Σταϊκούρας: Κάτω από το 10% θα είναι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών το 2022
Σταϊκούρας: Σε μονοψήφιο ποσοστό θα μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών το 2022, όπως εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών.
Εύσημα για Ζαββό
«Η ορθή, σοβαρή και μεθοδική δουλειά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, υπό τον συντονισμό του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γιώργου Ζαββού, συνεχίζεται», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωση του.
Σταϊκούρας: Αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής
Όπως εξηγεί, η αποκλιμάκωση αυτή, είναι μεγάλης σημασίας τόσο για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας θετικά τις προοπτικές για την απασχόληση και την ανάπτυξη της χώρας, ενώ προσθέτει ότι «αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά η Κυβέρνηση, εργάζονται σκληρά, μεθοδικά και υπεύθυνα για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και νέων προκλήσεων, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις και καταγράφοντας σημαντικά βήματα προόδου σε όλους τους κρίσιμους τομείς».
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαιώνει ότι το έργο του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζεται με στόχο την γρήγορή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.
«Με την ίδια προσήλωση και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε το έργο μας για να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανάκαμψη της οικονομίας και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Νέος Κώδικας Δεοντολογίας
Τις υποχρεώσεις που έχουν οι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια προκειμένου να βρεθεί λύση ρύθμισης ή διευθέτησης της οφειλής με τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση προβλέπει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας που θέσπισε η ΤτΕ. Η εφαρμογή του νέου κώδικα συνοδεύεται με την υποχρέωση για τη δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα αναπτυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Την παρακολούθησή της θα έχει η ΤτΕ στο πλαίσιο της άσκησης του εποπτικού της ρόλου, προκειμένου να διαπιστώνει εάν οι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων τηρούν τις διαδικασίες που προβλέπει ο κώδικας. Αντίστοιχα θα έχει πρόσβαση σε στοιχεία για το πόσοι δανειολήπτες είναι συνεργάσιμοι ή όχι.
Ο νέος κώδικας είναι προσαρμοσμένος στον νόμο για τη δεύτερη ευκαιρία και εξαιρεί από τις υποχρεώσεις που προβλέπει όσους οφειλέτες έχουν κάνει αίτηση για την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή αίτηση πτώχευσης.