Σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε Αγγλία, Καναδά και Ρωσία
Στους καιρούς που ζούμε έχει γίνει... κάτι φυσιολογικό το να βιώνουμε σε καθημερινή βάση σε όλο τον κόσμο φυσικές καταστροφές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τι έχει γίνει με τον καύσωνα στην Αμερική, αλλά και την Βρετανία, η οποία έχει τεράστια προβλήματα με τις βροχές.
Λονδίνο
https://youtu.be/cyds74QJ1rU
Έκλεισαν σταθμοί του Μετρό, ενώ οδηγοί εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους σε πλημμυρισμένους δρόμους. Ακόμα και οι συνηθισμένοι στις έντονες βροχοπτώσεις Άγγλοι έμειναν άφωνοι με τη σφοδρότητα των τοπικών καταιγίδων που εκδηλώθηκαν εχθές το απόγευμα στο Λονδίνο, αφήνοντας πίσω τους ένα «μονοπάτι καταστροφής» στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.
Σύμφωνα με την Daily Mail, αρκετοί κεντρικοί δρόμοι του Λονδίνου πλημμύρισαν εχτές, και σωστικά συνεργεία συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων, ενώ εξαιτίας της ξαφνικής κακοκαιρίας έκλεισαν και κάποιοι σταθμοί του Μετρό. Ο Portobello Road μετατράπηκε σε ποτάμι μετά από την σφοδρή καταιγίδα που διήρκεσε περίπου 90 λεπτά. Στο Raynes Park του Νότιου Λονδίνου, αυτοκίνητα εγκαταλείφθηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους όπου το νερό έφτανε σε ύψος τα 60 εκατοστά.
Εκτός από το χάος που προκλήθηκε στις συγκοινωνίες, αρκετά σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Κάποιες άλλες περιοχές που επλήγησαν σοβαρά ήταν το Turnpike Lane στα βόρεια της βρετανικής πρωτεύουσας, αλλά και το Τσέλσι, όπου οι Αρχές υποχρεώθηκαν να κλείσουν τον σταθμό του μετρό, αφού τα σκαλιά του μετατράπηκαν σε «χείμαρρο».
Η Πυροσβεστική του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι έλαβε περισσότερες από 1.000 κλήσεις σε σχέση με την κακοκαιρία και ενθάρρυνε τον κόσμο να επικοινωνεί «μόνο αν πρόκειται για επείγουσα ανάγκη».
https://youtu.be/0VDAANJGuaY
«Ζητάμε από τον κόσμο να μην επιχειρήσει να οδηγήσει ή να διασχίσει πλημμυρισμένους δρόμους. Το νερό μπορεί να είναι μολυσμένο και τα αυτοκίνητα μπορεί να παρασυρθούν. Επίσης ζητάμε να έχετε το νου σας για ειδοποιήσεις σχετικά με την περιοχή σας και να ελέγξετε αν κάποιος γείτονάς σας χρειάζεται βοήθεια», ανέφερε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Καναδάς
Ο καύσωνας προκάλεσε τον θάνατο σε 1 δις θαλάσσια πλάσματα του Ειρηνικού ωκεανού. Περίπου 1 δισεκατομμύριο θαλάσσια όντα βρήκαν ακαριαίο θάνατο κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που έπληξε τις Δυτικές ακτές του Ειρηνικού ωκεανού Οι ακτές της παραλίας «Κιτσιλάνο» στο Βανκούβερ του Καναδά, έχουν γεμίσει με δεκάδες χιλιάδες νεκρά θαλασσινά όντα – μαλάκια, μύδια, αστερίες και σαλιγκάρια – που ξεβράστηκαν στις ακτές μετά τις θερμοκρασίες-ρεκόρ που καταγράφηκαν στην περιοχή. Ο υδράργυρος έφτασε στους 49,6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την υπηρεσία καιρού του Καναδά, περίπου 155 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ.
Ο Chris Harley, ένας θαλάσσιος βιολόγος του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, έμεινε «έκπληκτος» μπροστά στην εικόνα των νεκρών ζώων. Μάλιστα, εκτιμά ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο θαλάσσια ζώα κατά μήκος της ακτής της θάλασσας Salish – που εκτείνεται από τη Βρετανική Κολομβία μέχρι την Ουάσιγκτον – ενδεχομένως να μην άντεξαν στις υψηλές θερμοκρασίες και να πέθαναν . «Τα παλιρροιακά ζώα όπως τα μύδια, μπορούν να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Όμως, κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα, υπολογίζεται πως παγιδεύτηκαν στην ξηρά για περισσότερο από 6 ώρες. Ένα μύδι στην ακτή κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να ξεχνάς ένα μικρό παιδί στο αυτοκίνητο , μια καυτή ημέρα», δήλωσε ο Harley στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC. «Για τρεις ημέρες βρίσκονταν στο έλεος του κλίματος. , υπήρχες τόση ζέστη που τα μύδια, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα».
https://youtu.be/ccMUWQ1pEqw
Μόσχα
Κάτοικοι της Ρωσίας μεταβαίνουν στις λίμνες για να... κρυώσουν μιας και ένα κύμα καύσωνα σαρώνει τη δυτική Ρωσία, οδηγώντας τις θερμοκρασίες στη Μόσχα σε επίπεδα ρεκόρ. Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας της πρωτεύουσας προβλέπονται στους 30-35 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες και θα μπορούσαν να σπάσουν τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ σε τρεις ημέρες αυτής της εβδομάδας που έχουν ανέλθει από το 1936, 1951 και 2010, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της RIA.
Στη δυτική πόλη του Pskov, κοντά στα σύνορα με την Εσθονία, μια παραλία δίπλα στη λίμνη ήταν γεμάτη το Σαββατοκύριακο με οικογένειες που προσπαθούσαν να κρυώσουν στην καταπιεστική ζέστη. “Οι άνθρωποι υποφέρουν, απλά υποφέρουν! Περιμένουν μέχρι το βράδυ για το τέλος της εργάσιμης ημέρας και στη συνέχεια κατευθύνονται κατευθείαν για τη λίμνη”, δήλωσε ο Iskak, κάτοικος που δεν έδωσε το επώνυμό του.
https://youtu.be/IcIH_Tk-uaU
Τα παιδιά παίζουν με ψεκασμένο νερό κατά τη διάρκεια μιας καυτής θερινής ημέρας στο ζωολογικό κήπο της Μόσχας, στη Μόσχα, Ρωσία, 12 Ιουλίου 2021. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ / Τατιάνα Μακεγιέβα
Τον περασμένο μήνα, η θερμοκρασία του αέρα στη Μόσχα έφτασε τους 34,8C (94,64 βαθμούς Φαρενάιτ), το πιο ζεστό που καταγράφηκε τον μήνα Ιούνιο σε 142 χρόνια παρακολούθησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο Πάβελ Κωνσταντίνοφ, μετεωρολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, δήλωσε ότι το κύμα καύσωνα προκλήθηκε από έναν “αντικυκλωνικό αποκλεισμό” που είχε μετακινηθεί από τη Σκανδιναβία.
Ο ίδιος ανέφερε στο Reuters
“Η αύξηση της συχνότητας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και ιδίως των θερμικών κυμάτων συνοδεύει αναπόφευκτα την υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι ήδη σαφές ότι θα συμβούν όλο και πιο συχνά και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτά όχι τόσο εξαιρετικά σπάνια γεγονότα όσο στο παρελθόν, αλλά ως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές της Ρωσίας“.