Σόλτς: Μητσοτάκης «über alles» πριν από το ραντεβού με Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρία χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο, δεν βρήκε απέναντι του μονάχα το νέο πρόσωπο που κατοικοεδρεύει στην γερμανική καγκελαρία. Βρήκε στη συνάντηση του με τον Όλαφ Σολτς κι ένα διαφορετικό περιβάλλον. Σαν κι αυτό που είχε ως στόχο να δημιουργήσει όταν τον Μάρτιο του 2020 περνούσε την ίδια πύλη για συνομιλήσει με την Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία, πήρε δημόσια αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες στο τετ-α-τετ με τον Όλαφ Σόλτς, τα αποτελέσματα των επιτυχημένων εξετάσεων για την ανάκτηση της ελληνικής αξιοπιστίας. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, η συζήτηση ενός Έλληνα Πρωθυπουργού με έναν Γερμανό Καγκελάριο, δεν ήταν μονοθεματική.
Ο κ. Μητσοτάκης έχοντας δίπλα του τον Όλαφ Σολτς και στο ακροατήριο τους εκπροσώπους των πάλαι ποτέ εχθρικών γερμανικών ΜΜΕ, είπε ότι τα ζητήματα της οικονομίας απασχόλησαν ελάχιστα τις συνομιλίες τους. Χρησιμοποίησε 55 λέξεις για να εξηγήσει τους λόγους που έφεραν αυτή την μεγάλη αλλαγή, η οποία όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στην επενδυτική βαθμίδα, κάνοντας ρεκόρ στη μείωση του δημοσίου χρέους, πρωταθλητισμό στην ανάπτυξη, σπριντ στις μεταρρυθμίσεις ενώ δεν παίζει με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό το έργο υποχρέωσε ακόμη και τον συνήθως φειδωλό, ένοικο της καγκελαρίας, να ξοδέψει τους γερμανικούς επαίνους.
Ο Όλαφ Σόλτς στα σχόλια που έκανε για την τροχιά που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, μίλησε για ένα κεφάλαιο επιτυχίας. Ο Γερμανός Καγκελάριος εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική πορεία και παράλληλα την ικανοποίησή του για τον τρόπο που αναγνωρίζεται αυτή η πρόοδος και από τις αγορές.
Οι δυο ηγέτες χρησιμοποίησαν τις ίδιες λέξεις όπως επίσης κοινά επιχειρήματα για να αναδείξουν ότι έχουν την ίδια άποψη για την πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή. Όμως ο Όλαφ Σολτς που περιμένει σε λιγότερες από 24 ώρες τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο δεν θα κάνουν κοινές δηλώσεις όπως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβράβευσε δημόσια την Αθήνα και για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά.
Ελληνική προτεραιότητα να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο
Απέναντι στα γερμανικά εύσημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όσο και στη συνέντευξη τύπου ανέδειξε την ελληνική προτεραιότητα να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η διαφωνία με τις θέσεις Ερντογάν για την Χαμάς, δεν αλλάζουν τη στρατηγική της Αθήνας για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, που θα κορυφωθεί με την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, για τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας: «για να επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει ξεκινήσει ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες και η οποία έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια σημαντικά θετικά αποτελέσματα».
Παρά τα «τζαρτζαρίσματα» για το άσυλο Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σόλτς έδειξαν πόσο κοντά βρίσκονται πλέον Αθήνα και Βερολίνο και στο μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός έβαλε ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα επέμεινε στη στήριξη που πρέπει να δοθεί για τη δημιουργία φυσικών χερσαίων εμποδίων όπως ο φράχτης στον Έβρο που προστατεύει προστατεύσει και τα ευρωπαϊκά σύνορα.