«SOS» από το ECDC: Τροπική ασθένεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από ταξιδιώτες
Πρόκειται για τουρίστες που ταξίδεψαν στην Κούβα και τσιμπήθηκαν από έντομα που μετέφεραν τον ιό - Τι είναι ο πυρετός του Ορόπους.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) να εξετάζει ενδελεχώς την εμφάνιση κρουσμάτων του επικίνδυνου ιού Oropouche σε τουρίστες που ταξίδεψαν στην Κούβα και τσιμπήθηκαν από έντομα που μετέφεραν τον ιό.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα πυρετού Oropouche στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τρία στην Ιταλία και άλλα τόσα στην Ισπανία. Οι ασθενείς είχαν συμπτώματα του ιού, όπως πυρετό, πόνους στις αρθρώσεις και ισχυρούς πονοκεφάλους. Ένας από αυτούς αναγκάστηκε να νοσηλευτεί.
Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ECDC, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στην Ιταλία τον Ιούνιο σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από το νησί της Κούβας, ο οποίος χρειάστηκε να εισαχθεί τελικά στο νοσοκομείο για τετραήμερη νοσηλεία.
Στη συνέχεια, διαγνώστηκαν ακόμη δύο κρούσματα σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Ιταλία από τον ίδιο προορισμό, όμως, τα περιστατικά αυτά εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα.
Kρούσματα καταγράφηκαν εντός του Ιουλίου και στην Ισπανία και παρουσίασαν όλοι τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή αρθραλγίες, μυαλγίες, εξάνθημα και πυρετό. Σήμερα όλοι είναι καλά στην Υγεία τους.
Μέχρι σήμερα κρούσματα του πυρετού Oropouche έχουν σημειωθεί σε χώρες της Νότιας Αμερικής και συγκεκριμένα, στη Βραζιλία, το Περού, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Κολομβία), αλλά και στην Καραϊβική (Παναμάς, Τρινιδάδ και Τομπάγκο).
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ECDC, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με 1.000 έως 5.000 επισκέπτες ετησίως στην Κούβα, οπότε δεν αποκλείεται να εντοπιστεί κρούσμα και στη χώρα μας.
Τι είναι ιός του Ορόπους
Ο ιός του Ορόπους μεταδίδεται από είδη κουνουπιών και σκνιπών που δεν υπάρχουν στην Ευρώπη και επομένως ο κίνδυνος δευτερογενούς μετάδοσης είναι «πολύ χαμηλός», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο ιός, ο οποίος παίρνει το όνομα του ποταμού Ορόπους της Δημοκρατίας Τρινιντάντ και Tομπάγκο όπου πρωτοανιχνεύθηκε το 1955, είναι ενδημικός της Νότιας Αμερικής και έχει προκαλέσει επιδημίες με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα.
Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με τον δάγκειο πυρετό και συνήθως αρχίζουν μεταξύ τεσσάρων και οκτώ ημερών μετά το τσίμπημα. Η έναρξη είναι αιφνίδια και τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, πόνο, ρίγη, δυσκαμψία των αρθρώσεων και μερικές φορές ναυτία και εμετό.
Διαρκεί συνήθως μέχρι μια εβδομάδα και συνήθως δεν προκαλεί επιπλοκές. Μέχρι σήμερα δεν έχει προκαλέσει κανέναν επιβεβαιωμένο θάνατο.
Σημειώνεται πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή αντιιική θεραπεία για την ασθένεια αυτή.