Στεγαστικά: Επιδότηση 50% για λίγους ευάλωτους στην αύξηση της δόσης
Για τα «μάτια της κοινή γνώμης» συγκρούστηκαν χθες κυβέρνηση και τραπεζίτες αφού η αλήθεια είναι ότι μάλλον βρίσκουν κοινό πεδίο συνεννόησης αφού ο καθένας φαίνεται να επιτυγχάνει τους στόχους του.
Και μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για πρώτο δίχτυ προστασίας φοβούμενη τον τεράστιο όγκο των κόκκινων δανείων και το επακόλουθο κύμα πλειστηριασμών στην ουσία όμως η όποια προστασία θα είναι για πολύ λίγους και χιλιάδες δανειολήπτες θα επωμιστούν τις επαχθείς επιβαρύνσεις που πυροδοτούν οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Τι έγινε χθες;
Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι δεν θα διατεθεί ούτε ευρώ από τον προϋπολογισμό για τη στήριξη των δανειοληπτών απορρίπτοντας τις πιέσεις που δέχεται όχι μόνο από τραπεζίτες αλλά και από γαλάζιους βουλευτές για ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», που θα παρείχε κρατική επιδότηση σε δόσεις δανείων.
Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες κατέστησαν σαφές ότι δεν δύνανται να προχωρήσουν σε οριζόντια μέτρα ελάφρυνσης, κατά τα πρότυπα αυτών που εφαρμόσθηκαν στην Ισπανία, αλλά μόνον σε κατά περίπτωση ρυθμίσεις και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Μάλιστα, η πρόταση που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες και προβλέπει την επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης στο ύψος της δόσης αναμένεται να αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης και συγκεκριμένα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Εφόσον, το σχέδιο πάρει την έγκριση του επόπτη, η ισχύς του αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να ξεκινήσει από τις αρχές του 2023.
Η στήριξη που θα δώσουν οι τράπεζες θα είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα κρατικής όμως επιδότησης που εφαρμόστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Το μέτρο στήριξης θα αφορά μόλις 20.000-25.000 δανειολήπτες (30.000 κατά το ΥΠΟΙΚ), οι οποίοι βρίσκονται στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων και θα εφαρμοσθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Οι τράπεζες είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο στήριξης των ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών στεγαστικών δανείων εξ ου και το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε στρεσάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, η αρχική τους πρόταση στηρίζονταν στην επιδότηση της επιβάρυνσης της δόσης από το Κράτος.
Την ίδια στιγμή, παραμένει το φλέγον θέμα των μεγάλων αυξήσεων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, οι οποίες εκτιμάται πως θα είναι της τάξης του 25%-30%, όταν η ΕΚΤ ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της οδηγώντας το βασικό της επιτόκιο πέριξ του 3%.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα συνεχισθεί αφού πλέον θα έχει γίνει γνωστή και η επόμενη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 0,50% ή κατά 0,75%, στις 15 Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε η «κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες».