Σοκ: Ποιο ζώο φοβούνται περισσότερο τα άλλα ζώα, σύμφωνα με βιολόγους
Ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά διαφόρων ζώων και βρήκαν ότι το ζώο που προκαλεί τον απόλυτο τρόμο δεν είναι το λιοντάρι.
Το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς της ζούγκλας, αλλά στη λίστα με τα πιο τρομακτικά ζώα έρχεται δεύτερο με μεγάλη διαφορά. Ο άνθρωπος, με πολύ λιγότερη μυϊκή δύναμη και λιγότερο κοφτερά δόντια, φαίνεται πώς προκαλεί τον απόλυτο τρόμο και τώρα υπάρχει επιστημονική απόδειξη.
Ο φόβος του ανθρώπου
Ο βιολόγος Μάικλ Κλίντσι από το Western University στον Καναδά αναφέρει το 2023 ότι «ο φόβος του ανθρώπου είναι βαθιά ριζωμένος και διαδεδομένος». Δυστυχώς, οι άνθρωποι έχουν κερδίσει την κορυφή της λίστας του τρόμου που εμφυσείται σε άλλα ζώα.
Η σχετική μελέτη έχει δημοσιευτεί στο Current Biology.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Οι ερευνητές μελέτησαν 10.000 ηχογραφήσεις της άγριας ζωής στην Αφρικανική σαβάνα και βρήκαν ότι το 95% των ειδών αντέδρασαν με πολύ περισσότερο τρόμο στους ανθρώπινους ήχους, παρότι δεν είμαστε καν ένας κορυφαίος θηρευτής.
Όπως διαβάζουμε στο Science Alert, για να πάρει τις ηχογραφήσεις, η οικολόγος Λιάνα Ζανέτ από το Western University αναπαρήγαγε τους ήχους που κάνουν διάφοροι θηρευτές κατά τη διάρκεια του κυνηγιού σε υδάτινους συλλέκτες του Πάρκου Κρούγκερ της Νότιας Αφρικής. Η περιοχή είναι μάλιστα το «σπίτι» του μεγαλύτερου λιονταριού, του Panthera leo.
Οι ήχοι που προκαλούν τρόμο
Οι ερευνητές αναπαρήγαγαν τους ήχους ανθρώπινων συνομιλιών σε τοπικές γλώσσες όπως τσόγκα, βόρεια σόθο, αγγλικά και αφρικάνς, καθώς και ήχους από σκυλιά που γαβγίζουν και πυροβολισμούς. Συγκριτικά, αναπαρήγαγαν και τους ήχους που κάνουν τα λιοντάρια όταν επικοινωνούν για να κυνηγήσουν.
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι σχεδόν όλα από τα 19 είδη που εξετάστηκαν είχαν διπλάσια πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη θέση τους όταν άκουγαν ανθρώπινους ήχους σε σχέση με τους ήχους των λιονταριών. Για τη μελέτη εξετάστηκαν ρινόκεροι, ελέφαντες, λεοπαρδάλεις, ύαινες, ζέβρες κ.ά.
Η Ζανέτ εξηγεί ότι «ο βαθμός διάδοσης του φόβου για τον άνθρωπο στα θηλαστικά της σαβάνας είναι απόδειξη του περιβαλλοντικού αντίκτυπου που έχει ο άνθρωπος. Και αυτό δεν είναι μόνο η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων και η κλιματική αλλαγή. Τα υπόλοιπα ζώα φοβούνται μέχρι θανάτου».
Η έρευνα όμως έχει και πρακτικές εφαρμογές. Χρησιμοποιώντας τις ηχογραφήσεις, μπορούν να προστατέψουν τον λευκό ρινόκερο, που είναι είδος που απειλείται.