Στα «μαχαίρια» κυβέρνηση και δήμοι για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών - Φτάνουν ακόμη και στο 130%
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, τονίζοντας ότι «οι προϋπολογισμοί που καταρτίζονται αυτές τις ημέρες, δεν κλείνουν».
Τα... εγκεφαλικά είναι πολλαπλά για τους δημότες κάθε φορά που καλούνται να πληρώσουν τα δημοτικά τέλη, μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Οι αυξήσεις που παρατηρούνται είναι συνεχείς και φτάνουν ακόμη και στο 130% σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή «Action Τώρα» του Action 24, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στον Δήμο Αφιδνών, όπου έχει γίνει αύξηση 130% των δημοτικών τελών, ενώ και στη Χαλκιδική αναφέρθηκε αύξηση της τάξης του 100%.
Δήμοι και κυβέρνηση βρίσκονται στα... χαρακώματα, με τους δημάρχους να τονίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν των αυξήσεων, για να μην αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.
Κληθείς να σχολιάσει τις υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξήγησε: «Είναι κάτι σωρευτικό των τελευταίων 2-3 ετών. Υπάρχουν υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι δήμοι χωρίς τη θέλησή τους -με αποφάσεις της κυβέρνησης- όπως είναι το τέλος ταφής, που ουσιαστικά δεν είναι τέλος, αλλά πρόστιμο και το οποίο εκσφενδόνισε το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων στους δήμους. Είναι ακόμη η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Στους περισσότερους δήμους, κλήθηκαν οι ίδιοι οι δήμοι από τα πενιχρά οικονομικά τους να καλύψουν το ποσό. Προφανώς και πρέπει να πάρουν αύξηση οι εργαζόμενοι, αλλά θα πρέπει και το κράτος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να καλύψει αυτό το κόστος. Όπως και το κόστος της ενέργειας, το οποίο βρίσκεται περίπου στο 50% πάνω από το κόστος της ενέργειας που υπήρχε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τους δήμους, τονίζοντας ότι αν δεν προχωρήσουν σε αυξήσεις δημοτικών τελών «οι προϋπολογισμοί που καταρτίζονται αυτές τις ημέρες, δεν κλείνουν», ενώ σχολίασε πως «αν ένα νοικοκυριό πληρώσει 130 ευρώ τον χρόνο, αντί για 100 ευρώ, δεν θα φαλιρίσει».
Εξήγησε πως «οι δήμοι είναι ο μοναδικός φορέας που δεν έχει αποκατασταθεί στα πριν την κρίση οικονομικά επίπεδα. Αποκαταστάθηκαν μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις. Και από τα 6,5 δισεκατομμύρια που θα έπρεπε να λαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνει 2,7». Μίλησε επίσης για το φλέγον ζήτημα της ενέργειας αναφέροντας πως «οι δήμοι δεν θεωρούνται μεγάλοι καταναλωτές, πληρώνουμε ακόμη και για τον δημοτικό φωτισμό με οικιακά τιμολόγια».
Σχολίασε εξάλλου ότι «η κυβέρνηση οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό τους δήμους. Ο κύριος Λιβάνιος παραδέχθηκε ότι τα οικονομικά των δήμων είναι πενιχρά. Έχουμε ζητήσει 450 εκατομμύρια ευρώ για να βγάλουμε τη χρονιά και πήραμε 130 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τα καλύψουμε».