Στάσσης(ΔΕΗ): Εκτόξευση κερδών στα 1,2 δις. το 2023 και με διανομή μερίσματος -Συνεχίζουμε επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό
Στο ασταθές περιβάλλον που διαμορφώθηκε στην ενεργειακή αγορά το 2022, η ρευστότητα της ΔΕΗ λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας, τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας λίγο πριν, κατά την έναρξη της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας.
Για το 2023 τόνισε, ότι αναμένει EBΙTDA κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ και ότι θα τηρήσει τη δέσμευση για διανομή μερίσματος το 2024 με βάση τα κέρδη του 2023.
Η κερδοφορία του 2022 δεν έχει επηρεαστεί από τα ρυθμιστικά μέτρα που λήφθηκαν κατά την ενεργειακή κρίση, τόνισε ο κ. Στάσσης, καταδεκνύοντας την ανθεκτικότητα των αποτελεσμάτων της εταιρείας λόγω της καθετοποιημένης της θέσης.
Ειδικότερα όπως σημείωσε ο CEO της ΔΕΗ «παρά τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού δεν αντιμετωπίζουμε σημαντικές επιπτώσεις στο επενδυτικό μας πλάνο και στο κόστος δανεισμού καθώς η εταιρεία όπως είπε είχε ενσωματώσει ένα επαρκές περιθώριο στα μεγέθη του επενδυτικού της σχεδίου, ενώ όπως τόνισε, ‘μεγάλο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου της εταιρείας είναι σε σταθερά επιτόκια».
Στόχος της ΔΕΗ είπε ο κ. Στάσσης είναι να γίνει «κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Ν.Α. Ευρώπη» και προς την επίτευξη του υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε αποφασιστικά το επιχειρησιακό μας σχέδιο για τον μετασχηματισμό της εταιρείας με επενδύσεις».
Διαβεβαίωσε επίσης τους μετόχους ότι «η θέση της ΔΕΗ παραμένει ισχυρή παρά την ενεργειακή κρίση και συνεχίζει αταλάντευτη την υλοποίηση του επιχειρηματικού της πλάνου πάνω στους τρεις άξονες για τον πράσινο και ψηφιακό της μετασχηματισμό αλλά και για την ολοκλήρωση του πελατοκεντρικού της χαρακτήρα».
Τόνισε ακόμη ότι η εταιρεία έχει μειώσει το προφίλ κινδύνου στις ΑΠΕ, παραμένει προσηλωμένη στην κατάργηση του λιγνίτη, ενώ σημείωσε πως η κερδοφορία της δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τα ρυθμιστικά μέτρα της αγοράς.
Αναφορικά με τον δανεισμό της επιχείρησης, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε κίνδυνο αφού μεταξύ άλλων τα περισσότερα επιτόκια μας είναι σταθερά. Η υψηλή ρευστότητα δε», πρόσθεσε «λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας.
Η Ρουμανία
Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ αναφέρθηκε και στην εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων και εταιρειών της Enel στη Ρουμανία.
Τη χαρακτήρισε «ορόσημο» για την επέκταση της στο εξωτερικό: «Οι δραστηριότητες της Enelαποτελούν ιδανική επιλογή», είπε υπενθυμίζοντας το αντίτιμο εξαγοράς των 1,26 δις. ευρώ, όταν η αξία της επιχείρησης είναι στα 1,9 δις. ευρω».
Η συναλλαγή όπως εκτίμησε ο κ. Στάσσης θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της εταιρεία θα αυξηθεί κατά 1,15 δις. ευρώ, ενώ στο EBITDA θα υπάρχει θετικό αντίκτυπο. Το πελατολόγιο της ΔΕΗ στην προμήθεια αυξάνεται στα 9 εκατομμύρια ενώ η εταιρεία αυξάνει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ στα 4 Γιγαβάτ.
Με πληροφορίες από oikonomikostaxydromos.gr και mononews.gr