Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για την οφειλή φόρου 11,1 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για πόσο που αναλογεί στο φόρο εισοδήματος και φόρο ακίνητης περιουσίας για μια βίλα στην Εκάλη.
Συζητήθηκε στο στ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του Θεόδωρου Κασσελάκη, πατέρα του Στέφανου Κασσελάκη, να μην του καταλογιστεί φόρος ύψους 4.016.269 ευρώ ο οποίος μαζί με τις προσαυξήσεις 20 ετών, ξεπερνά τα 11,1 εκατομ. ευρώ.
Πρόκειται για πόσο που αναλογεί στο φόρο εισοδήματος και φόρο ακίνητης περιουσίας για μια βίλα στην Εκάλη, ιδιοκτήτης της οποίας εμφανιζόταν μια offshore εταιρεία αλλά, σύμφωνα με τις ελεγκτικές φορολογικές αρχές, πραγματικός μέτοχος κατά 50% είναι ο Θεόδωρος Κασσελάκης και κατά 50% η σύζυγός του Ευαγγελία Κασσελάκη.
Ένα ποσό που εκκινεί από το 2004, όποτε και ο φόρος αναζητείται από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, μεγέθους 2.900 τ.μ. περίπου, οι οποίοι εμφανίζονταν να είναι η offshore εταιρία Οσβέγκο, με έδρα τη Μονροβία της Λιβερίας και οι γονείς του Στ.Κασσελακη εμφανίζονταν ως ενοικιαστές.
Ο έλεγχος της ΔΟΥ Πειραιά ωστόσο καταλόγισε το ανωτέρω ποσό στο ζεύγος Κασσελάκη, ως πραγματικούς ιδιοκτήτες. Ο Θεόδωρος Κασσελάκης έχει προσφύγει στο συμβούλιο της επικρατείας, ενώ είχε χάσει τις δικές σε Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο.
Το εφετείο κατά πληροφορίες είχε κρίνει ότι ο πατέρας του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «ήταν ο δικαιούχος και ο εν τοις πράγμασι ασκών τη διοίκηση της εταιρείας στην Ελλάδα και ότι αφού μοναδικό αντικείμενο εργασιών της εταιρείας “Οσβεγκο” στην Ελλάδα ήταν η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ακινήτου…».
Στη σημερινή δίκη στο στ' τμήμα του ΣτΕ , ο Θεόδωρος Κασσελάκης μέσω των δικηγόρων του Χαράλαμπου Πελέκη και Διονύση Φιλίππου υποστήριξε ότι η offshore εταιρεία δεν έχει διαλυθεί παρά μόνο ότι έχει αδρανοποιηθεί στην Ελλάδα και οι φόροι που έχουν καταλογιστεί πρέπει να καταβληθούν από την λιβεριανή υπεράκτια εταιρεία η οποία είναι ενεργεί και όχι από τον ίδιο.
Στην εισήγησή της η Σύμβουλος της Επικρατείας κ. Ραφτοπούλου ανέφερε ότι «σε περίπτωση που μια αλλοδαπή επιχείρηση έχει ως μοναδικό αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτου κυριότητας της, την οποία εν συνεχεία μεταβιβάζει νομίμως με αποτέλεσμα να εκλείπει κάθε δραστηριότητά της, ενώ δεν ευρίσκεται πλέον στη δηλωμένη στην Ελλάδα έδρα της, η διακοπή αυτή της δραστηριότητάς της, η οποία μάλιστα είναι οριστική, ισοδυναμεί με λύση της επιχείρησης αυτής κατά την έννοια των φορολογικών διατάξεων».
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Θεόδωρου Κασσελάκη υποστήριξαν ότι η offshore εταιρεία είναι ενεργή, δραστήρια και δεν προκύπτει από πουθενά η λύση της. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες.