Στίβεν Φράι για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θα ήταν αριστοκρατικό να τα επιστρέψουμε στην Ελλάδα»
Ο Στίβεν Φράι, γνωστός για τα φιλελληνικά αισθήματά του, ζητά την άμεση επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του Λονδίνου, επειδή «θα ήταν σαν να έλειπαν από τη χώρα μας το Stonehedge και το Big Ben».
Ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, Στίβεν Φράι, ο οποίος είναι και γνωστός φιλέλληνας, αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα σε ομιλία του στο ετήσιο φεστιβάλ λογοτεχνίας «Hay Festival» που διεξάγεται στην Ουαλία. «Το να παίρνεις τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την κατεχόμενη Ελλάδα, είναι σαν να παίρνουν οι Αμερικανοί τον Πύργο του Άιφελ από το Παρίσι όταν η «πόλη του φωτός» ήταν υπό γερμανική κατοχή», τόνισε στην ομιλία του.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για τη διατήρηση των Γλυπτών εκεί, παρά τα απανωτά αιτήματα της Ελλάδας για επιστροφή, επειδή «τα πήραν νόμιμα από τους Τούρκους», καταρρίπτεται επειδή οι Τούρκοι ήταν η κατοχική δύναμη.
Ο Στίβεν Φράι προέβλεψε, επίσης, ότι άπαξ και επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, τότε θα τα υποδεχτούν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους της Αθήνας και σημείωσε, συγκριτικά με τη Βρετανία, ότι «θα ήταν σαν να έλειπαν από τη χώρα μας για εκατοντάδες χρόνια το Stonehenge και το Big Ben και να επέστρεφαν εκεί που ανήκουν».
Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, «θα ήταν μια πράξη για την οποία χρησιμοποιούμε μία λέξη που δεν αντιπροσωπεύει τελευταία και πολύ τις κινήσεις της Βρετανίας: Αριστοκρατική!».
Το… πινγκ πονγκ με τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Οι νέες δηλώσεις του Στίβεν Φράι θα πρέπει να αυξήσουν την πίεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο Βρετανικό Μουσείο για να δώσουν την έγκριση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται εκεί από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Όμως, το Βρετανικό Μουσείο ισχυρίζεται ότι θα χρειαστεί νομοθετική έγκριση για να παραχωρήσει αντικείμενα που εκθέτει στους διαδρόμους του ενώ από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τονίζει ότι αυτό εναπόκειται στους διαχειριστές του Μουσείου.
Το Μουσείο της Ακρόπολης και το ψέμα του κόμη του Έλγιν
Είναι σαφές ότι «οι βουλευτές δεν τον πίστεψαν όταν είπε ότι είχε λάβει την άδεια» από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, ανέφερε επίσης ο Στίβεν Φράι, στην ομιλία του στο φεστιβάλ Λογοτεχνίας.
«Το Βρετανικό Μουσείο έχει επικαλεστεί κάθε είδους δικαιολογίες, καμία από τις οποίες δεν είναι αρκετά καλή. Πρώτον, ότι έχει νόμιμο δικαίωμα να έχει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και, δεύτερον, ότι αν δεν τα είχε φροντίσει, θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση, κάτι που μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να παραμένουν στη Βρετανία», συμπλήρωσε ο Στίβεν Φράι.
Για να εξηγήσει τον συλλογισμό του, έδωσε και ένα παράδειγμα, ότι «αν στο σπίτι του φίλου σου πιάσει φωτιά, και παίρνεις τους πίνακές του για να μην καούν, δεν μπορείς να πεις ότι θα τους κρατήσεις για πάντα, γιατί αν δεν τους είχες κρατήσει, θα είχαν καεί. Μπορεί επίσης να είχαν καεί και τότε».