Σπάνιο είδος μέδουσας ερευνούν οι επιστήμονες: Εφιστούν προσοχή με το δηλητήριο
Επιστήμονες που μελετούν τη ζωή στα πιο βαθιά σημεία των ωκεανών, είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος μέδουσας, η προηγούμενη καταγραφή της οποίας μετρά σχεδόν 22 χρόνια!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Mirror, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μέδουσα έχει διάμετρο 10 εκατοστών και έναν κόκκινο σταυρό στο κέντρο της. Ονομάζεται Santjordia pagesi και μπορεί να βρεθεί μονάχα στην Καλντέρα Sumisu στα νησιά Ogasawara, νότια στο Τόκιο.
Η ομάδα πιστεύει ότι το έντονο κόκκινο χρώμα του στομάχου βοηθά στην απόκρυψη της τροφής της μέδουσας από τα αρπακτικά. Μεγάλο μέρος της διατροφής τους είναι βιοφωτεινοί οργανισμοί που λάμπουν στα βαθιά σκοτεινά νερά - η ύπαρξη μιας κόκκινης κοιλιάς νεκρώνει τη λάμψη, προστατεύοντας τη μέδουσα αφού έχει καταναλώσει το γεύμα της.
Οι επιστήμονες το 2002 είχαν εντοπίσει μια τέτοια μέδουσα σε μια τοποθεσία που είναι προσβάσιμη μόνο από αποστολές με ειδικό εξοπλισμό κατάδυσης. Γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα του να βρεθούν πολύ περισσότερες σε μελλοντικές έρευνες.
Ο André Morandini, καθηγητής ζωολογίας στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο και διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Βιολογίας, είπε ότι «το είδος είναι πολύ διαφορετικό από όλες τις μέδουσες βαθέων υδάτων που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Είναι σχετικά μικρό, ενώ άλλες σε τέτοιου είδους περιβάλλον είναι πολύ μεγαλύτερες. Το έντονο κόκκινο χρώμα του στομάχου της πιθανότατα έχει να κάνει με την τροφή της».
Μάλιστα, ομάδες ερευνητών συνιστούν στον κόσμο ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες μέδουσες μπορεί να έχουν δηλητήριο, το οποίο διαφέρει σε σχέση με εκείνο που έχουν άλλες μέδουσες.