Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση κόλαφος για αστυνομική βία, υποκλοπές και ανελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν είναι μια καλή χώρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την αποκαλυπτική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε έκθεση 43 σελίδων σχετικά με την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Country Reports on Human Rights Practices) σε 198 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το διάστημα, το οποίο μελετά, είναι το 2022, με βάση διάφορα στοιχεία, αναφορές και μαρτυρίες.
Κάποια από τα θέματα που αγγίζει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ο σεβασμός στην ακεραιότητα του ατόμου, ο σεβασμός των ελευθεριών, η διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας, οι διακρίσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων, η ελευθερία της έκφρασης, οι συνθήκες κράτησης, η αστυνομική αυθαιρεσία και η έμφυλη βία.
Πρόκειται για μια έκθεση κόλαφος για την Ελλάδα, καθώς αποτυπώνει σωρεία ανησυχιών που απασχολούν την κοινωνία και φέρνουν προ των ευθυνών της την ελληνική κυβέρνηση για τις συνθήκες στη χώρα.
Θλιβερή εικόνα
Η έκθεση παρουσιάζει μια εικόνα πραγματικά αποκαρδιωτική, με το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να «λιμνάζει» στον βούρκο της καταστολής, της διαφθοράς, της κακομεταχείρισης προσφύγων, των κακών συνθηκών κράτησης στις φυλακές, των υποκλοπών, της ανελευθερίας του Τύπου και την κακή ποιότητα Ενημέρωσης.
Η ζοφερή εικόνα που μεταφέρει η έκθεση είναι ξεκάθαρη από την εισαγωγή.
Οι υποκλοπές ψηλά στην ατζέντα
Τρομερή ανησυχία διαπνέει την έκθεση για το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, ζήτημα που απασχόλησε τα ΜΜΕ και στις ΗΠΑ.
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως «το Σύνταγμα και ο νόμος απαγορεύουν τέτοιες ενέργειες, αλλά υπήρξαν αναφορές περιπτώσεων, στις οποίες η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε αυτές τις απαγορεύσεις» καταφανώς και αναλυτικά αναφερόμενη στις παρακολουθήσεις των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη.
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης, η καταγγελία του προκάλεσε συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών στη Βουλή, κατά την οποία ο επικεφαλής της ΕΥΠ παραδέχθηκε ότι ο Κουκάκης και ο Ανδρουλάκης είχαν πέσει θύματα παρακολούθησης. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε κάνει χρήση του Predator, υποστηρίζοντας ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και με την κατάλληλη δικαστική άδεια» αναφέρεται και συνεχίζει περιγράφοντας ένα «μίνι» χρονικό:
«Η κυβέρνηση αρνήθηκε δημοσίως ότι αγόρασε ή χρησιμοποίησε το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Στις 5 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του προσωπάρχη του και του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Στις 19 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που απαιτεί κάθε κυβερνητική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών να έχει προεγκριθεί τόσο από εισαγγελέα όσο και από εισαγγελέα εφετών. Στις 9 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που προβλέπει ελάχιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών για τη χρήση, πώληση ή διανομή κατασκοπευτικού λογισμικού».
Ανελευθερία και βία
«Οι δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν κάποιες καταχρηστικές πρακτικές» αναφέρει η έκθεση για να συνεχίσει «σε καίρια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση των φυλακισμένων, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο εκ μέρους των αρχών επιβολής του νόμου». Γίνεται λόγος και για «αναγκαστικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο με χρήση βίας από την κυβέρνηση».
Ακόμα, η έκθεση φωτίζει και την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, κατηγορώντας την χώρα για «ανεπαρκή έρευνα και λογοδοσία» για τέτοιου είδους περιστατικά. Μιλάνε για βία που στοχεύει μέλη «εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλή χρήσης βίας που στοχεύει λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφυλικούς ή διαφυλικά άτομα».
«Υπήρχαν αναφορές και καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τις αποτυχίες της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς για καταχρηστικές ενέργειες, αστυνομικές πρακτικές και αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο», αναφέρει η έκθεση με λόγια που εγκαλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.