Στη Βουλή η συμφωνία για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα μετά το deal μεταξύ Attica Bank και Παγκρήτιας
Νέα δεδομένα στον τραπεζικό χάρτη φέρνει η δημιουργία του 5ου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα με οφέλη για την πραγματική οικονομία και τους μικρομεσαίους. Μέχρι την Παρασκευή ψηφίζεται από τη Βουλή η συμφωνία
Αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, με τη συμφωνία μεταξύ του ΤΧΣ και της Thrivest Holding, για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια να εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως όχι μόνο θα στηριχθούν οι δυο τράπεζες, αλλά και θα τονωθεί ο ανταγωνισμός σε επίπεδο καταθέσεων, χορηγήσεων και προμηθειών στον τραπεζικό τομέα. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως ο νέος τραπεζικός πόλος θα ωφελήσει καταναλωτές και επιχειρήσεις καθώς θα μπορούν να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στο δανεισμό, με προνομιακούς όρους.
Παίρνοντας τον λόγο, ο εισηγητής της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για μια συμφωνία επωφελή για την πραγματική οικονομία, σημειώνοντας πως δυο τράπεζες με αβέβαιο μέλλον όχι μόνο διασώζονται, αλλά μετασχηματίζονται σε νέο ισχυρό τραπεζικό πυλώνα. Ο βουλευτής έστρεψε τα βέλη του στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς της «μικροπολιτική» και «έωλη» κριτική. «Δεν είμαστε λωτοφάγοι, πάει πολύ να εγκαλούν την κυβέρνηση για τις τράπεζες εκείνοι που τις έκλεισαν», ανέφερε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επέμεινε στις αιτιάσεις του, με τον εισηγητή Γιώργο Καραμέρο, να υποστηρίζει πως δε μπορεί να συναινέσει στη συμφωνία και πως το κόμμα του «κρατάει επιφυλάξεις». «Ο λογαριασμός είναι αμείλικτος. Έχει καταβάλει το Δημόσιο 920 εκατ. για την Τράπεζα Αττικής. Μεθοδευμένα φέρνετε τη σύμβαση μέσα στο κατακαλόκαιρο και με την απειλή για το bail in», ανέφερε ο βουλευτής, λέγοντας πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τον τραπεζικό ανταγωνισμό προκειμένου να σπάσει το μονοπώλιο, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει καμία εγγύηση για πρόσβαση περισσότερων επιχειρήσεων σε ρευστότητα».
Επιφυλάξεις κράτησε ο Παύλος Γερουλάνος, καλώντας τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να απαντήσει εάν η συμφωνία «γίνεται με όρους που συμφέρουν τον Έλληνα φορολογούμενο», ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετο στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.
«Με αυτή τη συμφωνία κύριε υπουργέ εξαντλούνται οι πρωτοβουλίες σας για τον ανταγωνισμό των τραπεζών ή έχετε και άλλα σχέδια; Υπάρχει κάτι μέσα στη συμφωνία που να τους δεσμεύει για μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Ή φτιάχνουμε μια ακομη τράπεζα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των άλλων τεσσάρων;», ρώτησε, μεταξύ άλλων, τον Κωστή Χατζηδάκη ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.
Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η ΝΙΚΗ και οι Σπαρτιάτες, ενώ επιφυλάξεις διατύπωσαν Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας.
Στόχος είναι η συμφωνία να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη, και να κυρωθεί από το Σώμα είτε αυθημερόν είτε την Παρασκευή. Θα έχει προηγηθεί διήμερη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, με κλήση και των εξωκοινοβουλευτικών φορέων.