Στο απόλυτο σκοτάδι όλη η Κούβα - Γενικό blackout λόγω βλάβης σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής
Η κυβέρνηση του νησιού έκλεισε σχολεία και βιομηχανίες που δεν θεωρούνται απολύτως αναγκαίες σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει ενέργεια.
Το δίκτυο του ηλεκτρικού στην Κούβα τέθηκε εκτός λειτουργίας σήμερα, αφού ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος παρουσίασε βλάβη, με αποτέλεσμα όλο το νησί να βυθιστεί στο σκοτάδι, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων.
Νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση του νησιού έκλεισε τα σχολεία και όσες βιομηχανίες δεν θεωρούνται απολύτως αναγκαίες, ενώ έστειλε στο σπίτι τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει ενέργεια.
Σε δήλωσή του στο X, το υπουργείο είπε ότι «η αστοχία» του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Antonio Guiteras προκάλεσε «την ολική αποσύνδεση του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος» την Παρασκευή.
Στην Αβάνα, πολίτες που πήραν τα αυτοκίνητά τους την Παρασκευή προσπάθησα να οδηγήσουν στην πόλη ωστόσο οι φωτεινοί σηματοδότες δεν λειτουργούσαν με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να ορίζεται από τροχονόμους. Οι γεννήτριες είναι πολυτέλεια για τους περισσότερους Κουβανούς και μόνο λίγοι ακούγονταν να τρέχουν στην πόλη.
Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Κούβας που έχει όλο και περισσότερο περιορισμένη ενέργεια ζήτησε δρακόντεια μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας.
«Δεν θα πέσουμε στην άβυσσο»
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη, το οποίο καθυστέρησε επίσης λόγω τεχνικών δυσκολιών, ο Κουβανός πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο Κρουζ είπε ότι μεγάλο μέρος της περιορισμένης παραγωγής της χώρας σταμάτησε. «Παραλύουμε την οικονομική δραστηριότητα για να παράγουμε (δύναμη) στον πληθυσμό», σημείωσε.
Ο Μαρέρο είπε ότι οι ελλείψεις καυσίμων είχαν αφήσει στο σκοτάδι μεγάλο μέρος της Κούβας, αλλά ότι οι αποστολές με σκάφη τις επόμενες ημέρες θα βελτιώσουν την κατάσταση. «Δεν θα πέσουμε σε ατελείωτη άβυσσο» σημείωσε εμφατικά.
Η ενεργειακή κρίση της Κούβας δεν είναι καινούργιο πρόβλημα. Η περιορισμένη υποδομή του νησιού δεν έχει λάβει τη συντήρηση που απαιτείται για χρόνια και οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω το 2022 από μια πυρκαγιά σε εγκατάσταση καυσίμων στο Matanzas, στα δυτικά του νησιού, η οποία κατέστρεψε το 40% της κύριας δομής αποθήκευσης καυσίμων της χώρας.