Κακοκαιρία Bora: Ρόδος και Λήμνος ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Τη Δευτέρα (02/12) ανοίγει η πλατφόρμα «για να καταθέτουν οι πολίτες αιτήματα για αποζημίωση».
Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Bora σε όλη τη χώρα, που θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο, με τα σοβαρότερα προβλήματα να καταγράφονται σε Λήμνο και Ρόδο.
Σε κατάσταση συναγερμού θα βρίσκεται όλη την διάρκεια της ημέρας το νησί της Ρόδου, όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθύνοντας δραματική έκκληση προς τους κατοίκους του νησιού να μείνουν σπίτι τους για ασφάλεια.
Σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, δήμαρχος και περιφερειάρχης περιέγραψαν τα όσα βίωσε το νησί τη χθεσινή νύχτα όπου έβρεχε ασταμάτητα πάνω από 16 ώρες.
Οι ζημιές σύμφωνα με τον περιφερειάρχη είναι τεράστιες:
Κατάρρευση γέφυρας, υποχώρηση οδοστρώματος, κατολισθήσεις και τεράστιες ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες.
Σε 6 τουλάχιστον περιπτώσεις χρειάστηκε απεγκλωβισμός στελεχών διασωστών που επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν συμπολίτες μας. Οι απεγκλωβισμοί έγιναν κάτω από εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.
Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης από το βράδυ του Σαββάτου (30/11) κατέθεσε αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο για να κηρυχτεί η Ρόδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είπε επίσης ότι από την επόμενη μέρα, θα συσταθεί επιτροπή που θα καταγράφει τις ζημιές για την άμεση όπως τόνισε αποζημίωση των πληγέντων και όχι όπως γίνονταν στο παρελθόν.
Πλατφόρμα για αιτήματα αποζημίωσης
Επίσης είπε ότι από τη Δευτέρα (02/12) ανοίγει η πλατφόρμα «για να καταθέτουν για αποζημίωση αιτήματα, οι συμπολίτες μας, ακόμα και για όσους αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός της οικίας τους».
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι άνθρωποι στην Ιαλυσό που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν σε σχολείο της περιοχής, ή φιλοξενήθηκαν δωρεάν σε ξενοδοχεία συμπολιτών τους.
Νέο 112 στους κατοικους του νησιού
Υπενθυμίζεται ότι νέα ειδοποίηση στάλθηκε από το 112 για τους κατοίκους της Ρόδου το μεσημέρι της Κυριακής, αναφορικά με τη διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο νησί, προειδοποιώντας ότι οι ισχυρές καταιγίδες κατά διαστήματα θα συνεχιστούν.
Ωστόσο δήμαρχος και περιφερειάρχης στις δηλώσεις τους δεν σταμάτησαν να υπενθυμίζουν την έκκληση για να μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα παραβίασης της εντολής του 112 όπως και κάποιες επιχειρήσεις να είναι ανοιχτές σήμερα.
Πάντως οι τοπικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας ενώ συνεχίζονται αμείωτες οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των βλαβών στο οδικό δίκτυο και στα δίκτυα ύδρευσης του νησιού.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τα ξημερώματα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Ρόδο λόγω έντονων καιρικών φαινομένων:
«Τι ισχύει: Απαγόρευση μετακινήσεων με οχήματα στο οδικό δίκτυο της Ρόδου για 24 ώρες.
Εξαιρούνται μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.
Προσοχή: Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από τις 02:43 της 1ης Δεκεμβρίου 2024 και αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών.
Οδηγίες προς τους πολίτες: Αποφύγετε κάθε μετακίνηση εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.
Μείνετε ασφαλείς και παρακολουθήστε τις επίσημες ενημερώσεις».
Σημειώνεται ότι πολλοί δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο, έχουν καταρρεύσει γέφυρες στην περιοχή της Καλλιθέας - Φαληράκι ενώ σε κεντρικά σημεία του νησιού μας οι δρόμοι έχουν γίνει απροσπέλαστοι λόγω του τεράστιου όγκου λάσπης που έχει μεταφέρει η βροχή.
Κλειστά τα σχολεία στη Ρόδο
Κλειστά θα μείνουν αύριο Δευτέρα (02/12) τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα Λύκεια της Ρόδου, έπειτα από απόφαση που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης.
«Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών όλων των βαθμίδων, εξαιτίας των τεραστίων ζημιών και των κινδύνων αντίστοιχα που έχουν δημιουργηθεί στη Ρόδο από την κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας το τελευταίο 24ωρο.
Σημειώνεται ότι μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο στην δημοτικές ενότητες Ιαλυσού και Καλλιθέας, ενώ αντίστοιχα σοβαρά είναι τα προβλήματα και σε πολλά άλλα τμήματα των δρόμων μας, γεγονός που δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την ασφαλή μετάβαση γονέων και μαθητών στα σχολεία τους, όχι τουλάχιστον πριν ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι».
Εικόνες βιβλικής καταστροφής
Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από τη Ρόδο, που όλη τη νύχτα δοκιμάστηκε λόγω της κακοκαιρίας. Μάλιστα 34 στελέχη από μονάδες δασοκομάντος της ΕΜΑΚ, με φορητές αντλίες και λέμβους αναχώρησαν αεροπορικώς από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής, που δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς και άντληση υδάτων.
Το βράδυ του Σαββάτου (30/11) στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στο νησί της Ρόδου, ενώ με νέο μήνυμα τα ξημερώματα της Κυριακής (01/12) απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο για 24 ώρες, λόγω ζημιών και κινδύνων από εκδήλωση καιρικών φαινομένων.
«Η βροχή φτάνει το 75% του νερού που έπεσε στη Βαλένθια» - Τι καταγγέλλει ο Λέκκας
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας – ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τόνισε: «Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι επαναλαμβάνεται η ιστορία που είχαμε το 2013. Μόνο που τότε είχαμε και θύματα. Βεβαίως είναι οι ίδιες ακριβώς συνθήκες. Η βροχόπτωση είναι μεγαλύτερη τώρα. Κατά ορισμένες πληροφορίες η βροχόπτωση έχει ξεπεράσει τα 300 χιλιοστά στην περιοχή της Ρόδου, με αποτέλεσμα το δίκτυο αλλά και οι υφιστάμενες συνθήκες να μην μπορούν να απορροφήσουν αυτή τη βροχόπτωση, που είναι όντως μεγάλη βροχόπτωση. Είναι ακραία, θα έλεγε κανένας, βροχόπτωση για το νησί της Ρόδου.
Από κει και πέρα, πέρα από τη μεγάλη βροχόπτωση όμως, εκείνο το οποίο δημιουργεί τις πλημμύρες είναι το υδρογραφικό δίκτυο, που είναι ανεπαρκές γιατί έχει γίνει αστικοποίηση και ορισμένοι κλάδοι έχουν εκλείψει πια, δεν υπάρχουν. Και βεβαίως στο ρέμα της Ιαλυσού, για παράδειγμα, υπάρχουν τουλάχιστον 10-15τε πολυτελείς κατασκευές, οι οποίες έχουν καταλάβει τη μισή κοίτη του ποταμού. Και αυτό δεν είναι θέμα κατασκευής, δεν είναι κατασκευής των τελευταίων χρόνων. Το είχαμε δει από το 2013, όπου πέντε μέτρα περίπου φράχτες από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι ακριβώς, χαρακτηριστικά αναφέρω στη μέση της κοίτης του ποταμού».
Δεν μπορεί να ακυρώνεται η φύση με ανθρώπινες παρεμβάσεις
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ συνέχισε λέγοντας ότι: «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εκεί. Κοιτάξτε, η φύση πρέπει να λειτουργήσει σαν φύση, δεν μπορεί να ακυρώνεται.
Επίσης, εκείνο το οποίο υπάρχει είναι ότι υπάρχει ένας πλακοσκεπής αγωγός στην είσοδο της Ιαλυσού, δηλαδή ένα ποτάμι το οποίο το έχουμε σκεπάσει στην κυριολεξία, το οποίο είναι αδύνατον να παραλάβει ουσιαστικά τον όγκο του νερού που έχει πέσει στην περιοχή της μικρής λεκάνης, που είναι μία μικρή λεκάνη της τάξεως των 6 – 7 χιλιομέτρων των τετραγωνικών. που αυτό σημαίνει ότι τα νερά που πέφτουν διοχετεύονται κατευθείαν προς τη θάλασσα.
Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες παρεμβάσεις, κατάφωρες ανθρώπινες παρεμβάσεις μέσα στην κοίτη του ποταμού. Αυτό το τονίζω και στη συνέχεια ένα τεχνικό έργο που ακυρώνεται εκ των πραγμάτων. Γιατί εδώ είναι ένα ξενοδοχείο το οποίο έχει χτιστεί, για παράδειγμα, στην έξοδο του ρέματος προς τη θάλασσα.
Αυτό αυτό το είδαμε από το 2013 που ήταν η αντίστοιχη πλημμύρα στην Ιαλυσσό, δεν είναι τωρινό μόνο. Κοιτάξτε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα το οποίο αποκόπτει τη ροή του νερού, την έξοδο στη θάλασσα. Αυτό είναι ακριβώς δίπλα, είναι στα 20 μέτρα της θάλασσας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλα αυτά συνιστούν μια μεγάλη τρωτότητα, η οποία είναι επόμενο να δώσει αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα».
Πλησιάσαμε το ύψος της βροχόπτωσης στη Βαλένθια
Ακολούθως ανέφερε πως: «Από τη μία πλευρά είναι ο κίνδυνος, ο κίνδυνος σε τι συνίσταται; Συνίσταται στο ότι το ύψος της βροχόπτωσης, στη ραγδαιότητα, στην ένταση, στην κατεύθυνση της βροχόπτωσης και σε ορισμένες άλλες συνθήκες, κυρίως όμως στο ύψος και στη ραγδαιότητα. Αυτός είναι ο κίνδυνος, ο οποίος είναι ακραίος κίνδυνος.
Ομολογουμένως έφτασε κατά πληροφορίες και σύμφωνα με τα ενόργανα δεδομένα έχουμε πάνω από 300 χιλιοστά. Δηλαδή άγγιξε ουσιαστικά την βροχόπτωση της Βαλένθια που ήταν πάνω από 400, ήταν μεγαλύτερη.
Είναι το 75% της Βαλένθια περίπου, δεν έφτασε το ύψος της Βαλένθια, αλλά όμως από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο, με έναν υψηλότατο κίνδυνο, ο οποίος συνδυάζεται με την υψηλή τρωτότητα. Η τρωτότητα τι είναι; Είναι αυτό που σας είπα. Κατασκευές μέσα στην κοίτη του ποταμού, μέσα στην κοίτη, όχι παραπλεύρως και τα λοιπά, άστοχα τεχνικά έργα τα οποία είχαν γίνει πριν 60 – 70 χρόνια. Και βέβαια αποκοπή της κοίτης του ποταμού όταν αυτός πάει να εκβάλει προς τη θάλασσα. Το είδατε, ήταν πολύ χαρακτηριστικά.
Τέλος πρόσθεσε ότι το μεγάλο επίτευγμα στη χθεσινή κακοκαιρία και τη σημερινή που συνεχίζεται, είναι ότι δράσαμε πολύ συστηματικά και ειδοποιήσαμε τον κόσμο από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Η προειδοποίηση, η ενημέρωση είναι αυτή που διέσωσε κόσμο, γιατί όλα τα άλλα φαινόμενα, καταλαβαίνετε ότι ούτε την βροχή της γης μπορούμε να εμποδίσουμε να πέσει, ούτε να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.
Η Λήμνος μετρά τις πληγές της
Εξάλλου το πέρασμα της κακοκαιρίας Bora από τη Λήμνο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η θεομηνία της δεκαετίας καθώς δεν έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν τέτοια ύψη βροχής ενώ το νησί θρηνεί την απώλεια δύο ανθρώπων.
Ένας κτηνοτρόφος 57 ετών έφυγε από τη ζωή, καθώς παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στην περιοχή της Κοντιάς, ενώ ακόμη ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν γλίστρησε στην προσπάθειά του να απομακρύνει τα νερά από το σπίτι του.
Στη Λήμνο συνεχίζει να βρέχει και υπό τον φόβο υπερχείλισης του φράγματος στον Κοντιά , απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι του οικισμού του κάτω χωριού, οι οποίοι φιλοξενούνται είτε σε συγγενείς τους είτε σε ξενοδοχείο στη Μύρινα.
Μάλιστα η δήμαρχος Λήνου υπέβαλε αίτημα να κηρυχθούν οι Δημοτικές Ενότητες Μύρινας, Ατσικής και Νέας Κούταλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Έπαρχος Λήμνου Αποστόλης Κουτσογιάννης η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας ενημέρωσε για επιμονή των έντονων καιρικών φαινομένων πάνω από τη Λήμνο για τις επόμενες ώρες.
Βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές σημειώνονται από το πρωί και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, χωρις ευτυχώς να καταγράφονται προβλήματα. Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα θα είναι ιδιαίτερα έντονα και γι αυτο σύσταση στους πολίτες να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.