St Patrick's Day: Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος - Πώς συνδέεται με το πράσινο χρώμα
Ο Άγιος Πατρίκιος συνδέεται άρρηκτα με την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία και αποτελεί κεντρική μορφή στην ιρλανδική πολιτιστική ταυτότητα.
Κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου ο κόσμος βάφεται στα πράσινα και τιμά τον Άγιο Πατρίκιο.

Η γιορτή αυτή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες της Ιρλανδίας, αλλά πλέον έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Μια γιορτή γεμάτη τριφύλλια, χρώμα, χορό, μπύρα και μουσική, που ξεπερνά τα σύνορα της γενέτειράς της.
Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Πατρίκιο, του σημαντικότερου προστάτη αγίου της Ιρλανδίας, ο οποίος έζησε περίπου από το 385 έως το 461 μ.Χ. Ο Άγιος Πατρίκιος συνδέεται άρρηκτα με την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία και αποτελεί κεντρική μορφή στην ιρλανδική πολιτιστική ταυτότητα.

Η ημέρα του Αγίου Πατρικίου είναι αργίας στη Βόρεια Ιρλανδία, στην Καναδική επαρχία της Νέας Γης και Λαμπραντόρ. Γιορτάζεται γενικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες.
Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος
Ο Άγιος Πατρίκιος της Ιρλανδίας (Naomh Pádraig) ήταν χριστιανός ιεραπόστολος και επίσκοπος. Θεωρείται ο προστάτης Άγιος και φωτιστής της Ιρλανδίας, μαζί με την Αγία Μπρίγκιντα του Κιλντέρ και τον Άγιο Κολουμβανό, επονομαζόμενος «Σούκατ». Άσκησε τα ιεραποστολικά και επισκοπικά του καθήκοντα περί το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα.
Γεννήθηκε στα τέλη της ρωμαϊκής κυριαρχίας επί της Βρετανίας. Ο τόπος γέννησής του δεν είναι εξακριβωμένος. Σύμφωνα με παραδόσεις γεννήθηκε είτε στην Αγγλία (Γκλαννοβέντα ή Μπίρντοσγουολντ ή κοντά στο Καρλάιλ) είτε στη Σκωτία (στο Κιλπάτρικ, σύμφωνα με την Καθολική Εγκυκλοπαίδεια) από πατέρα Ρωμαίο άποικο με το όνομα Καλπόρνιος (Calpornius). Σε νεαρή ηλικία απήχθη από πειρατές στο Άντριμ της Ιρλανδίας όπου και εργάσθηκε επί 6 χρόνια ως αγρότης του εκεί ευπατρίδη Μίλιουκ. Δραπετεύοντας αργότερα στη Γαλλία έγινε μαθητής του Αγίου Μαρτίνου της Τουρ και το 432 μ.Χ. χειροτονήθηκε επίσκοπος με το όνομα Πατρίκιος. Τότε στάλθηκε από την Αγία Έδρα στην Ιρλανδία προκειμένου να καταπολεμήσει την αίρεση των Πελαγιανών (οπαδών του θεολόγου Πελαγίου), αλλά και για την περαιτέρω διάδοση του Χριστιανισμού. Παρέμεινε εκεί για πολλά χρόνια ως επίσκοπος της Αρμάχ, ζώντας υποδειγματικό βίο και λατρευόμενος από το πνευματικό του ποίμνιο.

Έχουν διασωθεί δυο επιστολές του, καθώς και μεταγενέστερες αγιογραφίες από τον 7ο αιώνα και μετά. Αν και δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το χρόνο της δράσης του, σύμφωνα με κάποιες πηγές ο Άγιος Πατρίκιος έζησε μεταξύ των ετών 373 και 493, ενώ κατά άλλες δίδαξε το Χριστιανισμό στη Βόρειο Ιρλανδία από το 433 μέχρι και το θάνατό του, πιθανώς το 460.
Ο Άγιος Πατρίκιος Ιρλανδίας θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη, την Καθολική, τη Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία, ενώ η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου, όπου ιδιαίτερα στην Ιρλανδία πραγματοποιούνται πάνδημες και μεγαλοπρεπείς τελετές.
Πώς συνδέεται με το πράσινο χρώμα

Ένα χρώμα χαρακτηρίζει και κυριαρχεί σε αυτή τη γιορτή: το πράσινο.
Πώς σχετίζεται όμως με τον Άγιο Πατρίκιο; Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για αυτό.
Αρχικά, οι Ιρλανδοί δεν φορούσαν πράσινο την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, αλλά μπλε, το χρώμα που είχαν οι ιρλανδικές σημαίες την περίοδο που η χώρα βρισκόταν υπό την κατοχή των Βρετανών, οι οποίοι πολεμούσαν εναντίον της Society of United Irishmen, της οποίας η σημαία ήταν πράσινη. Το 1921, μόλις τελείωσε η βρετανική κατοχή, η Ιρλανδία αποφάσισε να αποβάλει το μπλε χρώμα και να υιοθετήσει το πράσινο ως σύμβολο του έθνους.

Η χώρα συνδέθηκε περαιτέρω με το πράσινο χρώμα από το ποίημα «When Erin First Rose» (1795), του συνιδρυτή της Society of United Irishmen, William Drennan, στο οποίο αποκαλεί την Ιρλανδία «The Emerald Isle» δηλαδή το «το Σμαραγδένιο Νησί», λόγω των καταπράσινων τοπίων της. Άλλοι λένε πως η πράσινη ενδυμασία συνδέεται με το τριφύλλι, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση χρησιμοποιούσε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει το δόγμα της Αγίας Τριάδας στους Ιρλανδούς.
Όπως και να ‘χει, το τριφύλλι και το πράσινο χρώμα έχουν γίνει αναπόσπαστα στοιχεία της εορτής, με τους ανθρώπους να τα φορούν σε ενδύματα και αξεσουάρ ως ένδειξη τιμής στον Άγιο και στην ιρλανδική κληρονομιά.
Φωτ. Reuters