Άνω κάτω η Βουλή με Σπαρτιάτες: Στο εκλογοδικείο για έδρες - χρηματοδότηση
Όργιο σεναριολογίας για το τι μέλλει γενέσθαι με τις βουλευτικές έδρες των Σπαρτιατών πυροδοτεί η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τους για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.
Μπορεί ο κύβος σε δικαστικό επίπεδο να ερρίφθη με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, πλην όμως ο δρόμος για την απομάκρυνσή τους από τη Βουλή είναι μακρύς, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, πολλώ μάλλον τελεσίδικη.
Κι αυτό διότι, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, μόνο μια απόφαση, είτε από την ποινική Δικαιοσύνη είτε από το εκλογοδικείο, θα επηρεάσει την κοινοβουλευτική τους παρουσία. Στην πραγματικότητα, όλες οι κεραίες στρέφονται στην επικείμενη απόφαση του εκλογοδικείου για τη νομιμότητα ή μη της εισόδου τους στη Βουλή, καθώς ήδη έχουν εκδικαστεί οι σχετικές προσφυγές και έτσι αυτή προσδιορίζεται χρονικά στα τέλη Ιουνίου.
Πρώτα η ανακήρυξη των κομμάτων και μετά η απόφαση του εκλογοδικείου
Αυτό σημαίνει στην πράξη πως το εκλογοδικείο δε θα επηρεάσει την ανακήρυξη από τον Άρειο Πάγο των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, καθώς η απόφαση για το ποια κόμματα «κόβονται» θα έχει προηγηθεί εκείνης του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου.
Συνταγματολόγοι, ποινικοί και εκλογολόγοι πάντως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Το εκλογοδικείο είναι εκείνο που ενδεχομένως θα τους κηρύξει έκπτωτους. Είναι ενδεικτικό πως, μιλώντας στο Action24, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, εκτίμησε πως η ποινική διαδικασία είναι ανεξάρτητη και δεν επηρεάζει νομικά την απόφαση του εκλογοδικείου. Όπως πρόσθεσε, η άσκηση ποινικής δίωξης δεν μπορεί να επιφέρει τίποτα περισσότερο παρά τις ποινικές κυρώσεις κατά των προσώπων.
Τα τρια σενάρια για τις έδρες
Σε αυτό το φόντο, η σεναριολογία για τις έδρες των «11» φουντώνει, με το, κατά κοινή ομολογία, επικρατέστερο σενάριο να είναι η αναδιανομή τους, οποία και θα βρει την Νέα Δημοκρατία κερδισμένη κατά πέντε έδρες, ενώ ενισχυμένη θα δουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη, αναλογικά, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, ουδείς αποκλείει από το δημόσιο διάλογο το ενδεχόμενο της διεξαγωγής των αναπληρωματικών εκλογών, παρόλο που θεωρείται λιγότερο πιθανό, καθώς η εκ νέου προσφυγή στην κάλπη θα αφορούσε εννιά περιφέρειες της χώρας, που αναδεικνύουν περισσότερους από τους μισούς βουλευτές, εκτός του επικρατείας. Ένα τρίτο σενάριο θέλει τις έδρες τους να καταλαμβάνονται από τους επιλαχόντες των υποψηφίων των Σπαρτιατών.
Τα διαλυτικά φαινόμενα και η… αγκαλιά του προέδρου
Ελάχιστες ώρες αφότου έγινε γνωστή η παραγγελία της Γεωργίας Αδειλίνη, οι Σπαρτιάτες άρχισαν να διαλύονται στα εξ ων συνετέθη. Την αρχή έκανε ο Γιώργος Μανούσος και ακολούθησε ο Γιάννης Δημητροκάλλης.
Αμφότεροι έστειλαν επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο του Σώματος, εκτοξεύοντας πύρινα βέλη στον επικεφαλής τους για συκοφαντίες και ψεύδη. Ο πρόεδρος Βασίλης Στίγκας πάντως πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, συνδέοντας τη δικαστική εξέλιξη με την… επικαιρότητα, ενώ η δήλωσή του στα μίντια είχε και αυξημένη δόση ενωτικών μηνυμάτων προς τους εναπομείναντες βουλευτές του, καθώς υποστήριξε πως οι αγκάλες του παραμένουν ανοιχτές για όλους.
Στόχος του είναι βεβαίως να αποθαρρύνει τις φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα του, καθώς μετά από τιςδυο ανεξαρτητοποιήσεις των Μανούσου και Δημητροκάλλη, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών σε οριστική διάλυση και τον Βασίλη Στίγκα να μένει μόνος, αρχηγός δίχως κόμμα. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή η ΚΟ αριθμεί συνολικώς οκτώ μέλη, ενώ τέσσερις είναι εκείνοι που έχουν ήδη κατέβει από το τρένο.
Εάν ο αριθμός τους μειωθεί σε λιγότερους από πέντε βουλευτές, τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα διαλύεται αυτομάτως. Το παραπάνω σενάριο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, καθώς άπαντες πνέουν μένεα κατά του προέδρου - εξάλλου οι αρχικές του καταγγελίες περί greek mafia και επαφών με τις φυλακές Δομοκού πυροδότησαν τη δικαστική έρευνα - ενώ βουλευτής διαμήνυε στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια πως βρίσκεται ένα βήμα πριν παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα!
Και με τη χρηματοδότηση, τι;
Όσον αφορά δε στο ενδεχόμενο της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης, ο Κανονισμός της Βουλής δεν καταλαμβάνει τους Σπαρτιάτες καθώς αφενός δεν έχει σταλεί φάκελος από τη Δικαιοσύνη συνολικώς για το κόμμα και αφετέρου η υπάρχουσα διάταξη παραπέμπει σε νόμο ο οποίος αναφέρεται μόνο σε εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση και όχι στο αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων. Δεν αποκλείεται σε κάθε περίπτωση να υπάρξει σε δεύτερο χρόνο σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, όπως είχε γίνει και με την Χρυσή Αυγή.