Στις συμπληγάδες Κουτσούμπα και Ζωής ο ΣΥΡΙΖΑ - Αντιμέτωπος με την αναιμική συσπείρωση ο Φάμελλος
Ανάμεσα στη «σκιά» του Περισσού και στην πίεση της Ζωής κινείται δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ που καλείται να αντέξει τις πιέσεις και τις διαρροές προς άλλα κόμματα.
Να αντέξει στις πιέσεις που δέχεται από τα αριστερά και τα δεξιά του, από ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα, θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτός από την «εκτόπιση» του από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Χαριλάου Τρικούπη, έχει να αντιμετωπίσει και τη δημοσκοπική σταθεροποίηση του Περισσού σε κυρίαρχο πόλο της ευρύτερης Αριστεράς.
Παράλληλα, όμως, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Κουμουνδούρου έχει μεγάλες «διαρροές» και προς την Πλεύση Ελευθερίας , με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου να μετατρέπεται σε φορέα υποδοχής απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αιμορραγία» προς τη Ζωή
Με τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, η μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις μοιάζει λογική. Η Κουμουνδούρου έχει υποστεί μια διπλή διάσπαση το 2023, που οδήγησε στη δημιουργία της Νέας Αριστεράς και του «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη, ενώ δεν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από τη φυγή του Στέφανου Κασσελάκη και των συν αυτώ, που οδήγησαν στην απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επομένως, η χαμηλή συσπείρωση του κόμματος, που στην έρευνα της Metron Analysis για το Mega, αγγίζει μόλις το 31%, δεν προκαλεί εντύπωση. Ούτε, προφανώς, και το γεγονός ότι υπάρχουν «διαρροές» προς το ΠΑΣΟΚ που «επελαύνει» (13,1%) και προς τον Στέφανο Κασσελάκη (20,4%), αλλά και προς τα κόμματα που προέρχονται από την ίδια «μήτρα» (Νέα Αριστερά 4,6% και ΜΕΡΑ25 3,5%).
Το στοιχείο που εντυπωσιάζει, είναι ότι στην ίδια έρευνα, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει το 9% των ψηφοφόρων του στις πρόσφατες ευρωεκλογές, προς την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας – που εντάσσεται στην ευρύτερη Αριστερά μόνο με μια διασταλτική ερμηνεία του όρου. Μάλιστα, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου καταγράφεται στην εκτίμηση ψήφου στο 7,3%, με την Κουμουνδούρου να βρίσκεται στο 7,4%.
Κυρίαρχος πόλος το ΚΚΕ
Πάντως, μόνο η έρευνα της Metron Analysis καταγράφει την κ. Κωνσταντοπούλου σε τόσο υψηλά ποσοστά. Στη δημοσκόπηση της GPO, τα ποσοστά της μετά από την αναγωγή φτάνουν στο 3,6%, σε εκείνη της Pulse για τον Σκάι, στο 5%, ενώ στις τάσεις της MRB στο 3,8%.
Αντίθετα, σε όλες της μετρήσεις καταγράφεται η σταθεροποίηση του ΚΚΕ ως του βασικού «παίχτη» της ευρύτερης Αριστεράς. Στη Metron Analysis, ο Περισσός -στην εκτίμηση ψήφου- βρίσκεται στο 9,1% και είναι τρίτο κόμμα, όπως και στη GPO και στην Pulse που καταγράφει 9,5%, ενώ η MRB δείχνει ισοπαλία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ και στην Ελληνική Λύση, με 9,9%.
Το βασικό συμπέρασμα, είναι ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά πάνω από το 9% σε όλες τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τη τελευταία εβδομάδα, γεγονός που του επιτρέπει να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον – ως προς τα εκλογικά ποσοστά, τα οποία για τον Περισσό δεν αποτελεί και τον βασικό του στόχο.
Ωστόσο, ο λόγος που μπορεί να ικανοποιεί βαθύτερα το ΚΚΕ, είναι τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι αυξάνει σημαντικά την επιρροή του στα λαϊκά στρώματα και στους πολίτες που απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (Prorata/Attica TV).
Η δημοσκοπική αύξηση του ΚΚΕ δεν μοιάζει να είναι συγκυριακή, ούτε και να σχετίζεται με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η έρευνα της Metron Analysis δείχνει ότι μόλις το 2,6% των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου κατευθύνονται προς τον Περισσό. Άλλωστε, το εκλογικό ποσοστό που κατέγραψε στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ήταν 9,3%.