Στην τεχνολογία κολοσσός, στην αξιοπιστία... ουραγός: Έρευνα «χαστούκι» για το Χ
Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η πλατφόρμα του Έλον Μασκ είναι εξίσου αξιόπιστη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και αυτό δεν είναι κομπλιμέντο...
Οι Αμερικανοί θεωρούν τον Έλον Μασκ εξίσου αξιόπιστο με την αμερικανική κυβέρνηση. Μόνο που αυτό δεν είναι κάτι καλό… Αυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε από το All About Cookies, μία εταιρεία που προωθεί το θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο και της ιδιωτικότητας, μεταξύ 1.000 ενηλίκων, για το πόσο εμπιστεύονται τους κολοσσούς της τεχνολογίας.
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκαν η Amazon και η Google, ενώ η πλατφόρμα του Έλον Μασκ κατέληξε στην τελευταία θέση με τις πιο αξιόπιστες εταιρείες. Συγκεκριμένα, 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι εμπιστεύονται την Amazon, το 65% εμπιστεύονται την Google και το 64% εμπιστεύονται το Netflix.
Ακολουθεί η Microsoft με 58%, η Apple με 55%, η Disney με 49%, η Meta με 36% και η Tesla με 29%. Εξίσου χαμηλό είναι το ποσοστό του Tik Tok (29%), που ανήκει στην Κινεζική εταιρεία, ByteDance, την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν ότι συνεργάζεται με την Κινεζική κυβέρνηση αποκαλύπτοντας στοιχεία χρηστών.
Ακόμα λιγότεροι – μόνο το 28% των ερωτηθέντων – απαντούν ότι εμπιστεύονται το X (πρώην Twitter) και το ίδιο ποσοστό έχει και η αμερικανική κυβέρνηση. Στην αντίθεση ερώτηση, όμως, δηλαδή σε ποιον δεν έχουν εμπιστοσύνη, το 43% απαντούν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην αμερικανική κυβέρνηση και το 44% ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο Χ.
Και παρά το γεγονός ότι δε διευκρινίζονται οι αιτίες που τους κάνουν να μην έχουν εμπιστοσύνη στο Χ, η αλήθεια είναι ότι η πλατφόρμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών αντιπαραθέσεων, ειδικά από τότε που την αγόρασε ο Μασκ – στο 2022 – για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, της άλλαξε όνομα και άλλαξε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο (δεν) ελέγχεται το περιεχόμενο.
Μαζικές απολύσεις
Από τη στιγμή που αγόρασε το Twitter, ο Μασκ έκανε μαζικές απολύσεις, ειδικά στους τομείς ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μειωθεί το προσωπικό της συγκεκριμένης διεύθυνσης στους 20 εργαζόμενους από τους 230 που είχε τότε. Ενώ ακολούθησαν και νέες απολύσεις την επόμενη χρονιά. Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης διεύθυνσης παραιτήθηκε λίγο μετά την άφιξη του Μασκ στην εταιρεία.
Αυτό, φυσικά, αύξησε τις ανησυχίες για παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, με αναλύσεις σημαντικών ΜΜΕ να βρίσκουν χιλιάδες αναρτήσεις γεμάτες ανακρίβειες, θεωρίες συνομωσίας και αμέτρητες επιθέσεις.
Ακολούθησε η αποχώρηση αμέτρητων διαφημιζόμενων, ενώ και ο ίδιος ο Έλον Μασκ έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής για διάφορες ανακριβείς αναρτήσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.