Start up δημιούργησε βούτυρο φτιαγμένο από... αέρα: Η γνώμη του Μπιλ Γκέιτς που το δοκίμασε
Το εναλλακτικό βούτυρο παράγεται από θερμοχημική διαδικασία που του επιτρέπει να δημιουργεί μόρια λίπους με αλυσίδες διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου.
Βούτυρο από αέρα αντί για αγελάδες; Μια startup με έδρα την Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι έχει επεξεργαστεί μια πολύπλοκη διαδικασία που εξαλείφει την ανάγκη για τα ζώα, ενώ παράλληλα κάνει την εναλλακτική της γεύση χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα εξίσου καλή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η start up Savor, με την υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, πειραματίζεται με τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων χωρίς γαλακτοκομικά για το παγωτό, το τυρί και το γάλα, χρησιμοποιώντας μια θερμοχημική διαδικασία που του επιτρέπει να δημιουργεί μόρια λίπους, δημιουργώντας αλυσίδες διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου.
Εναλλακτικό βούτυρο από CO2, υδρογόνο και οξυγόνο
Η εταιρεία ανακοίνωσε τώρα μια νέα εναλλακτική λύση βουτύρου, όχι ζωικού. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα μπορεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου, και η startup λέει ότι τα προϊόντα της θα έχουν σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα προϊόντα που βασίζονται σε ζώα. Το «βούτυρο» θα μπορούσε δυνητικά να φτάσει σε λιγότερο από 0,8 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά θερμίδα. Το τυπικό κλιματικό αποτύπωμα του πραγματικού ανάλατου βουτύρου με 80% λιπαρά είναι περίπου 2,4γρ. ισοδύναμου CO2 ανά θερμίδα.
Η Kathleen Alexander, διευθύνουσα σύμβουλος της Savor, δήλωσε :«Αυτή τη στιγμή είμαστε προ-εμπορικοί και εργαζόμαστε μέσω της κανονιστικής έγκρισης για να μπορέσουμε να πουλήσουμε το βούτυρό μας. Δεν περιμένουμε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε οποιουδήποτε είδους πωλήσεις μέχρι τουλάχιστον το 2025».
«Το ερώτημα τώρα είναι αν οι αγοραστές θα δεχτούν τέτοια συνθετικά λίπη. Το να πείσουμε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αγαπημένα τους γαλακτοκομικά και κρεατοσκευάσματα για πιο "πειραματικά" τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση», είπε η επιχειρηματίας.
Γκέιτς: «Πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων»
Υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία σε μια διαδικτυακή ανάρτηση ιστολογίου, ο Γκέιτς έγραψε: «Η ιδέα της μετάβασης σε λίπη και έλαια που παράγονται στο εργαστήριο μπορεί να φαίνεται περίεργη στην αρχή. Αλλά οι δυνατότητές τους να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα μας είναι τεράστιες. Αξιοποιώντας αποδεδειγμένες τεχνολογίες και διαδικασίες, φτάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων.
«Η διαδικασία δεν απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου και δεν χρησιμοποιεί γεωργική γη και λιγότερο από το ένα χιλιοστό του νερού που κάνει η παραδοσιακή γεωργία. Και το πιο σημαντικό, έχει πολύ καλή γεύση – όπως το αληθινό, γιατί από χημική άποψη είναι».
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κτηνοτροφική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.