Σουβλάκι στα 4 ευρώ: Καλπάζει ανεξέλεγκτα η τιμή στο παραδοσιακό γρήγορο φαγητό των Ελλήνων [vid]
Πετάνε οι τιμές για το αγαπημένο «fast food» των Ελλήνων αφού πλέον για μία πίτα γύρο και μία πίτα με σουβλάκι οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν κοντά στα 4 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες του κλάδου ανησυχούν με την έλλειψη και την ακρίβεια των πρώτων υλών με πρωταγωνιστή το ηλιέλαιο. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα, η τιμή στο σουβλάκι μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5 ευρώ.
Μιλώντας στο OPEN ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, δήλωσε ότι υπάρχει γκρίνια των πελατών οι οποίοι φαίνεται όπως είπε να μην έχουν ενημερωθεί για τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Αγοράζαμε το ηλιέλαιο στα 1,4ο ευρώ το κιλό τον Φλεβάρη και τώρα έχει πάει στα 3,40 τόνισε. Τα κρέατα συγκριτικά με τον Γενάρη έχουν πάρει πάνω 35% αλλά το πιο βαρύ για μας είναι το κόστος της ενέργεια αφού για αέριο πληρώναμε 1.100 και τώρα 3.000 ενώ για ΔΕΗ δίναμε 3.000 και τώρα 7.800.
Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές αλλά οι πελάτες έχουν μειώσει την κατανάλωση και φοβάμαι και για τις θέσεις εργασίας. Η συχνότητα των πελατών από 3 φορές την εβδομάδα έχει πάει 1 και ο μέσος λογαριασμός από τα 11 ευρώ στα 8,5 ανά καλάθι.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, σε παραδοσιακό κατάστημα το πιτόγυρο έφτασε τα 3,90 ευρώ. «Στη νότια Ελλάδα είναι πολύ πιο μικρά τα σαντουϊτσάκια, από τα δικά μας εδώ» ανέφερε ένας εργαζόμενος, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου, πως είναι πιο ακριβά τα σουβλάκια σε σχέση με την νότια Ελλάδα.
Στο ίδιο κατάστημα μια πίτα με σουβλάκι κοστίζει 3,50 ευρώ, αναφέρει το ρεπορτάζ.
«Μαγειρεύουμε σπίτι. Με 3,90 ευρώ που κοστίζει και με ένα πιτόγυρο δεν χορταίνουμε κιόλας» αναφέρουν οι πολίτες.
Το σουβλάκι με πίτα ή ψωμάκι πωλείται 3,60 ευρώ, όταν μόλις πριν από λίγους μήνες οι τιμή του ήταν 2,70 ευρώ. Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως η έλλειψη πρώτων υλών ανεβάζει τις τιμές και εκμηδενίζει το κέρδος. Περίπου 0,20-0,30 ευρώ είναι πιο φθηνά στα συνοικιακά ψητοπωλεία της δυτικής Θεσσαλονίκης.