Σουηδία: Προς νέα κυβέρνηση μειοψηφίας με δεξιό πρόσημο - Εκτός η Ακροδεξιά αλλά στηρίζει
Τα τρία κόμματα της σουηδικής δεξιάς συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, με την άνευ προηγουμένου υποστήριξη της ακροδεξιάς των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD) στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.
Ο Κρίστερσον, αρχηγός του σουηδικού συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών, κατέληξε σε συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, έπειτα από τη νίκη του δεξιού/ακροδεξιού μπλοκ στις εκλογές τον περασμένο μήνα.
Το μεγαλύτερο κόμμα από το μπλοκ αυτό, το ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας, δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά συμφώνησε να στηρίξει τον σχηματισμό της, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη φορά που το εθνικιστικό αντιμεταναστευτικό κόμμα θα έχει άμεση επιρροή στην πολιτική.
«Οι μετριοπαθείς (συντηρητικοί), οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι θα σχηματίσουν κυβέρνηση και θα συνεργαστούν με τους Δημοκράτες της Σουηδίας στη Βουλή», δήλωσε ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως ένα σχέδιο για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της Σουηδίας σε ηλεκτρική ενέργεια.
«Θα κατασκευαστούν νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες», δήλωσε η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Έμπα Μπους Θορ κατά την παρουσίαση της νέας ομάδας.
Τα τελευταία χρόνια το σκανδιναβικό βασίλειο έκλεισε έξι από τους 12 αντιδραστήρες του.
Αυτοί που εξακολουθούν να λειτουργούν παράγουν περίπου το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα στη χώρα.
Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Κρίστερσον, η εντολή που έδωσαν στην κυβέρνηση οι ψηφοφόροι σημαίνει ότι "η αλλαγή δεν είναι μόνο απαραίτητη, η αλλαγή είναι εφικτή και εμείς τα τέσσερα κόμματα μαζί μπορούμε να προσφέρουμε αυτή την αλλαγή".
Εκτός από την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, η νέα κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους και θα επιβάλει πλαφόν στα προνοιακά επιδόματα.
Έπειτα από οκτώ χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης, η δεξιά έχει και πάλι τον έλεγχο στη Σουηδία ύστερα από την άνευ προηγουμένου επαναπροσέγγιση με τους ακροδεξιούς Δημοκρατικούς της Σουηδίας (SD), μεγάλους νικητές των εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου με ποσοστό-ρεκόρ ψήφων 20,5%.
Με την υποστήριξη των Δημοκρατών της Σουηδίας ο Κρίστερσον είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για την κυβέρνησή του. Θα γίνει πρωθυπουργός εφόσον η πλειοψηφία του κοινοβουλίου δεν καταψηφίσει τον διορισμό του.
Ο Κρίστερσον πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλής Αντρέας Νόρλεν και όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου θα τον ενημερώσει ότι "είμαστε έτοιμοι να πάμε σε ψηφοφορία τη Δευτέρα και να σχηματίσουμε νέα κυβέρνηση. Θα είναι μια τρικομματική κυβέρνηση με τους μετριοπαθείς, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Αυτή η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τους Δημοκράτες της Σουηδίας".
Εάν ο πρόεδρος της Βουλής απαντήσει καταφατικά στη συμφωνία του Κρίστερσον, το κοινοβούλιο μπορεί να ψηφίσει για την προτεινόμενη κυβέρνηση τη Δευτέρα το νωρίτερο.
Ο άμεσος ρόλος που θα έχουν οι Δημοκράτες της Σουηδίας στις αποφάσεις επί της κυβερνητικής πολιτικής σηματοδοτεί μια τεράστια μετατόπιση της σουηδικής πολιτικής που πριν από μια δεκαετία θα ήταν αδιανόητη.
Τότε, κανένα κόμμα δεν θα δεχόταν να έχει την παραμικρή σχέση με τον αρχηγό τους, τον Τζίμι Άκεσον.
Αλλά το μήνυμά του ότι τα περισσότερα δεινά της Σουηδίας είναι αποτέλεσμα πολυετών γενναιόδωρων πολιτικών στο μεταναστευτικό και της αποτυχίας κοινωνικής ενσωμάτωσης "νέων Σουηδών" βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των ψηφοφόρων καθιστώντας αδύνατο για το δεξιό μπλοκ να κυβερνήσει χωρίς την υποστήριξη της ακροδεξιάς.
"Για εμάς τους Δημοκράτες της Σουηδίας...μια αλλαγή στην εξουσία θα πρέπει επίσης να σημαίνει μια μετατόπιση ως προς την πολιτική στο μεταναστευτικό και στην κοινωνική ενσωμάτωση", είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Άκεσον.
Η νέα κυβέρνηση θα καταστήσει δύσκολο για τους νέους μετανάστες να λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, ενώ η αστυνομία θα μπορεί να λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα απέναντι στις συμμορίες του εγκλήματος και οι ποινές για τα εγκλήματά τους θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας.