Σταμάτης Μαλέλης: «Τα νούμερα τηλεθεάσης με κουράζουν πάρα πολύ»
Καλεσμένος στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη, ήταν την Παρασκευή το πρωί ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του Mega, Σταμάτης Μαλέλης.
Η τηλεόραση, φυσικά, μονοπώλησε τη συζήτηση τους και ο Σταμάτης Μαλέλης μεταξύ άλλων είπε: «Τα παιδιά της τηλεόρασης είναι παιδιά μου. Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου δεν ήταν να κυνηγάω μόνο μία είδηση, να είμαι στο control και να είμαι μανιακός με τα νούμερα, ήταν η στήριξη σε ανθρώπους που πίστευα σε αυτούς. Βεβαίως, υπήρχαν και λάθη και στιγμές αρνητικές, αλλά πάντα προσπαθούσα να είμαι κοντά τους. Τα παιδιά της τηλεόρασης είναι η οικογένειά μου.
Οι άνθρωποι περνάνε διάφορα πάνω και κάτω. Όταν είναι στα κάτω του μπορεί να βγάλει και μία αρνητική πλευρά. Δεν με απογοητεύουν. Πιστεύω θα ξημερώσει και μία άλλη μέρα. Εάν έχω πιστέψει σε κάποιους ότι είναι ταλέντα στην τηλεόραση και δεν αποδόσουν, βεβαίως αυτό έχει γίνει. Όσον αφορά συμπεριφορές ή χαρακτήρες, οι άνθρωποι βρίσκονται σε συνεχή αγώνα να πετύχουν πράγματα και μπορούν να κάνουν λάθη, να σε απογοητεύσουν. Είναι ένα συνεχές παιχνίδι αυτό.
Η τηλεόραση χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Να κάτσουμε κάτω σοβαρά, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται. Η εισβολή των νέων μέσω και ιδιαίτερα των social είναι καθοριστική. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε το νέο μέσο, να παντρέψουμε καλύτερα το διαδίκτυο με την τηλεόραση. Η τηλεόραση είναι παντοδύναμη και πρέπει να την εξοπλίσουμε.
«Τα νούμερα τηλεθεάσης με κουράζουν πάρα πολύ»
Όσες φορές και να κάνω όνειρα να φύγω από την τηλεόραση, η τηλεόραση δε με αφήνει. Ίσως την αγαπάω πάρα πολύ, ίσως την έχω παντρευτεί, ίσως έχω μάθει καλύτερα απ’ όλα να κάνω αυτό. Τα νούμερα με κουράζουν πάρα πολύ. Είναι κουραστική αυτή η αγωνία. Τα νούμερα πιέζουν, αλλά όταν θέλεις να κάνεις θέματα που ξεπερνάνε ένα όριο, φταις μόνο εσύ και όχι αυτοί που τα βλέπουν; Είναι μία περίεργη σχέση αυτή».
Θα μπορούσε η τηλεόραση να εκπαιδεύσει το κοινό. Αυτό δεν είναι κάτι που έχω λύσει. Πιστεύω πιο πολύ στους θεσμούς που μπορούν να εκπαιδεύσουν το κοινό, πιστεύω στα άλματα της κοινωνίας. Όταν η κοινωνία είναι σε αποσύνθεση, τι κοινό να εκπαιδεύσεις; Είμαστε σε κοινωνία η οποία βιώνει διάφορα. Βλέπεις μία κοινωνία που κάθεται απαθής στις παρακολουθήσεις.
Παρακολουθούνταν δεκάδες άτομα και υπάρχει μία απάθεια, μία ατιμωρησία. Βλέπεις τα Τέμπη, βλέπεις το θράσος ενός υπουργού που είναι υπεύθυνος, να βγαίνει και να μας κουνάει το δάχτυλο. Αυτά σπάνε τον κοινωνικό ιστό, χαλάνε την ισορροπία στην κοινωνία. Νομίζω η τηλεόραση πρέπει να επιμείνει στο να είναι δίκαιη, να ασκεί κριτική στην εξουσία, κάθε εξουσία. Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι απέναντι στην εξουσία».