Σοφός για Κουφοντίνα: Έκανα ανιδιοτελώς το χρέος μου απέναντι σε αξίες που πρεσβεύω
«Έκανα ως δικηγόρος ανιδιοτελώς το χρέος μου απέναντι στις ανθρωπιστικές αξίες που πρεσβεύω, για την αποκλιμάκωση μιας έντασης που μόνο βλαπτική μπορεί να είναι για τη χώρα μας», επισημαίνει σε δήλωσή του, ο δικηγόρος Θέμης Σοφός, για την υπόθεση Κουφοντίνα.
Όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ βρίσκεται στο μέσον μιας ποικιλόμορφης κρίσης». Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα, ότι «το μήνυμα αυτό θα βρει στην Πολιτεία τους αποδέκτες που έχουν ακόμη τη δυνατότητα να επιδείξουν την πολιτική ωριμότητα που απαιτείται».
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Σοφού: «Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι η επίλυση του θέματος εναπόκειται στην Πολιτεία και μόνον. Έκανα ως δικηγόρος ανιδιοτελώς το χρέος μου απέναντι στις ανθρωπιστικές αξίες που πρεσβεύω, για την αποκλιμάκωση μιας έντασης που μόνο βλαπτική μπορεί να είναι για τη χώρα μας. Η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ βρίσκεται στο μέσον μιας ποικιλόμορφης κρίσης. Ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό θα βρει στην Πολιτεία τους αποδέκτες που έχουν ακόμη τη δυνατότητα να επιδείξουν την πολιτική ωριμότητα που απαιτείται».
Απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα
Απορριπτική ήταν η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου της Λαμίας στην πλευρά του Δημήτρη Κουφοντίνα για ακύρωση της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού αλλά και για την ακύρωση της απόφασης της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, την οποία θεωρεί παράνομη.
Την Παρασκευή η εισαγγελέας έχει προτείνει επίσης την απόρριψη, κρίνοντας ως νόμω αβάσιμο το αίτημα Κουφοντίνα για ακύρωση της μεταγωγής στον Δομοκό, στο δε αίτημα για ακύρωση της απόφασης Νικολάου η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί το δικαστήριο αναρμόδιο, διότι πρόκειται για ατομική διοικητική πράξη και αρμόδια να την κρίνουν είναι τα διοικητικά δικαστήρια.
Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Δ. Κουφοντίνας
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μέσω του εκ των δικηγόρων του Δημήτρη Σαραφιανού, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού.
Συγκεκριμένα, το μέλος της 17Ν το οποίο έχει κατέλθει σε απεργία πείνας, ζητάει από το ΣτΕ:
- 1) την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου,
- 2) την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση και
- 3) την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της κυρίας Νικολάου.
Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας, ενώ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος 4760/2020 καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά, κ.λπ. του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε. Ο νόμος 4760/2020 είναι αντισυνταγματικός, κατά τους ισχυρισμούς του, καθώς τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.
Τέλος, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγραφα που δεν αφορούν όμως γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.