Στα «κάγκελα» οι αγρότες μέχρι τη συνάντηση με Μητσοτάκη
Στα «κάγκελα» φαίνεται να παραμένουν οι αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τρίτη (13/2) το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πρόκειται να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που προκάλεσαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Το βράδυ της Παρασκευής (9/2), λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση, οι αγρότες έστειλαν ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση με την κάθοδό τους στο κέντρο των πόλεων της Καρδίτσας και της Λάρισας. Ειδικότερα, αγρότες με τα τρακτέρ τους παραμένουν στο κέντρο της Λάρισας. Είχαν ξεκινήσει από τον κόμβο Πλατυκάμπου όπου υπάρχει το μπλόκο εδώ και αρκετές ημέρες. Σήμερα, Σάββατο, θα διαδηλώσουν τα αιτήματά τους και αναμένεται να μείνουν στο κέντρο της θεσσαλικής πόλης τουλάχιστον μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι.
Παράλληλα, αγροκτηνοτρόφοι από το μπλόκο στον Ε-65 προχώρησαν σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Εκεί τους ανέμεναν δεκάδες φορείς και σωματεία, δείχνοντας τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν. Περίπου 20 τρακτέρ έφτασαν από το μπλόκο στην πλατεία. Συμβολικά οι αγροκτηνοτροφοι πέταξαν άχυρα και γάλα, «ό,τι απέμεινε από τον κάμπο που πλημμύρισε».
Σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στο ύψος της Πορταριάς προχώρησαν και την Παρασκευή 9/2 αγρότες της Χαλκιδικής, ενώ νωρίτερα, αγρότες απέκλεισαν για περίπου 15 λεπτά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.
Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Νίκης όπου έκλεισαν για τέσσερις ώρες το τελωνείο, προκειμένου να μην περάσουν τα εμπορεύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία και από τη Βόρεια Μακεδονία. Σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό προχώρησαν και οι αγρότες της Λέσβου, στη διασταύρωση Καλλονής – Αγίας Παρασκευής. Έκαψαν ζωοτροφές, τις οποίες έσβησαν στη συνέχεια με γάλα.
Πάντως, οι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τον κάμπο. Αναμένουν την απάντηση εάν θα γίνει δεκτό αυτό το αίτημα. Παράλληλα, μέλη της συντονιστικής των μπλόκων διαμόρφωσαν την αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποίο, όπως επισημαίνουν, αναμένουν ειλικρινή διάλογο και λύσεις.
Πώς απαντά η κυβέρνηση στα αιτήματα
Με πρόσθετες διευκολύνσεις ως προς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο και τα τιμολόγια του ρεύματος αναμένεται να απαντήσει η κυβέρνηση στα αιτήματα των αγροτών στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, φαίνεται να έχει ήδη «κλειδώσει» από την πλευρά της κυβέρνηση να δοθεί νωρίτερα στους αγρότες η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ο οποίος καταργείται και για το 2024 και αφορά περίπου 300.000 αγρότες.
Παράλληλα, ιδιαίτερη μέριμνα εξετάζει η κυβέρνηση για τους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά μέτρα που αφορούν την ενέργεια και συγκεκριμένα το ηλεκτρικό ρεύμα.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει συναντίληψη σε δύο κομβικά αγροτικά ζητήματα. Το ένα αφορά την κοινή αγροτική πολιτική, την διαπραγμάτευση και τι μπορεί να κερδίσει η χώρα ειδικά στο θέμα της αγρανάπαυσης και το άλλο αφορά το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, ειδικά για το γάλα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που η κυβέρνηση το βάζει συχνά στο τραπέζι αναφερόμενη συχνά στους ελέγχους που έχουν εντατικοποιηθεί ειδικά από τις αρχές του χρόνου.
Τα αιτήματα των αγροτών
Την ίδια ώρα, οι αγρότες προετοιμάζονται για την συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα. Κατά τη σύσκεψη των αγροτικών σωματείων στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή, αποφασίστηκε η στελέχωση της 15μελους επιτροπής που θα αποτελείται από 6 αγρότες από τον Έβρο και τη Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 2 από την Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο, η οποία θα βρεθεί ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες. Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις δε φαίνεται να σταματούν με συμβολικό κλείσιμο δρόμων, χωρίς όμως να υπάρχει κλιμάκωση.
Ήδη με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό έχουν κάνει γνωστά τα αιτήματά τους όπως αυτά αποφασίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης, στη Νίκαια.
Πιο αναλυτικά αναφέρουν:
«Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
- Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.