SOLMEYEA: H ελληνική startup που παράγει τρόφιμα για διαστημικές αποστολές
Στην επίλυση δύο εκ των σημαντικότερων προβλημάτων της ανθρωπότητας σήμερα, αυτών της κλιματικής αλλαγής αλλά και της έλλειψης τροφίμων, συμβάλλει η βιοτεχνολογική εταιρία SOLMEYEA και με την είσοδο της στο ESA BIC Greece να διερευνήσει την παραγωγή τροφίμων για διαστημικές αποστολές.
H SOLMEYEA έχει όραμα μέχρι το 2030 να δεσμεύει σε ετήσια βάση ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα, τους οποίους ταυτόχρονα θα αξιοποιεί προς παραγωγή ύψιστης ποιότητας, βιώσιμων πρώτων υλών για διατροφικά προϊόντα από συγκεκριμένα στελέχη μικροφυκών, βασιζόμενοι σε πατενταρισμένη τεχνολογία της, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διατροφής 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων από τα υλικά της σε ετήσια βάση από το 2030 και μετά. «Επιπλέον, μας ενδιαφέρει η σύναψη συμφωνιών με συγκεκριμένους εκλυτές διοξειδίου του άνθρακα και η τεχνολογία μας να εφαρμοστεί σε διαστημικές αποστολές, εξασφαλίζοντας παροχή βιώσιμου και ποιοτικού φαγητού στους αστροναύτες»” ανέφερε ο Βασίλης Στενός, CEO της SOLMEYEA.
Η SOLMEYEA επέλεξε να κάνει αίτηση στη θερμοκοιτίδα ESA BIC Greece αφού κύριος στόχος της είναι η εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας σε διαστημικές αγορές, η βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα και το κόστος και οι συνεργασίες που μπορεί να παρέχει η θερμοκοιτίδα με ειδικούς τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και τη βιομηχανία. «Κύριος στόχος μας κατά την παραμονή στην θερμοκοιτίδα είναι η ανάπτυξη τροφίμων που θα δοκιμαστούν από πραγματικούς χρήστες αστροναύτες, ειδικούς αποστολών και επαγγελματίες της διαστημικής βιομηχανίας», ανέφερε η Josipa Primorac, FoodTech Product Manager στη SOLMEYEA.
Το ESA BIC Greece είναι η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων της ESA στην Ελλάδα. Πρωταρχικός στόχος της θερμοκοιτίδας είναι η ενίσχυση του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος με την εισαγωγή πέντε νέων επιτυχημένων startups που σχετίζονται με το διάστημα κάθε χρόνο. Το ESA BIC Greece αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου δικτύου διαστημικής καινοτομίας στον κόσμο. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης με 50.000€ σε μετρητά, πρόσβαση σε προνόμια ύψους πάνω από 100.000€, επιχειρηματική καθοδήγηση, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, δικτύωση, εκπαίδευση, δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων από 70 υποστηρικτών.
Το ESA BIC Greece λειτουργεί από το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και περισσότερων από 70 άλλων οργανισμών που έχουν προσδιορίσει τη δημιουργία του ESA BIC Greece ως βασικό στοιχείο στο σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας.
H επόμενη προθεσμία εκκίνησης αξιολόγησης αιτήσεων στην Μόνιμη Ανοικτή Πρόσκληση του ESA BIC Greece είναι στις 19 Φεβρουαρίου 2024. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα (όχι άνω των 5 ετών), και από φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατοικούν με άδεια εργασίας στην Ελλάδα με υποχρέωση ίδρυσης νομικής οντότητας στην Ελληνική επικράτεια.
Το ESA BIC Greece δεν είναι μόνο απαραίτητο για την υποστήριξη επιχειρηματιών και startups από την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας έως την πλήρη εμπορευματοποίηση, αλλά στηρίζει επίσης τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την ενίσχυση του διαστημικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, συμβάλλει στις εθνικές στρατηγικές καινοτομίας και διαστήματος, ενθαρρύνει την περαιτέρω υιοθέτηση διαστημικών υπηρεσιών, υποστηρίζει τη μεταφορά τεχνολογιών από ή προς τον διαστημικό τομέα, και δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.