Στο μυαλό του... σουλτάνου - Πώς θα τον αντιμετωπίσει η Αθήνα
Σε συνεχή συνεννόηση βρίσκονται Αθήνα και Άγκυρα ενόψει του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Με τις δύο χώρες να έχουν από την πρώτη στιγμή θέσει τις κόκκινες γραμμές, επιχειρώντας παράλληλα να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μέσω της θετικής ατζέντας, στόχος της Αθήνας είναι να εδραιωθεί η ηρεμία των τελευταίων μηνών και να επισφραγιστεί το καλό κλίμα μέσω συμφωνιών με αμοιβαίο συμφέρον για τις δύο χώρες που αναμένεται να υπογραφούν στις 7 Δεκεμβρίου.
Κλείνει ο πρώτος κύκλος του διαλόγου
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αποτελεί ορόσημο για τη νέα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Με τα χρονοδιαγράμματα, όπως τέθηκαν κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους να έχουν τηρηθεί, ο πρώτος κύκλος του οδικού χάρτη των επαφών των δύο πλευρών ολοκληρώνεται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 7 Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να μπουν οι βάσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εντατικοποίηση των συζητήσεων στη λεγόμενη «βαριά» ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που χρονίζουν δεκαετίες.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να είναι αντικείμενο του διαλόγου, και διαμηνύει ότι μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Αθήνα
Η Αθήνα, μετά και τη γεμάτη αιχμές συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, προετοιμάζεται για την επίσκεψη Ερντογάν με όλα τα πιθανά σενάρια να έχουν τεθεί επί τάπητος.
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, παρουσία υπουργών και εκπροσώπων των έντεκα υπουργείων που θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο πλήρης συντονισμός των εμπλεκόμενων χαρτοφυλακίων και η «ημερήσια διάταξη» της 7ης Δεκέμβριου, ώστε όλοι οι υπουργοί να είναι ενήμεροι για τις θέσεις και τις επιδιώξεις της Αθήνας κατά τις διμερείς συναντήσεις που θα προηγηθούν της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική προσέρχεται στη συζήτηση «με φρόνηση και σοβαρότητα».
«Οχυρώνεται» ο Ερντογάν
Με τη διαφορά θέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέναντι στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς να έχει καταγραφεί, χωρίς ωστόσο να έχει ταράξει τα «ήρεμα νερά» των τελευταίων μηνών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επανέφερε στον δημόσιο διάλογο τη γνωστή τουρκική θέση περί λύσης «καζάν-καζάν» στη βάση - σύμφωνα με τον ίδιο - οι δύο πλευρές να συναντηθούν σε μια λογική γραμμή.
Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες βάζει στον πυρήνα του ελληνοτουρκικού διαλόγου τις συμμαχίες και τις στρατηγικές συνεργασίες της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία χωρίς την παρέμβαση «τρίτων» μπορεί να λύσει κάθε πρόβλημα με την Ελλάδα. Η ρητορική του πρόεδρου της Τουρκίας και οι αναφορές του πριν το ταξίδι στην Αθήνα δείχνουν ότι έχει στο μυαλό του και την επόμενη μέρα, καθώς φαίνεται να «οχυρώνεται» απέναντι σε ένα πιθανό «παιχνίδι ευθυνών», σε περίπτωση που οι σχέσεις των δύο χωρών επιστρέψουν στην πρότερη περίοδο της έντασης.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα από τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, που υπέγραψαν από κοινού και την ιδρυτική Διακήρυξη του Συμβουλίου.
Η δεύτερη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2013, υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν.
Η τρίτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αθήνα, υπό τους Αντώνη Σαμαρά και τον τότε Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η τέταρτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη τον Μάρτιο του 2016, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.