Στίγκλιτς: Αδιάβαστη η Fed – «Δεν έκανε το καθήκον της» με πληθωρισμό και επιτόκια
«Δεν έκανε το καθήκον της» η Fed σύμφωνα με τον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς o οποίος χαρακτήρισε εσφαλμένη την εκτίναξη του πληθωρισμού που μαστίζει την οικονομία των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άρχισε να κερδίζει ρυθμό στις αρχές του 2021 καθώς η οικονομία βγήκε από την πανδημία του, αυξάνοντας από το ετήσιο 1,2% τον Δεκέμβριο του 2020 σε υψηλό 40 ετών 9,1% τον Ιούνιο του 2022.
Η Fed δεν άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια παρά τον Μάρτιο του 2022 και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ επέμενε επανειλημμένα ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός», υποννοώντας ότι θα μπορούσε εύκολα να τιθασευτεί.
«Η Fed πίστευε ότι η πηγή του πληθωρισμού που ξεκίνησε στη μετά την πανδημία εποχή ήταν η υπερβολική ζήτηση και θα μπορούσατε να καταλάβετε γιατί μπορεί να το σκέφτηκαν εφόσον δεν διάβασαν το μάθημα τους», είπε ο Στίγκλιτς στο CNBC στο περιθώριο του Ambrosetti.
Αντίθετα, ο Στίγκλιτς είπε ότι οι αυξήσεις των τιμών συχνά οφείλονταν σε άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη βασικών εξαρτημάτων όπως τα τσιπ.
Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς το στόχο της στο 2%, η Fed έχει τώρα αυξήσει τα επιτόκια 11 φορές συνολικά σε ένα εύρος στόχου 5,25%-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερα από 22 χρόνια.
«Κακά οικονομικά»
Αν και δεν βλέπει την επιθετική νομισματική πολιτική τους τελευταίους 18 μήνες να οδηγεί την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, ο Στίγκλιτς τόνισε ότι υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από την αξιολόγηση της Fed για τη δυναμική του πληθωρισμού.
«Είναι πολύ άσχημα τα οικονομικά, γιατί η Fed είδε ότι η κυβέρνηση είχε προωθήσει αυτό το τεράστιο πρόγραμμα ανάκαμψης, και αν είχαν δαπανηθεί όλα αυτά τα χρήματα, θα ήταν πληθωριστικά, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε ένα τεράστιο μέγεθος αβεβαιότητας».
Αυτή η αβεβαιότητα σήμαινε ότι οι εταιρείες δεν επένδυαν όπως θα έκαναν συνήθως, ενώ οι καταναλωτές δεν ένιωθαν άνετα να χρησιμοποιήσουν τις δεσμευμένες αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας – που σημαίνει ότι η συνολική ζήτηση ήταν ακόμα κάτω από τις προ-πανδημικές προβλέψεις, επεσήμανε ο Στίγκλιτς.
«Γιατί υπήρχε πληθωρισμός; Όλοι ξέρουμε τον λόγο», πρόσθεσε. «Οι τιμές των αυτοκινήτων στην αρχή ανέβηκαν πολύ – γιατί; Μήπως επειδή δεν ξέραμε να φτιάχνουμε αυτοκίνητα; Όχι, ξέραμε να φτιάχνουμε αυτοκίνητα. Οι αμερικανικές εταιρείες αυτοκινήτων ξέχασαν να κάνουν παραγγελίες για τσιπ και επειδή όταν δεν έχεις τσιπ, δεν μπορείς να φτιάξεις αυτοκίνητα».
Τυχαίο λάθος πολιτικής;
Παρά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η οικονομία των ΗΠΑ έχει κρατήσει εκπληκτικά καλά, αν και οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν η αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα επιφέρει ύφεση.
Ο Στίγκλιτς υποστήριξε ότι η οικονομική ήπια προσγείωση που προσπάθησε να σχεδιάσει η Fed μπορεί κάλλιστα να καρποφορήσει, αλλά ως αποτέλεσμα ενός άλλου τυχαίου «λάθους» της πολιτικής, αυτήν τη φορά από την κυβέρνηση με τη μορφή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.
Ο IRA, η νομοθεσία ορόσημο της κυβέρνησης Μπάιντεν που στοχεύει στη μεταποίηση, τις υποδομές και την κλιματική αλλαγή, ξεκίνησε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν και έχει προωθήσει περισσότερα από 500 δισ. δολάρια σε νέες επενδύσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
«Όταν ψήφισαν αυτόν τον νόμο, νόμιζαν ότι κάποιες εταιρείες θα τον εκμεταλλεύονταν και θα κόστιζε για πάνω από 10 χρόνια 271 δισ. δολάρια. Τώρα οι εκτιμήσεις από πολλές πηγές είναι πολύ πάνω από ένα τρισ. δολάρια», σημείωσε ο Στίγκλιτς.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο ερέθισμα για την οικονομία που πρόκειται να αντισταθμίσει τις συσταλτικές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής, έτσι ώστε θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε κατά τύχη. Η Fed δεν είχε ιδέα για την επίδραση του IRA».
Η Fed αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε μαζί της το CNBC.