Στη Ουάσιγκτον εκτάκτως θέλει να μεταβεί τη Δευτέρα ο Νετανιάχου λόγω δασμών του Τραμπ
Εάν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, ο Νετανιάχου θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντηθεί με τον Τραμπ για την τελωνειακή πολιτική.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται ότι θα επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα της πρόσφατης επιβολής των αμερικανικών δασμών με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν σήμερα τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Την έκτακτη επίσκεψη Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον ανέφερε πρώτος ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, τονίζοντας ότι στην περίπτωση πραγματοποίησης της επίσκεψης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντηθεί προσωπικά με τον Τραμπ, για την προσπάθεια διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας για τους αμερικανικούς δασμούς.
Το γραφείο του Νετανιάχου δεν έχει επιβεβαιώσει την επίσκεψη, η ατζέντα της οποίας, θα μπορούσε να συμπεριλάβει συζητήσεις για το Ιράν, αλλά και για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της ένοπλης οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Η πρόσκληση-έκπληξη από τον πρόεδρο Τραμπ έγινε στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Νετανιάχου στην Πέμπτη, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Ουγγαρία, όταν ο ίδιος, έθεσε το ζήτημα των δασμών, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ισραήλ που μίλησαν ανώνυμα.
Τέθηκαν σε ισχύ οι επιπλέον δασμοί
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που παρουσίασε χθες Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση, οι νέοι δασμοί αφορούν περίπου 80 χώρες και περιοχές, περιλαμβανομένων των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Ωστόσο από τον επίσημο κατάλογο έχουν αφαιρεθεί τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στην περιοχή της Ανταρκτικής, στα οποία ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα επιβληθούν δασμοί, παρά το γεγονός ότι εκεί ζουν μόνο πιγκουίνοι.
Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) εξέφρασε χθες την ανησυχία της καθώς στον αμερικανικό κατάλογο εξακολουθούν να περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
Η UNCTAD υπογράμμισε ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη ευθύνονται για το 1,6% και το 0,4% αντίστοιχα του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος.