Στο ΣτΕ η πράξη Τσακλόγλου για το «ψαλίδι» στις διπλές συντάξεις
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εφαρμόζει το νόμο Κατρούγκαλου.
Συζητήθηκε στο Α’ τμήμα του ΣτΕ η προσφυγή των συνταξιούχων κατά της πράξης του υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου, σύμφωνα με την οποία στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας και δεύτερης κυρίας σύνταξης, θα καταβάλλεται εφεξής μόνο η μία.
Οι δικηγόροι των συνταξιούχων, υποστήριξαν, μεταξύ των άλλων, ότι η προσβαλλόμενη πράξη παραβιάζει την αρχή της καλής νομοθέτησης και την αρχή της ασφάλειας του δικαίου, καθώς και ότι αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, στην αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η προσβαλλόμενη εγκύκλιος είναι αμιγώς ερμηνευτική, εφόσον αποκαθιστά την ορθή εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του άρθρου 7 του ν. 4387/2016, και ότι, η διπλή εθνική σύνταξη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί επί σώρευσης σύνταξης θανάτου με άλλη σύνταξη, εφόσον έχει νομοθετηθεί και χορηγείται κατώτατο όριο σύνταξης θανάτου.
Το δικαστήριο, επί της ουσίας, ασχολείται με το εάν αν το προσβαλλόμενο έγγραφο συνιστά απλή ερμηνευτική εγκύκλιο όπως υποστηρίζει το υπουργείο, ή αν, αντιθέτως, θέτει νέες ρυθμίσεις, και, ως εκ τούτου, αποτελεί στην ουσία εκτελεστή κανονιστική πράξη, η οποία, εφόσον δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, είναι ανυπόστατη και ακυρωτέα για λόγους ασφάλειας δικαίου, κάτι που αποτελεί τη θέση των συνταξιούχων.
Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του τους επόμενους μήνες.
Η ανακοίνωση του δικηγόρου των συνταξιούχων Λουκά Αποστολίδη
Με αφορμή, την εκδίκαση σήμερα στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την επταμελή του σύνθεση, της αίτησης ακυρώσεως που κατέθεσαν μια σειρά συνταξιουχικές οργανώσεις, με αίτημα την ακύρωση της «εγκυκλίου» στην ουσία πράξης, του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Τσακλόγλου που εξέδωσε στα τέλη Δεκεμβρίου του έτους 2021, περί της καταβολής της εθνικής σύνταξης σε περίπτωση σώρευσης των συντάξεων μεταξύ των οποίων και στις συντάξεις των επιζώντων συζύγων, είμαστε υποχρεωμένοι ως νομικοί παραστάτες συνταξιουχικών οργάνωσεων, που ήταν σήμερα διάδικοι στην εν λόγω δίκη, να αναφέρουμε τα κάτωθι:
Με ψευδεπίγραφη εγκύκλιο το Ελληνικό Δημόσιο, επιχειρεί να καταργήσει την εθνική σύνταξη που καταβάλλεται αυτοτελώς στις συντάξεις των επιζώντων συζύγων. Από τη δημοσίευση του ν.4387/216, λίαν οψίμως η Πολιτεία «θυμήθηκε» να εφαρμόσει την εγκύκλιο που εξέδωσε στα τέλη Δεκεμβρίου του έτους 2021 ο κ. Τσακλόγλου, ανακαλώντας τις δύο προηγουμένες εγκυκλίους που είχαν εκδοθεί για το εν λόγω ζήτημα, εισάγοντας νέες ρυθμίσεις που διόλου δεν διαλαμβάνονται στο εν λόγω νομοθέτημα, επιχειρώντας κατά τούτο τον τρόπο να νομιμοποιήσει το «τσεκούρι» στη καταβολή της εθνικής σύνταξης, στην ευπαθή κοινωνικά ομάδα των επιζώντων συζύγων, λόγω δήθεν σώρευσης των καταβαλλόμενων σ΄ αυτούς συντάξεων. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που επικαλέστηκε η Πολιτεία, είναι ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μια σύνταξη χηρείας και μια σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, ήτοι περισσότερες των μια συντάξεων δεν μπορούν σύμφωνα με το σκοπό του νομοθέτη που κατά την Πολιτεία είναι η καταβολή μιας και μόνο εθνικής σύνταξης για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, να λαμβάνουν δύο εθνικές συντάξεις, διότι η κατηγορία των εν λόγω συνταξιούχων, είναι οικονομικά ισχυρή αφού ήδη λαμβάνει περισσότερες των μια συντάξεων, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μια.
Η Δικαιοσύνη καλείται για μια ακόμα φορά να επιλύσει ένα μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει, μεγάλης κοινωνικής σημασίας, κατόπιν της δημοσίευσης της ψευδοερμηνευτικής εγκυκλίου του κ. Τσακλόγλου και των ρυθμίσεων που εκείνη διαλαμβάνει, οι οποίες αφενός είναι πέρα από τη γραμματική διατύπωση του άρθρου 7 του ν.4387/2016 και τίθενται το πρώτον με την εν λόγω εγκύκλιο και μάλιστα πέντε έτη μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016 με αποτέλεσμα κατά τους ισχυρισμούς μας η εν λόγω εγκύκλιος να τυγχάνει ανυπόστατη αφού είναι κανονιστική και δεν δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και αφετέρου να διενεργήσει τον αναγκαίο δικαστικό έλεγχο στις εν λόγω ρυθμίσεις οι οποίες επιχειρούν να καταργήσουν την εθνική σύνταξη που καταβάλλεται αυτοτελώς στις συντάξεις χηρείας, περικόπτοντας αυτές έτι περαιτέρω, αδιαφορώντας παντελώς για την ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα και καταργώντας ένα σημαντικό για αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων εισόδημα, επιφέροντας έτσι την φτωχοποίησή τόσο του επιζώντος συζύγου όσο και των λοιπών μελών της οικογενείας του.