Στέφανος Κασσελάκης: Το σχέδιο ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ και η μομφή στους «11»
Με ψηφισμένο οδικό χάρτη πορεύεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στο δρόμο προς το 4ο συνέδριο του κόμματος με τον Στέφανο Κασσελάκη να τοποθετεί την προγραμματική αντεπίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση σε πρώτο πλάνο, χωρίς ωστόσο να βγάζει από το κάδρο την αντιπαράθεση με τους «11» και τη ΄.
Τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και στη συνέντευξή του στο «Βήμα» έθεσε τον πήχη ψηλά αφενός ενόψει συνεδρίου, αφετέρου ενόψει ευρωεκλογών. Ειδικότερα, για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει φιλόδοξους στόχους.
Παρόλο που οι πολίτες δεν εκλέγουν κυβέρνηση, ενώ είναι γνωστό πως οι ευρωπαϊκές κάλπες χαρακτηρίζονται από τη «χαλαρότητα» της ψήφου, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%».
Είναι δεδομένο πως η Κουμουνδούρου στοχεύει στην αντιστροφή του αρνητικού δημοσκοπικού αποτυπώματος. Γι’ αυτόν τον λόγο θα επιχειρήσει να «ροκανίσει» τη διαφορά με τη ΝΔ. Με τους παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ να συνομολογούν λοιπόν την ανάγκη αλλαγής πολιτικού κλίματος, ένα από τα κεντρικά ζητούμενα την επόμενη περίοδο είναι επίσης η δημιουργία αναχωμάτων απέναντι σε μία ενδεχόμενη επιστροφή του ΠΑΣΟΚ που πλέον, χωρίς να «ψηλώνει» με γοργούς ρυθμούς, καταγράφεται στη δεύτερη θέση. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως αυτή η συνθήκη είναι αναστρέψιμη, υπό συγκεκριμένες όμως πολιτικές προϋποθέσεις και οργανωτικά βήματα ανασύνταξης.
Το 4ο Συνέδριο
Το 4ο συνέδριο ορίζεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως «ορόσημο για την ανάκαμψη της «σύγχρονης κυβερνητικής αριστεράς». Βάσει της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, η συνεδριακή διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Οι εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων θα γίνουν 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, όπου θα στηθούν 3 κάλπες. Πέρα από αυτή των συνέδρων, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ακόμη για νομαρχιακές επιτροπές και συντονιστικά όργανα των Οργανώσεων Μελών.
Είναι αξιοσημείωτο πως σε αυτή τη διαδικασία θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά 40.000 νέα μέλη. Στις 13 και 14 Ιανουαρίου θα συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να εγκρίνει τα τελικά «ντοκουμέντα» του προσυνεδριακού διαλόγου. Αναφορικά με τα αναπτυξιακά συνέδρια το αρχικό πλάνο που προέβλεπε τη διεξαγωγή ενός σε κάθε μία από τις δεκατρείς περιφέρειες φαίνεται να απομακρύνεται. Ωστόσο, η Κουμουνδούρου σχεδιάζει την πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών μέχρι τον Φεβρουάριο. Μέσα στον Ιανουάριο προγραμματίζεται επίσης, ένα μεγάλο πολιτικό event συνάντησης των δικτύων του κόμματος (συνδικαλιστικό, αυτοδιοικητικό, συνταξιούχων κλπ) με στόχο να επαναπροσδιοριστούν οι κινήσεις των κομματικών δυνάμεων στην κοινωνία και τους μαζικούς χώρους.
Τον Ιανουάριο η λειτουργία των think-tanks
Τέσσερις είναι οι λέξεις «κλειδιά» που αποτυπώνουν το πολιτικό στίγμα του Στέφανου Κασσελάκη για την επόμενη ημέρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Οργάνωση, ανανέωση, δυναμισμός και γείωση. Όπως είπε στόχος είναι ένας πιο οργανωμένος ΣΥΡΙΖΑ, ριζικά ανανεωμένος, δυναμικός στη Βουλή και γειωμένος στην κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση, εντάσσεται τόσο η στρατηγική ανάδειξης νέων προσώπων όσο και η προγραμματική «ρελάνς» μέσων των 27 Think-Tanks.
Σημειωτέον, δόθηκε παράταση στις αιτήσεις ενδιαφέροντος έως τις 18 Ιανουαρίου. Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να γίνουν οι πρώτες συναντήσεις των ομάδων, που κατά πληροφορίες θα απαρτίζονται από 4 με 5 άτομα εξαιρουμένων της παιδείας, της υγείας, της οικονομίας και της εργασίας. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις λεγόμενες «δεξαμενές σκέψεις» θα προέρχονται τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο όμως και από την αγορά. Εντός Ιανουαρίου θα υπάρξουν και οι πρώτες συναντήσεις του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη με τους υπεύθυνους των ομάδων.
«Πυρά» κατά των «11» και εσωτερικές γκρίνιες
Μπορεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες ημέρες να απάντησε αναφορικά με τη διάσπαση «ο γέγονε, γέγονε», ωστόσο το Σαββατοκύριακο εξαπέλυσε νέες ευθείες βολές κατά των αποχωρησάντων πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Αρχικά, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ανέφερε πως η μόνη μετάλλαξη που έχει υπάρξει, είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον αυλικοί για να δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες. Η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Αρκετοί στην Κουμουνδούρου, κυρίως πρόσωπα της «παλαιάς» φρουράς εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη συγκεκριμένη δήλωση. Μάλιστα, εκτιμούν πως η συνεχής αντιπαράθεση με τη Νέα Αριστερά παράγει φθορά και στις δύο πλευρές, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι. Κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου υπήρξαν στελέχη τα οποία διατύπωσαν δημόσια την ενόχλησή τους, όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Την ίδια ώρα, οι Γιάννης Ραγκούσης και Διονύσης Τεμπονέρας υποστήριξαν πως το ενδεχόμενο της τρίτης θέσης στις Ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσει μία στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από το στρατόπεδο της Νέας Αριστεράς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε με σκωπτικό τρόπο στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Και ρωτάω αν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός, δούλευαν για τις τράπεζες και τους servicers ή μόνο οι πρώην υπουργοί που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ;» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών για να συμπληρώσει το εξής: «Φαντάζομαι ότι ο μόνος τρόπος για να αποδεικνύουν οι απομείναντες πρώην υπουργοί ότι δεν ήταν, δεν είναι, και δεν θα είναι ποτέ υπηρέτες των συμφερόντων, τραπεζικών κ μη, είναι να παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ».
Την Κυριακή, ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγόρησε εκ νέου τους αποχωρήσαντες για σχέδιο διάσπασης από το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών. Μάλιστα, χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς κάνοντας λόγο για αυτουργούς και συναυτουργούς μίας απολίτικης και ναρκισιστικής διάσπασης, συμπληρώνοντας ότι «τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα του Προέδρου του κόμματος».