Στην Ιερουσαλήμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η διευρυμένη ατζέντα της συνάντησης με Νετανιάχου
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό πραγματοποιείται σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.

Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως έγραψε το Flash.gr, θα είναι ιδιαίτερα διευρυμένη και δεν θα περιοριστεί μόνο στα ζητήματα της ενέργειας και του project του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Η Αθήνα με τη συνάντηση αυτή επί της ουσίας έρχεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ σε μία περίοδο όπου οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμπλακεί σε όλα τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ενίσχυση της συνεργασίας στον νευραλγικό τομέα της άμυνας. Ειδικά στο αμυντικό πεδίο, σημειώνεται πως το Ισραήλ έχει άμεση εμπλοκή και ρόλο στον ελληνικό αντιαεροπορικό θόλο «Ασπίδα του Αχιλλέα» ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα έχει συναντήσεις και με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.
Στο ενεργειακό τοπίο, η Αθήνα παραμένει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και των ισχυρών συμμαχιών έπειτα και από το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Chevron για έρευνες στα νότια της Κρήτης - ακυρώνοντας στο πεδίο και στην πράξη το παράνομο και άκυρο «τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Δίαυλος επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο
Με τις δυο χώρες να έχουν ισχυρή συναντίληψη στα θέματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η Αθήνα επιδιώκει μέσα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ανοίξει έναν ακόμη αξιόπιστο δίαυλο επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο και τη διοίκηση Τραμπ.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν άλλωστε πως στόχος της Αθήνας είναι να βάλει ξανά στο τραπέζι την ενεργοποίηση του σχήματος «3+1» - Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες - θέμα που έθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο.
Κοινή γραμμή για F-35 και Τουρκία
Ελλάδα και Ισραήλ έχουν επίσης κοινή γραμμή και σε ότι αφορά το εξοπλιστικό πακέτο το οποίο επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες η Τουρκία με αιχμή φυσικά το πρόγραμμα για τα F-35.
Στην Αθήνα κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι ο Νετανιάχου μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα προκειμένου ο Ερντογάν να παραμείνει εκτός παιχνιδιού σε ότι αφορά το αμερικανικό υπερόπλο των αιθέρων καθώς από μια τέτοια ενδεχόμενη αγοραπωλησία εγείρονται ζητήματα ασφαλείας και για το Ισραήλ.
Το θέμα των κυρώσεων ωστόσο παρά τις όποιες διαρροές έγιναν την περασμένη εβδομάδα από την Άγκυρα, ουδόλως είναι απλό καθώς ενδεχόμενη άρση τους δεν αφορά μία και μόνο υπογραφή από το Οβάλ Γραφείο αλλά είναι απόφαση της Βουλής και της Γερουσίας όπου η Ελλάδα έχει ήδη στείλει τα μηνύματά της μέσω του Γιώργου Γεραπετρίτη.
Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται επίσης να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για την τετραμερή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου – σε μέρος της οποίας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας.
Στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει για την τήρηση της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Αναμένεται επίσης να επαναλάβει την στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης στη Γάζα και την έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε λύση δύο κρατών με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ.