Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη με καυγάδες στον ΣΥΡΙΖΑ - Όλοι οι διάλογοι
Μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τις βολές μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας να μην έχουν τέλος. Γύρω στις 12.30, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση της πρότασης Κασσελάκη για διεξαγωγή συνεδρίου από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου και Κεντρικής Επιτροπής στις 11 και 12 Νοεμβρίου. 20 μέλη ψήφισαν υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά. Παράλληλα, η πρόταση Κασσελάκη προέβλεπε τη διεξαγωγή 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων από τον Νοέμβρη έως τον Ιανουάριο.
Η «μάχη» της ψηφοφορίας
Κατά πληροφορίες, την εισήγησης καταψήφισαν τα μέλη της Ομπρέλας (Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης), που είχαν καταθέσει νωρίτερα κείμενο σκληρής κριτικής εναντίον της νέας ηγεσίας, προκρίνοντας τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον Νοέμβριο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στο λευκό φαίνεται πως τοποθετήθηκαν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Νίκος Μπίστης, η Θεανώ Φωτίου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Γραμματέας της Νεολαίας Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Στην ψηφοφορία απουσίαζαν οι Γιάννης Ραγκούσης, και Στέφανος Τζουμάκας, οι οποίοι ωστόσο, φέρεται πως ήταν απολύτως αντίθετοι στην εισήγηση Κασσελάκη, όπως επίσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Η πρόταση Ηλιόπουλου για συνέδριο τον Γενάρη
Τροπολογία κατέθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος που προέβλεπε τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Ιανουάριο, η οποία δεν έγινε δεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη «ενιαία πρόταση» περιλάμβανε άλλες 3 τροπολογίες επί της ουσίας. Αναφερόταν στην αποδοκιμασία των στελεχών που συντάχθηκαν με δεξιούς υποψηφίους, στην πολιτική παραδοχή ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στη στρατηγική του κόμματος στην οικονομία με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Βέβαια, οι πληροφορίες λένε ότι αρχικά, ο Στέφανος Κασσελάκης συμφώνησε, ωστόσο διατυπώθηκαν ενστάσεις και διαφωνίες από άλλα μέλη της ΠΓ για διαφορετικούς λόγους και όχι σε όλα τα ζητήματα.
Τέλος τα σενάρια σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές
Κατά την εισήγησή του, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξέκοψε κάθε σενάριο συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες Ευρωεκλογές, χωρίς να αποκλείει βέβαια τις συνεργασίες στα κινήματα, στα επιμελητήρια, στους φορείς και τη Βουλή, όπου αυτό είναι εφικτό. Στο ίδιο φόντο, μίλησε για αυτοδύναμη προοδευτική κυβέρνηση και αυτοδύναμη σύγχρονη αριστερά που θα ρίχνει το βάρος της στην κοινωνία.
Βολές Αχτσιόγλου για ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ
Το «μπλοκ» Αχτσιόγλου άσκησε σκληρή κριτική στη νέα ηγεσία κάνοντας μεταξύ άλλων ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών αλλά και στη στάση του κόμματος στην Παλαιστίνη. Πηγές αναφέρουν ότι, η ίδια η Ε. Αχτσιόγλου, η οποία σημειωτέον δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια περιμένοντας τη σύγκλιση των οργάνων, χαρακτήρισε «ανήκουστη» τη θέση πως το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και τη μείωση των ανισοτήτων. Είπε δε, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση μισθών και μεγαλύτερη αναδιανομή δια της φορολογίας, ενώ υποστήριξε ότι η συμμετοχή του εργαζόμενου στο επιχειρηματικό ρίσκο είναι αλλοίωση του πυρήνα της μισθωτής εργασίας και της σύγχρονης αριστεράς.
Η κόντρα Πολάκη-Ομπρέλας
Μεγάλος καυγάς ξέσπασε μεταξύ του Παύλου Πολάκη και των Πάνου Σκουρλέτη, Ανδρέα Ξανθού και Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρεται να άσκησε κριτική στους προηγούμενους Τομεάρχες για το γεγονός ότι δεν ανέδειξαν όσο θα έπρεπε τις λίστες των εταιρειών που λαμβάνουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του κόμματος στην πανδημία. Η τοποθέτηση Πολάκη προκάλεσε την έκρηξη των στελεχών της Ομπρέλας, που τον κατηγόρησαν ότι κάθε φορά που έβγαιναν στα κανάλια απολογούνταν για τις δηλώσεις του. Μάλιστα, στην αίθουσα ακούστηκε ότι «εξαιτίας του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες και τώρα έρχεται εδώ και παριστάνει τον τιμητή». Για λίγα λεπτά επικράτησε πανδαιμόνιο. Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις χαρακτηρίζοντας τον «χορηγό του Μητσοτάκη».
Πυρά Παππά κατά της μειοψηφίας
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μην συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε» ανέφερε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν «βιαστικές και άδικες». Με αιχμηρό τρόπο, ανέφερε ότι αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής Προέδρου από τη βάση να τεθεί, ενώ αναφορικά με τη φυσιογνωμία του κόμματος υποστήριξε ότι η διακήρυξη είναι σαφής ως προς τον προσδιορισμό της. Για το συνέδριο, υπογράμμισε ότι ο οδικός χάρτης είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης.
Το «κατηγορώ» Τσακαλώτου και η ενότητα
Αν δεν βρεθούν οι λόγοι που τραυμάτισαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από τις εκλογικές ήττες, η ενότητα δεν θα έρθει ανέφερε ο Ε. Τσακαλώτος. Κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι θέλει να επιβληθεί στη μειοψηφία με όρους νικητή-ηττημένου. Μίλησε ακόμη, για ανθρωποφαγικές επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα και κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι προεκλογικά με δηλώσεις του δεν υπηρέτησε την ενότητα. Τα πυρά του έστρεψε και εναντίον των κεντρικών -και όχι μόνο- στελεχών που στήριξαν τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρος λέγοντας ότι έκαναν «έναν απαράδεκτο πόλεμο ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες». Χαρακτήρισε δε λάθος ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν τοποθετήθηκε για όσα ειπώθηκαν. Καταληκτικά, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ενότητα «θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες» και θα φανεί εάν η υπόθεση της αριστεράς «έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ».
Οι αιχμές Ραγκούση και ο Μιτεράν
Επικριτικός για τις κινήσεις Κασσελάκη ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης. Συμφωνώντας με την δήλωσή του πως «δεν κέρδισε η ΝΔ, εμείς χάσαμε», είπε ότι η διαπίστωση ισχύει όχι μόνο για τις βουλευτικές αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πως «η πολιτική είναι σε τελική ανάλυση η μάχη των συμβόλων όπως έχει πει ο Φρανσουά Μιτεράν» για να προσθέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε «διότι όχι μόνο ζουν, αλλά και βασιλεύουν πλέον, συγκεκριμένοι λόγοι-σύμβολα» που απομάκρυναν χιλιάδες ψηφοφόρους της διεύρυνσης, του προοδευτικού κέντρου, αλλά και της αριστεράς. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η ηγεσία άλλαξε λόγω της εκλογικής πτώσης και όχι για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους, ούτε για λόγους υποκειμενικής επάρκειας και ηγετικής πληρότητας του Αλέξη Τσίπρα, ούτε όμως και για λόγους ενότητας ή κομματικής νομιμοποίησής του από τη βάση, υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην Πρωθυπουργός «είχε εκλεγεί με 99% κι όχι με 56%».
Η εμφάνιση Τζανακόπουλου και η συγνώμη στο Ρήγα
Τον λόγο πήρε μετά από αρκετό καιρό ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τον Πάνο Ρήγο για το περιστατικό που έλαβε χώρα το βράδυ των βουλευτικών εκλογών. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι εξήρε τον πορεία και την συμμετοχή του στην αριστερά και στο κόμμα με τον Πάνο Ρήγα να χαρακτηρίζει γενναία τη στάση του, ζητώντας να μην υπάρξει συνέχεια του θέματος στην Επιτροπή δεοντολογίας. Την ίδια ώρα, ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα φέρεται να μην άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση Κασσελάκη στον ΣΕΒ λέγοντας ότι το κεφάλαιο δεν είναι εργαλείο ευημερίας, αλλά σχέση εκμετάλλευσης. Μάλιστα, φαίνεται να υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη θέση κινείται πέραν ακόμη και του λεγόμενου «τρίτου δρόμου» των Μπλερ και Σρέντερ.
Παραιτήσεις ζήτησε ο Λάμπρου, κριτική και από Τεμπονέρα
Την παραίτησή της Νίνας Κασιμάτη και της Έλενα Ακρίτα από τις θέσεις των Τομεαρχών φέρεται να ζήτησε το στέλεχος της Ομπρέλας Πάνος Λάμπρου, ασκώντας κριτική για τη στήριξή τους σε δεξιούς δημάρχους. Αιχμηρή πάντως, ήταν κατά την ομιλία της και η Αννέτα Καββαδία η οποία δήλωσε ότι «το τανγκό χρειάζεται δύο, σε ότι αφορά την ενότητα. Και αυτή δεν διασφαλίζεται με ρητορική περί ‘’αριστερόμετρων’’ και ‘’ξινίλας’’». Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας αναφέρθηκε στο «κακό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών», μίλησε για κρίση ταυτότητας του κόμματος, ενώ άφησε αιχμές για «αρχηγισμό».