Στο καναβάτσο ο Σούνακ για το φάουλ στο Λονδίνο - Τον δίκασαν οι Financial Times
Αντιμέτωπος με βρετανικά ΜΜΕ, πολιτικούς αντιπάλους και την κοινή γνώμη βρίσκεται ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μετά τη διπλωματική «απρέπεια» να ακυρώσει στο παρά πέντε τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω των σχολίων του τελευταίου για τα μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο Βρετανικό Μουσείο.
Οι επιπτώσεις της αντίδρασης του Σούνακ είναι σημαντικές και κλιμακώνονται.
Πρώτα απ' όλα η κίνηση έπληξε τη δημόσια εικόνα του, όπως καταδεικνύει έρευνα του yougov.co.uk που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη σύμφωνα με την οποία το 66% των ερωτηθέντων θεώρησε «λάθος» την απόφαση της Ντάουνινγκ Στριτ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, ενώ το 11% είπε ότι ήταν σωστή.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός δέχθηκε καταιγισμό επικρίσεων από τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας. Στη διπλωματική διένεξη που προκάλεσε η ματαίωση της συνάντησης αναφέρεται το βασικό άρθρο των Financial Times κάνοντας λόγο για «άσκοπο διπλωματικό ατόπημα της» της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο μεταξύ άλλων «ρίχνει τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της και του κόσμου».
Και οι FT δεν είναι το μόνο μέσο ενημέρωσης που καταδικάζει το φάουλ του βρετανού πρωθυπουργού.
Σε ανάλυση που κάνει στο Skynews η πολιτική συντάκτης Beth Rigby μιλά για «συγκεχυμένη απόφαση που υπονόμευσε το βήμα του πρωθυπουργού» Μάλιστα όπως τονίσει ρώτησε άλλους ανθρώπους από όλο το φάσμα τι σκέφτονται. Ένας πρώην ανώτερος διπλωμάτης το περιέγραψε ως "γελοία, ειρωνική συμπεριφορά", ενώ ένας υπέρ του Σουνάκ υπουργός μου είπε ότι ήταν «λάθος απόφαση».
Μια άλλη πηγή του Whitehall είπε ότι το μόνο που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός ακυρώνοντας τη συνάντηση ήταν να συζητηθεί περισσότερο το θέμα, ενώ μια ανώτερη πηγή των Εργατικών είπε απλώς ότι ήταν «αξιολύπητο» και σήμαινε ότι οι δύο ηγέτες δεν μιλούσαν για σημαντικά θέματα παράνομης μετανάστευσης. οικονομία, Μέση Ανατολή.
Τώρα, οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για το θέμα.
Αιχμές κατά του Ρίσι Σούνακ άφησε ο βασικός πολιτικός σχολιαστής του βρετανικού καναλιού ITV, Ρόμπερτ Πέστον:
«Υπάρχει λίγη ιστορία για το φαιδρό μεταξύ του Λονδίνου του Σουνάκ και της Αθήνας του Μητσοτάκη. Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στο Λονδίνο, για να μιλήσει μεταξύ άλλων στο London School of Economics. Οι άνθρωποι του κοντινού του κύκλου, περίμεναν τον τότε σχετικά νέο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να τον καλέσει στην Ντάουνινγκ Στριτ για κουβέντα, γιατί -εκτός των άλλων- ο Μητσοτάκης είναι ένας επιδραστικός ηγέτης της Ε.Ε. Υπήρχε απογοήτευση που δεν συνέβη και έκπληξη στους βρετανικούς διπλωματικούς κύκλους, μια αίσθηση ότι η Ντάουνινγκ Σεντ έκανε λάθος εκτίμηση. Σε αυτό το σκηνικό, η απόφαση αυτής της εβδομάδας του Σούνακ να άρει την πρόσκληση του Μητσοτάκη, λόγω ευαισθησίας γύρω από τα Μάρμαρα, φαίνεται ακόμη πιο εχθρική και αναίσθητη. Συνωμοσία ή παραπλάνηση;».
Για να μη στεναχωρήσει την (πολύ) δεξιά πτέρυγα...
Ο Σούνακ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως ο πλέον αδύναμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει πολιτικός επιστήμονας που παρακολουθεί τη Βρετανία, ενώ οι αντίπαλοί του τονίζουν διαρκώς ότι είναι ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός.
Μία από τις συντηρητικές εφημερίδες, και τα ελάχιστα βρετανικά μέσα που δεν τον κατηγόρησαν για την ακύρωση της συνάντησης, ανέφερε ότι ο Σούνακ φοβήθηκε ότι θα έπεφτε σε κάποια παγίδα που μπορεί να του έστηνε ο Μητσοτάκης, για να αναδείξει επικοινωνιακά το θέμα των Γλυπτών.
Το άγχος όμως του Ρίσι Σούνακ να μην δυσαρεστήσει την (πολύ) δεξιά πτέρυγα που εκφράζει και χάρη στην υποστήριξη της οποίας διαδέχθηκε την Λιζ Τρας και έγινε πρωθυπουργός, υπονόμευσε το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Από το φόβο του να μην κάνει κάποιου είδους επικοινωνιακού σόου με τα Γλυπτά ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποφάσισε να το κάνει ο ίδιος ακυρώνοντας τη συνάντηση μαζί του, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μεταξύ συμμαχικών χωρών με καλές διμερείς σχέσεις.
«Άδειασμα» και από το Βρετανικό Μουσείο: Οι συζητήσεις συνεχίζονται
Η Αθήνα απαιτεί εδώ και καιρό την επιστροφή των ιστορικών έργων, γνωστών και ως Γλυπτά του Παρθενώνα. Απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα όταν ήταν ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Μόλις πριν από ένα μήνα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (και πρώην υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όσμπορν, είχε αναφέρει στην Επιτροπή Πολιτισμού του Βρετανικού Κοινοβουλίου ότι αξίζει να διερευνήσουν το θέμα, ενημερώνοντάς τους ότι έχει βρεθεί σε άμεσες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για κάποιου είδους συμφωνία που θα επέτρεπε σε μερικά Γλυπτά να μείνουν ένα διάστημα στην Ελλάδα.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καλή συνεργασία, η οποία θα σήμαινε ότι θα έρχονταν εδώ αρχαιότητες από την Ελλάδα, αντικείμενα που ίσως δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα και σίγουρα δεν έχουν ιδωθεί ξανά, ενώ αρχαιότητες από τη συλλογή του Παρθενώνα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» ανέφερε στην ενημέρωση εκείνη, δίνοντας την εικόνα ότι όλα προχωρούσαν καλά, εικόνα που ενδεχομένως είχε και η ελληνική κυβέρνηση.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά το διπλωματικό ολίσθημα, ο εκπρόσωπος από το Βρετανικό Μουσείο μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα λέγοντας πως «η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές». Πηγές του Μουσείου αναφέρουν πως η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων.