Σουδάν: Στιγμές αγωνίας για τους εγκλωβισμένους Έλληνες - Χωρίς ρεύμα και νερό τα νοσοκομεία

Σουδάν: Οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών ξέσπασαν το Σάββατο (15.04.2023) αρχικά στο Χαρτούμ και πλέον έχουν γενικευτεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ένωσης Σουδανών γιατρών, τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώνονται στη χώρα. [caption id="attachment_2093501" align="alignnone" width="1024"]
Φωτογραφία flash.gr[/caption] Oι 15 εγκλωβισμένοι Έλληνες στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Σουδάν ζουν στιγμές αγωνίας, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένοι. [caption id="attachment_2093502" align="alignnone" width="1024"]
H Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Σουδάν - Φωτογραφία flash.gr[/caption] «Είμαστε σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω ούτε τις πόρτες να ανοίξει. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε» ανέφερε στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα. Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών και τις ανάγκες που υπάρχουν τόνισε ότι «Δόξα τω Θεώ, έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα και σε νερό. Δεν έχει ρεύμα και νερό, χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μία ώρα την ημέρα, μιάμιση περίπου, για να μπορέσουμε να φορτίσουμε τα κινητά και να προμηθευτούμε νερό από τα φίλτρα γιατί δεν μπορούμε να προμηθευθούμε ούτε πετρέλαιο για να έχουμε τη γεννήτρια σε συνεχή λειτουργία. Είναι δύσκολη κατάσταση[…] Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα». Αναφερόμενος στην υγεία των δυο Ελλήνων τραυματιών είπε ότι «Είναι καλά. Είναι σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ και περιμένουν απλά το χειρουργείο διότι δεν μπορούν τα νοσοκομεία εξαιτίας της κατάστασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά από τα ιατρικά καταστήματα». Εντωμεταξύ, αποκαλυπτικό βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα του Πάσχα (17/04) από το εσωτερικό της ελληνόρθοδοξης Μητρόπολης στο Χαρτούμ, στην πρωτεύουσα του Σουδάν, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από αντιμαχόμενες παρατάξεις για την κατάληψη της εξουσίας.


Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ, μέσα από την εκκλησία, η Αλεξάνδρα Καλημέρη περιέγραψε χαμηλόφωνα την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν. «Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απ' έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω, γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΠΟΥ ανέφερε πως τουλάχιστον 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.126 τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, έχει καταγράψει θανάτους στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. από την Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι δύο Έλληνες βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση τους παραμένει δύσκολη. Και αυτό διότι μπορεί να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όμως δεν έχουν χειρουργηθεί διότι δεν μπορούν να μεταβούν εκεί οι γιατροί. Το μόνο που τους έχει γίνει είναι καθαρισμός από τα θραύσματα με τις οικογένειές τους να κάνουν έκκληση για βοήθεια.This is Sudan.
Old men cause trouble through their words or actions, which leads to war. But it's the youths that ends up fighting, to kill themselves. At this point, no one cares if you are a master degree holder, or PhD holder. Dreams and aspirations, washing down the drain. pic.twitter.com/d0KpdtvsjF — 99% OPPRESSED. (@PIDOMNIGERIA) April 16, 2023
Οι δυο Έλληνες τραυματίστηκαν το Μεγάλο Σάββατο όταν βγήκαν από την Μητρόπολη και μάλιστα μια από τις Ελληνίδες που έχουν εγκλωβιστεί έχει τραβήξει πλάνα από το σημείο.Sudan's army pounds paramilitary bases with air strikes in power struggle https://t.co/V1B6Ro3uNj pic.twitter.com/qwcF0ngk0h
— Reuters U.S. News (@ReutersUS) April 16, 2023
Χωρίς ρεύμα και νερό τα νοσοκομεία
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί ότι – όπως αναφέρει ο ΠΟΥ – νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη. Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων, τόνισε ο οργανισμός. Υπενθυμίζεται ότι ώρες αγωνίας περνούν οι Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι από το Μεγάλο Σάββατο (15.04.2023) στη Μητρόπολη του Χαρτούμ, μετά από την έναρξη των εχθροπραξιών στη χώρα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ακούγονται διαρκώς πυρά και εκρήξεις, καθώς οι μάχες διεξάγονται ακριβώς απ’ έξω από τη Μητρόπολη. Ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που διακατέχει τους πάντες, με μια Ελληνίδα να περιγράφει με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν λίγα μέτρα δίπλα της. Έχει ανοίξει την κάμερα του κινητού της και δείχνει πλάνα την ώρα που έξω υπάρχει καταιγισμός πυρών. «Αυτή η πόρτα οδηγεί έξω, αλλά εκεί είναι ο στρατός. Η κατάσταση είναι χάλια. Πρέπει να φύγω από το παράθυρο, αλλά δεν είναι ασφαλές», αναφέρει η Αλεξάνδρα Καλημέρη, δείχνοντας τα πλάνα μέσα από την Μητρόπολη. «Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Χτυπάνε και την πόρτα της Μητρόπολης. Αν ανοίξουμε την πόρτα ο κίνδυνος είναι… Γιατί η πόρτα οδηγεί στο σπίτι αυτών των δύο Ελλήνων που τραυματιστεί», τονίζει χαρακτηριστικά.ΥΠΕΞ: Βασικό μέλημα η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν
«Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ. Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.
Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση»
Ανακοίνωση Υπ. Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν
Διαβάστε ➡ https://t.co/xRY8ie1Vo5 pic.twitter.com/UfmHXvpiuF — Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 16, 2023