Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο - Ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα ύψη τα καύσιμα
Οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα συνεχίστηκαν τον Αύγουστο εντείνοντας τις πιέσεις για τα εισοδήματα, ενώ αντίθετα η ακρίβεια στα υγρά καύσιμα ταξίδεψε σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, με την τιμή της βενζίνης να ξεπερνά τα 2,2 ευρώ το λίτρο εκτός των αστικών κέντρων.
Αυτό έχει αποτέλεσμα να γίνονται εκτιμήσεις από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης, που θέλουν το ύψος του πληθωρισμού για τον Αύγουστο να ξεπερνά το 3%, από 2,8% τον Ιούνιο, με τάσεις ανοδικές και για το φθινόπωρο.
Μέχρι στιγμής, οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Στα τρόφιμα, οι ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικά είδη (γαλακτοκομικά, αβγά, κρέατα, φρούτα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά), είχαν προαναγγελθεί από τις αρχές του μήνα.
Οι τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά, αυξήθηκαν μέσα στον μήνα πάνω από 12% λόγω της αστάθειας του καιρού στις αρχές του καλοκαιριού. Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Έβρο, Αττική και Βοιωτία, οι ανατιμήσεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αναμένεται να ενταθούν, ακολουθούμενες και από νέο κύμα ανατιμήσεων σε κρέατα, γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο, το οποίο πλέον πρωταγωνιστεί σε αύξηση τιμής, ανάμεσα στα βρώσιμα έλαια.
Την ίδια ώρα, οι τιμές στα υγρά καύσιμα που πλήρωσαν το μεγαλύτερο μέρος του μήνα όσοι έκαναν διακοπές ξεπέρασε κατά πολύ τα δύο ευρώ, ενώ και στα αστικά κέντρα η τιμή της βενζίνης φλερτάρει από την αρχή του μήνα με τα 2 ευρώ, θυμίζοντας τον Ιούνιο του 2022.
Η ανησυχία για το φυσικό αέριο
Εν όψει των εξαγγελιών της ΔΕΘ, τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας παρακολουθούν καθημερινά τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου, που θα είναι το μεγάλο ζητούμενο από τον επόμενο μήνα, αφού για την Ελλάδα συνδέονται άμεσα με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ήδη, η τιμή του καυσίμου έχει αυξηθεί κοντά στα 32 ευρώ η θερμική Mwh, από 24 ευρώ που ήταν έναν μήνα νωρίτερα. Στο Eurogroup της Ισπανίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν μια αποτίμηση της κατάστασης και στο πεδίο των πληθωριστικών πιέσεων. Το θέμα που θα πρέπει να διευκρινιστεί σε επίπεδο υπουργών είναι εάν όλοι - και ειδικά οι μεγάλες οικονομίες του Βορρά - θα μπορούν να πιστοποιήσουν την ενεργειακή επάρκεια μέχρι και την επόμενη άνοιξη.
Αν οι αγορές καταλάβουν ότι η επάρκεια μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG ) δεν είναι εξασφαλισμένη, δεν θα πρέπει αποκλείσει κανείς μια νέα άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά αυτή τη φορά με χαρακτηριστικά μεγαλύτερης διάρκειας. Πάντως, η Επιτροπή αλλά και ανεξάρτητοι εκτιμητές διαρρέουν ότι οι δεξαμενές των χωρών είναι γεμάτες σε ποσοστό 88%, ένα ποσοστό αρκετά υψηλότερο από την ίδια περίοδο του 2022. Αν πάντως επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο που θέλει να μην υπάρχουν εγγυήσεις για την επάρκεια αερίου για όλο τον χειμώνα, τότε η Ελλάδα, θα πρέπει να προετοιμάζεται για ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού
Μήνας βαρόμετρο ο Σεπτέμβριος
Μήνας κλειδί για τον πληθωρισμό το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα είναι ο Σεπτέμβριος. Τότε θα υπάρξει δείγμα για τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατούν στην Ελλάδα και κυρίως στην Ευρώπη. Αν έχουμε άλλη μια χρονιά μια παρατεταμένη άνοιξη, η αύξηση του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα είναι πιο ήπια.
Από το ΥΠΟΙΟ εκτιμούν ότι με τιμή φυσικού αερίου πέριξ των 30 ευρώ, είναι πιθανό να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για πληθωρισμό στο 4,5% σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή.
Μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας που θα αυξήσει τη ζήτηση θα έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος πληθωρισμός να διαμορφωθεί κοντά στο 5% ή ίσως λίγο ψηλότερα