα που κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα και δήλωσαν ενόρκως ότι αυτά τα ακίνητα ανήκουν στο συγκεκριμένο πολίτη. Αυτές οι δηλώσεις συντάχθηκαν ενώπιον του ίδιου συμβολαιογράφου που έχει έδρα τη Βόρεια Ελλάδα. Τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται πλέον πιο εύκολα χάρη στην τεχνολογία θέλουμε να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό και κάθε επίδοξο πολίτη που μπορεί να έχει τέτοιες με φόβους στο μυαλό του ότι θα έχει τις ίδιες αυστηρές. Η ποινή που έχει ψηφιστεί είναι από πέντε έως 10 χρόνια για την κακουργηματική απάτη και εφόσον εμπλέκεται και δημόσια περιουσία είναι 10 έως 20 χρόνια. Θα διενεργηθούν και άλλοι έλεγχοι με αυτά τα εργαλεία για αποδώσουμε δικαιοσύνη να βρούμε τέτοιες περιπτώσεις που αδικούν ιδιώτες. Παραδώσαμε όλα τα στοιχεία στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».
Ο πρόεδρος του Εθνικού Κτηματολογίου ανέφερε: «Όσο αναβαθμίζουμε τα ψηφιακά εργαλεία του ελληνικού κτηματολογίου ενισχύονται οι δυνατότητες για να κάνουμε ελέγχους. Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε σειρά ελέγχων με πολλά κριτήρια, μπορούμε αλγοριθμικά να βρίσκουμε αυτές τις περιπτώσεις που είναι ύποπτες για να προχωράμε σε τεχνική αξιολόγηση. Έχουμε περίπτωση όπου ένας πολίτης Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με δύο μάρτυρες επίσης Β. Ελλάδος εμφανίστηκαν στο γραφείο κτηματογράφησης και υπέβαλαν δήλωση αξίωσης 550.000 τετραγωνικών μέτρων που προφανώς δεν τους ανήκει. Είναι διάσπαρτες ιδιοκτησίες σε 3 νησιά του Αργοσαρωνικού».
Η αναφορά του υπουργού η οποία υποβάλλεται κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κτηματολογίου, σχετίζεται με πιθανή πλαστογραφία και απάτη κατά τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.