Στα δύο η ακαδημαϊκή κοινότητα για τα μη κρατικά ΑΕΙ - Οι υπέρ και οι κατά
Μοιρασμένη είναι η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα όσον αφορά στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, όπως φάνηκε κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία κλήθηκαν οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς προκειμένου να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου Πιερρακάκη.
Θετικά διάκεινται τόσο ο σύλλογος φοιτητών Νομικής Κομοτηνής, όσο και ο ΣΕΒ, η ένωση των επιμελητηρίων, το οικονομικό επιμελητήριο, αλλά και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Δημοκρίτειο Θράκης, ενώ στον αντίποδα, κατά του νομοσχεδίου τάσσονται ο σύλλογος φοιτητών Ιατρικής, η ΠΟΣΔΕΠ, το εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών.
Ειδικότερα, στο μπλοκ του «ναι» εμφανίστηκε ο Γιώργος Σταυρόπουλος από τον Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής Θράκης, ο οποίος ανέφερε πως «χαιρετίζουμε το νομοσχέδιο», τασσόμενος υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Θετική και η Ντόρα Οικονόμου, εκ μέρους του ΣΕΒ, μιλώντας για «ξεκάθαρα θετική εξέλιξη την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», λέγοντας ότι «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον συγχρονισμό της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο».
Χαιρέτισαν τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, όπως ανέφεραν, ο Φώτης Πάρης, πρύτανης του Δημοκρίτειου και ο Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, πρόεδρος του ΕΑΠ αντίστοιχα. Την άποψη ότι υπό αυστηρές προϋποθέσεις η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, συνιστά «μεταρρύθμιση που θα έχει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία», εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Από την άλλη, ο Αλέξανδρος Θεολόγος, αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. «Εμείς που μπήκαμε με 19.000 μόρια, βλέπουμε ότι με το νομοσχέδιο θα γίνονται γιατροί, όσοι έχουν να πληρώσουν 19.000 ευρώ το χρόνο στα δίδακτρα», όπως ανέφερε ο νεαρός φοιτητής.
Τη ριζική αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Γιάννης Σεϊμένης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ Δημήτρης Λαμπράκης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκη Χρονοπούλου και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού, Βαγγέλης Καραγκούνης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ζήτησε η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων να περάσει μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16. «Τέτοια ζητήματα αμφίβολης και αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας, απαιτούν καθαρές λύσεις, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής Βουλής», όπως ανέφερε.
Εντωμεταξύ, ένταση προκλήθηκε στην εξεταστική μεταξύ του προεδρείου και του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την επιλογή των φορέων που κλήθηκαν, όταν ο Διονύσης Καλαματιανός κατήγγειλε πως οι φοιτητικοί σύλλογοι ήρθαν στη Βουλή μόνο μετά από πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μας πιέζετε, είναι εξάλλου βαρύ και το ποσοστό σας…», σχολίασε ο Χρήστος Κέλλας πρόεδρος της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ανακαλέστε τώρα. Είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση», ανέφερε η Έλενα Ακρίτα, ενώ και ο Διονύσης Καλαματιανός του ζήτησε να ανακαλέσει, καταγγέλλοντας πως ειρωνεύτηκε το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κόντρα στο θεσμικό του ρόλο ως προέδρου της επιτροπής.