Στέφανος Κασσελάκης: Το δύσκολο στοίχημα της επόμενης μέρας και οι πρώτοι πονοκέφαλοι για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
Η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο η νέα εποχή ξεκινά με δυσκολίες τις οποίες καλείται να διαχειριστεί γρήγορα ο νέος πρόεδρος με σημαντικότερη τη διατήρηση της ενότητας με δεδομένο ότι προεκλογικά η αντιπαράθεση των δύο «μονομάχων», αλλά και των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τους υποστήριζαν χτύπησε «κόκκινο».
Έτσι ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να λύσει τους εξής γρίφους που θα κρίνουν την συνοχή, τη συνεκτικότητα αλλά και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εσωκομματική κόντρα
Σημαντικό είναι πως θα διαχειριστεί τη σχέση του με την αντίπαλό του Έφη Αχτσιόγλου η οποία προεκλογικά έχει μιλήσει για ισχυρή, δομική αντιπολίτευση στη ΝΔ, έχει επίσης πει ότι δεν τίθεται θέμα ενότητας την επόμενη μέρα, από την άλλη όμως έχει ζητήσει να υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο για τον νέο πρόεδρο σε ό,τι έχει να κάνει με στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που δεν τον συνεχάρη για τη νίκη του μιλώντας για τη Μεταπολιτική και τα δύσκολα που αντιμετωπίζει η Αριστερά, ή άλλα στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης που έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους προς το πρόσωπό του.
Σημαντική κρίνεται και η πολιτική ατζέντα που θα πρέπει να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ο νέος πρόεδρος ο οποίος εκτός από κάποιες αποσπασματικές θέσεις -αρκετές από τις οποίες επικρίθηκαν από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ή ακόμα θεωρήθηκαν ως «γκάφες»- ουσιαστικά στηρίχθηκε αποκλειστικά στο μότο «εγώ μπορώ να κερδίσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Το επιτελείο
Το φαινομενικά εύκολο πλην όμως αρκετά κρίσιμο ζητούμενο είναι να αποφασίσει ποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πλαισιώσουν το στενό του επιτελείο. Δίπλα του σε αυτή τη διαδικασία αναμένεται να βρεθούν ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Τσίπρας, η Δώρα Αυγέρη, η Νατάσα Γκαρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Πέτρος Παππάς, η Χαρά Καφαντάρη, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η Ράνια Θρασκιά, η Άννα Βαγενά, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ενώ σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή του στο κόμμα θα παίξει και ο Νίκος Παππάς, καθώς ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού.
Ωστόσο, ένα πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το πώς θα συγκρατήσει τυχόν ακραίες συμπεριφορές συνεργατών του, όπως του Παύλου Πολάκη, που έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο επικρίσεων.
Κοινοβουλευτικά, τουλάχιστον για την ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν εμφανίζεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού γύρω του έχει ήδη μία μεγάλη ομάδα βουλευτών, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Πέτρος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Έλενα Ακρίτα, ο Χάρης Μαμουλάκης, η Ράνια Θρασκιά και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας.
Η απουσία του από τη Βουλή
Ωστόσο ζητούμενο είναι και η είσοδός του στο Κοινοβούλιο που μάλλον είναι ανέφικτη αφού ο Όθωνας Ηλιόπουλος και η Έλενα Ακρίτα αρνήθηκαν να παραιτηθούν. Ο χρόνος θα δείξει τι θα κάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Βεβαίως, το θέμα το έχει κλείσει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, τονίζοντας ότι δεν θέλει να βρεθεί τρόπος να εκλεγεί στην Βουλή. Οπότε θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στην ΚΟ του κόμματος με τον κ. Φάμελλο να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να παραμείνει επικεφαλής αφού η πορεία του κρίνεται από όλες τις πλευρές πετυχημένη.
Το συνέδριο και η πρώτη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Στέφανου Κασσελάκη θα προσπαθήσουν να ελέγξουν το κόμμα και τα όργανα του καθιστώντας τον αδύναμο.
Τέλος ο νέος πρόεδρος καλείται να επιδείξει ταχύτατα αντανακλαστικά προκειμένου να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει μάλιστα και των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα είναι και το πρώτο κρας τεστ στην αντιπαράθεσή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.