SOS από τον Δήμαρχο Σερίφου για τη λειψυδρία: Θεωρώ ότι θα έχουμε νερό για ένα δεκαπενθήμερο ακόμα
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τη σπατάλη νερού και ζητούν εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Την αγωνία του για το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί της Σερίφου εξέφρασε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά 90,1.
Ο κ. Ρεβίνθης τόνισε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι έντονο και εκτίμησε πως τα αποθέματα νερού επαρκούν μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Διάγουμε την πέμπτη χρονιά που δεν έβρεξε επαρκώς, απλά φέτος ήταν μια πάρα πολύ κακή χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων για τις Κυκλάδες γενικότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι πριν από τρία χρόνια είχε προτείνει τη διεξαγωγή μελέτης για την κατασκευή μόνιμης μονάδας αφαλάτωσης, η οποία θα μπορούσε να παρέχει 2.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, επιλύοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, η πρότασή του δεν είχε εισακουστεί τότε, λόγω των αντιδράσεων ορισμένων κατοίκων και των ανησυχιών της οικονομικής επιτροπής.
Η υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης, με δυναμικότητα 600 κυβικών μέτρων ημερησίως, θεωρείται προσωρινή λύση. Ο κ. Ρεβίνθης υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση προώθηση της κατασκευής μιας νέας, μεγαλύτερης μονάδας αφαλάτωσης, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού για το νησί στο μέλλον.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
Με αφορμή το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Σέριφος
Κ. ΡΕΒΙΝΘΗΣ: Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Θεωρώ ότι θα έχουμε νερό για ένα δεκαπενθήμερο ακόμα.
Κ. ΡΕΒΙΝΘΗΣ: Διάγουμε την πέμπτη χρονιά που δεν έβρεξε επαρκώς, απλά φέτος ήταν μια πάρα πολύ κακή χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων για τις Κυκλάδες γενικότερα. Είχα ζητήσει να γίνει μια μελέτη εδώ και μια τριετία για να μπορέσουμε να κάνουμε μια μονάδα αφαλάτωσης μόνιμη. Να έχουμε δηλαδή μια εγκατάσταση η οποία θα μας δίνει 2.000 κυβικά ημερησίως και άρα θα λύσουμε το πρόβλημά μας άπαξ και διαπαντός. Τότε δεν εισακούστηκε η εισήγησή μου, η οικονομική επιτροπή φοβήθηκε τις αντιδράσεις κάποιων κατοίκων και δεν προχώρησε το συγκεκριμένο έργο και σήμερα πάλι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα της λειψυδρίας. Η σημερινή μονάδα των 600 κυβικών είναι μια προσωρινή λύση, θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία και άλλης μονάδας αφαλάτωσης για να είμαστε σίγουροι.
Σοβαρό πρόβλημα στην Κέρκυρα
Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στην Κέρκυρα, όπου οι διακοπές νερού είναι συνεχείς. Μάλιστα ότι σε μία σειρά διάσημων παραλιών του νησιού τα ντουζ έχουν κλείσει, καθώς δεν υπάρχει σταγόνα νερού, σύμφωνα με τον Σκάι. Ο δήμαρχος νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης, ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Λευκιμμαίων και Κορισσίων.
Παράλληλα ζητά την άμεση σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΕΥΔΑΚ για την συζήτηση και λήψη απόφασης για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους κατοίκους των περιοχών του νότου. Και ενώ η κοινωνική ένταση έχει ήδη μεγαλώσει λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας σήμερα η ΔΙΑΕΥΔΑΚ εξέδωσε ανακοίνωση, μετά από πολλές μέρες, ιδιαίτερα ολιγόλογη και ασαφή σχετικά με τη λύση του προβλήματος.
Η ανακοίνωση αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα νερού που παρατηρείται αυτό το διάστημα στις περιοχές Λευκίμμης και Κορισσίων οφείλεται σε σοβαρό υποβιβασμό της στάθμης των γεωτρήσεων του Νεοχωρακίου. Στην παρούσα φάση γίνονται ερευνητικές γεωτρήσεις για την εξεύρεση νερού χαμηλότερης στάθμης και προσπάθειες μείωσης διαρροών.
Με βάση την εξέλιξη των ερευνητικών εργασιών θα ενημερωθείτε με νεότερες ανακοινώσεις στις επόμενες μέρες».
Το νερό νεράκι και στην Κάρπαθο
Προβλήματα λειψυδρίας αντιμετωπίζει και η Κάρπαθος, όπου οι αρχές επέβαλλαν περιορισμούς στην πλήρωση των πισινών, ενώ στη Θάσο, οι αρχές αναζητούν μονάδα αφαλάτωσης για να κάνουν το θαλασσινό νερό πόσιμο.
«Κηρυχθήκαμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους λειψυδρίας. Οι γεωτρήσεις έχουν κάποια μειωμένη παραγωγή, λόγω της ανομβρίας, και κάποιες λίγες είναι εκτός λειτουργίας. Να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με αλόγιστες χρήσεις, κατασπατάληση και κακή χρήση γενικά», είπε στο MEGA, η δήμαρχος της Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.
Η έλλειψη νερού είναι έντονη και στη Νάξο, ένα από τα πιο δημοφιλή -και ξηρά- μέρη του Αιγαίου. Οι δύο ταμιευτήρες του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα (7,7 εκατομμύρια κυβικά πόδια) χρήσιμου νερού, το ένα τρίτο της περσινής στάθμης και το ισοδύναμο μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών.
Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να το κάνουν ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος Λιανός, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τις πισίνες. Αλλά οι αγρότες δεν θα λάβουν καθόλου από το επεξεργασμένο νερό και θα πρέπει να βασίζονται για το πότισμα των καλλιεργειών τους, σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες με θαλασσινό νερό.
Λέκκας: Η λειψυδρία οδηγεί στην ερημοποίηση
Ο Ευθύμης Λέκκας Καθηγητής Γεωλογίας και φυσικών καταστροφών μιλώντας στο OPEN έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τη λειψυδρία τονίζοντας τις τεράστιες συνέπειες σε οικονομία, τουρισμό και κοινωνικό τομέα. Ο καθηγητής απέδωσε το πρόβλημα στην ανομβρία τα προηγούμενα χρόνια αλλά και στην υπερκατανάλωση που επιβαρύνεται από την ξηρασία και τον υπερτουρισμό στα νησιά.
«Ήδη έχουμε χάσει καλλιέργειες» ενώ το θέμα είναι μείζον γιατί το πρόβλημα οδηγεί σε ερημοποίηση με αποτέλεσμα να μην έχουμε παραγωγή.
Συνολάκης για λειψυδρία: Παράλογη η χρήση νερού για πισίνες εν μέσω καλοκαιριού - SOS για την Αττική
Το πρόβλημα της λειψυδρίας το έχουν οι περιοχές με ξηροκλιματικές συνθήκες δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.
«Φυσικά χρειάζεται καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών ότι το νερό είναι ένα προϊόν που παράγεται, στοιχίζει και δεν είναι ελεύθερο» τόνισε σημειώνοντας ότι σε περιοχές που δεν υπάρχουν ταμιευτήρες νερού όπως στα νησιά η χρήση νερού για πισίνες είναι παράλογη.
Στις αρχές του '90 είχαμε μεγάλη λειψυδρία και στο τσακ δεν πήραμε μέτρα. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και κάθε χρόνο θα γίνεται χειρότερα. Είναι μια καινούργια πραγματικότητα. Πρέπει να υπάρχει εθνική πολιτική για το νερό. «Δεν μπορεί το κράτος να σηκώνει τα πάντα όπως πχ αυτό του υπερτουρισμού. Στην Ελλάδα μας λείπει ο προγραμματισμός».
Και συνέχισε: «Στη χώρα πληρώνουμε τις οικοδομικές ατασθαλίες και γι αυτό φταίνε οι δήμοι και το κράτος όχι οι πολίτες. Τον 22ο αιώνα θα ξαναδούμε την Ελλάδα που γνωρίζαμε ως παιδιά κι εφόσον ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Φυσικά η Αττική κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας και το αντιμετώπισε πριν από 30 χρόνια. Γνωρίζω ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να κάνει ένα προγραμματισμό για την οικονομία νερού αλλά είναι κάτι το οποίο είναι μπροστά από τις πόρτες μας».